Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Polecam... (aka porady dobrych wujków) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/polecam-aka-porady-dobrych-wujkow-82552/)

Jabba the Hutt 22.07.2009 18:32

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1036637)
a ja nie polecam restauracji Mexicana na Szewskiej we WRO :rzygi:

żarcie i klimat do dupy :sciana:

Raz tam coś jedliśmy, faktycznie za dobre nie było...:nie:

grzeniu 22.07.2009 20:01

W zeszłym roku miałem właśnie coś raidopodobnego, do kontaktu.
Działało, ale włączałem to wieczorem na kilka godzin, a na noc potem wyłączałem.
Czy bestie zdychały, czy tylko traciły apetyt, to nie wiem, ale skutek był :taktak:

Sunna 22.07.2009 22:09

Ja mam moskitiere i dziala. A mieszkam w miescie rzek.

melag 23.07.2009 00:09

Raid do kontaktu zdaje egzamin

Jarson 23.07.2009 00:42

Jestem zdecydowanym zwolennikiem moskitier. Nie znoszę spać w dusznym pokoju, więc z niechęcią zamykam na noc okno, kiedy jest gorąco. Z kolei w materii komarów, przeszkadzają mi nie tylko same ukąszenia, ale również ich obecność, sygnalizowana radosnym brzęczeniem - a nie spotkałem się jeszcze ze środkiem, który by je skutecznie przy otwartym oknie odgonił (są mniej lub bardziej skuteczne, ale zawsze trafi się jakiś inny od wszystkich dziad, który i tak wleci do pokoju).

Reetou 23.07.2009 00:58

Dzięki za opinie.

Moskitiery fajna rzecz, ale nie widzę jakoś u siebie skutecznej metody ich mocowania bez niszczenia okien. Spróbuj tego raida, może pomoże ;)

andrzejj9 26.07.2009 18:10

Kiedyś z MH wypisywałem sobie co ciekawsze porady (był taki dział). Od razu mówię, że niesprawdzone, ale że podawane były przez czytelników, to raczej nie wymyślone:

Cytat:

1) PLAMY OD FARBY EMULSYJNEJ

Posmarować kremem - np. Nivea - i po kilku minutach wytrzeć gazikiem. Łatwo schodzi i nie niszczy skóry jak rozpuszczalnik.

2) CZYSTY KOKPIT W SAMOCHODZIE

Husteczki do przecierania monitorów (nawilżane). Dobrze czyszczą i mają właściwości antystatyczne.

3) ZABICIE ZAPACHU CZOSNKU

Wziąć plasterek cytryny, posypać solą i dokładnie przeżuć.

4) ODKLEJENIE GUMY Z BUTA

Psiknąć WD-40, poczekać kilka minut i ściągnąć czymś ostrym. Schodzi gładko.

5) SKRZYPIENIE DREWNIANEJ PODŁOGI

Posypać obficie talkiem i rozprowadzić proszek po całej powierzchni. Odkurzyć całość i gotowe. Puder wejdzie w szpary i powstrzyma skrzypienie.

6) ZAPAROWANE GOGLE, OKULARY

Na wewnętrznej stronie rozsmarować delikatną, antyelektrostatyczną pastę do czyszczenia mebli. Po kilku minutach szybkę wypolerować i gotowe. Nie paruje.

7) ODNOWIENIE DESKI DO KROJENIA

Butelkę z olejem mineralnym (w aptekach) delikatnie podgrzać (wkładając do garnka z gorącą wodą), później dokładnie wetrzeć w deskę, zwłaszcza w najbardziej zniszczonych miejscach i zostawić w spokoju na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie umyć ciepłą wodą.

8) SPOSÓB NA CHRYPKĘ

Kogel-mogel ze świeżego żółtka i łyżeczką kakao. Skuteczne (?)

9) BEZPIECZNE PRANIE W PRALCE (ZAMIAST RĘCZNEGO)

Delikatną rzeecz włożyć do poszewki od poduszki. Prać na najwolniejszym programie i w chłodnej wodzie.

10) CZYSZCZENIE PALCÓW (I SKÓRY) Z KLEJU SZYBKOSCHNĄCEGO

Użyć octu spirytusowego. Po kilku minutach zaschnięty klej (biała powłoczka) puszcza.

11) MUSZKI OWOCÓWKI W KUCHNI

Pomiędzy owoce włożyć kilka kawałków korka. Całość do miski lub koszyka.

12) PRASOWANIE KOSZUL

Do spryskiwacza wlać płyn do zmiękczania tkanin wymieszany z wodą. Spryskać koszulę, trochę ponaciągać i gotowe.

13) ODRYWANIE NAKLEJEK (np. naklejonych cen)

Posmarować odrobiną tłustego kremu i chwilę odczekać. Po paru minutach naklejka odklei się bez śladów.

Sunna 26.07.2009 20:55

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1037719)
Dzięki za opinie.

Moskitiery fajna rzecz, ale nie widzę jakoś u siebie skutecznej metody ich mocowania bez niszczenia okien. Spróbuj tego raida, może pomoże ;)

Ke ?
To jest zwykla siatka ktora sie przykleja. Jak tu mozna okno zniszczyc ?
Nie takie na stelazu.

Reetou 26.07.2009 21:08

Gdzie przykleja? I co, na balkon nie wyjdę jak przykleję?

BTW nigdzie nie mogłem dostać tego raida do kontaktu, były same wkłady, więc zanabyłem coś, co mi polecano jako 'to samo co raid, tylko tańszy'. Na stałe wkłady lub na ten płyn, wtykane do kontaktu. Expel się nazywa. W komplecie były te stałe wkłady. Nie omieszkałem od razu wypróbować.

Efekty: łeb mi pękał, komary dalej latały. Lepsza historia, że drugiego dnia urządzonko było nie podłączone do prądu - leżało koło okna, a ponieważ ostro lało, zamknąłem okna. Po 3-4 godzinach tak mnie zaczęła rąbać łepetyna, że spakowałem szuwaks do torebki foliowej i zamknąłem szczelnie. Będę musiał komuś je wetknąć... Pierwsza myśl - teściowej...

Nie polecam.

Ormianin 26.07.2009 21:55

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1038352)
Ke ?
To jest zwykla siatka ktora sie przykleja. Jak tu mozna okno zniszczyc ?
Nie takie na stelazu.

ja mam okna polaciowe - moskitiera odpada, pojajac inne historie to poza tym nawet mieszkancy blokowisk maja problem z zalozeniem posiadajac okna plastikowe... chemia sie nie sprawdza, raidy i inne syyfu nie dziaja... tak sobie pomyslalem ze moskiteria nad lozkiem moze zadzialac, trudno tylko dostac taki parawan

Prezesik 26.07.2009 22:33

Naprawdę macie taki problem z owadami?

Bo coś zauważyłem, że właśnie w tym roku jest ich bardzo mało.
Wcześniej w Poznaniu nie zwróciłem na to uwagi, bo tu nie miałem nigdy takich problemów. No ale byłem ostatnie kilka dni w domu w maleńkiej podchoszczeńskiej wioseczce i naprawdę jakby w tym roku nie obudziły się ze snu zimowego. ;)

Chyba, że wszystkie do Was poleciały :D

Swoją drogą co roku z ratunkiem przychodziły moskitiery. Żadne inne rozwiązanie nie było tak skuteczne.
Problemem było potem tylko doczyszczenie okna po kleju z tego rzepa, do którego się przyczepia materiał.

andrzejj9 26.07.2009 22:35

Czasami w sklepach widzę (znaczy w reklamówkach sklepów - głównie Jysk i chyba Castorama) takie coś do zawieszenia na łóżkiem i po położeniu się spać, do rozciągnięcia wokół niego. W sumie wydaje się to niezłym rozwiązaniem, jak nic innego nie pomaga. Jedyne, czego bym się bał w lecie, to że może być duszno, śpiąc pod czymś takim. Ale nie testowałem, więc może nie jest to problem.

Ormianin 26.07.2009 22:53

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1038369)
Naprawdę macie taki problem z owadami?

Bo coś zauważyłem, że właśnie w tym roku jest ich bardzo mało.
Wcześniej w Poznaniu nie zwróciłem na to uwagi, [...]
Chyba, że wszystkie do Was poleciały :D [...]

Ano wynika to z tego faktu ze Dolnoslaskie bardzo zmagalo sie z wysokim stanem wód, tak sie sklada ze te wody, to rzeki ktore troche wylaly, nawet w mojej okolicy... szczegolnie Odra i jej wysoki stan wod, woda lezaca na polach oraz czeste bo prawie chyba teraz codzienne deszcze (co 2-3 nawalne) i olbrzymia wilgotnosc sprzyjaja rozwojowi tych insektów... jak nigdy dotad...

Prezesik 27.07.2009 13:06

http://znam.to/recenzje/8626/Raid-Ni...rzeciw-komarom

ed hunter 27.07.2009 13:22

Mówię wam, idźcie do apteki i kupcie preparat MUGGA w sprayu, działa świetnie, 16,80 zapłaciłem, dla jednej osoby starczy na 2 tygodnie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:27.