Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.01.2004, 15:57   #1
eloise
Dobry Człowiek

Data rejestracji: 30.07.2002
eloise niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Stef
tylko nie zapominajcie jak wy\wasze matki badz ojcowie musieli stac w kolejkach od 5 rano zebyscie cos dostali a snadanie. a teraz sobie idziesz do jednego z 5 sklepow i mozesz wybierac w czym hccesz, czy chcesz chel powedzmy zytni czy pszenny,albo faloske taka czy taka.

a gdzie ktos widzial w tamtych latach supermarket?
przepraszam, że się wtrącam ale

ja nie zapomniałem jak stałem w kolejce po chleb, po mięso z matką jeździłem do większych miast, przed świętami w sklepie zapisywałem się na listę, ojciec żeby kupić regał stał po nocach w obcym mieście, ale ojciec robił na zakładzie i miał stałą pensję, szło z niej wyżyć !!!; do Pewexu chodziłem z uwielbieniem i żalem jednocześnie (ładnie wyglądał tyle wszystkiego było ale nie miałem pieniędzy, tych zielonych banknotów)

a dziś nie stoję w kolejce, wybieram w czym chcę w 5 różnych sklepach bo mam w kieszeni 3 zł na obiad !!! i szukam czegoś najtańszego, dziś nie stać mnie na rarytasy, więc te cudowne dla Ciebie Supermarkety są dla mnie nadal takimi Pewexami, mogę oglądać co chcę bo z kupnem to raczej słabo

acha i jeżeli dla Ciebie wyznacznikiem szczęścia jest ten Supermarket to brawo dla Twej osoby, nic tylko biję Ci brawo, pomijam fakt, że nie kupię w nim "Serwovitu" (w butelce po śmietanie, zamykanej złotkiem), wszystko pakują w foliowe torebki - widziałeś tam może papierowe torby na zakupy?

kończę bo już nie mogę, jakoś smutno mi, przepraszam za uniesienie

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.01.2004, 09:23   #2
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez eloise

a dziś nie stoję w kolejce, wybieram w czym chcę w 5 różnych sklepach bo mam w kieszeni 3 zł na obiad !!! i szukam czegoś najtańszego, dziś nie stać mnie na rarytasy, więc te cudowne dla Ciebie Supermarkety są dla mnie nadal takimi Pewexami, mogę oglądać co chcę bo z kupnem to raczej słabo

acha i jeżeli dla Ciebie wyznacznikiem szczęścia jest ten Supermarket to brawo dla Twej osoby, nic tylko biję Ci brawo, pomijam fakt, że nie kupię w nim "Serwovitu" (w butelce po śmietanie, zamykanej złotkiem), wszystko pakują w foliowe torebki - widziałeś tam może papierowe torby na zakupy?

dla mnie supermarkety nie sa jakims cudownym wynalazkiem. daja one mi po prostu duzy casem wybor i co najwazniejsze, wszytsko moge znalezc w jednym miejscu, nie tracac zcasu na chodzenie do kilku miejsc.
ale zcasem tez mnie one denerwuja,ae wole ze one sa niz jakby ich nie bylo.

a co do tamtego systemu i unii, taki maly przyklad.
unia europejska daje nam pieniadze na modernzacje i budowy nazych drog. niestety polska nie mam zadnych planow z tym zwiazanych jeszszcze z poprzedniego systemu, kiedy wszytsko w PRL stalo na glowie i bylo totalniebez sensu i w zwiaku z tym traci rocznie ogromne pieniadze, ktore moglyby byc rozsadnie wykorzystane!!! inna sprawa jest takze nieudolnosc terazniejszych wladz.

Ostatnio zmieniany przez Stef : 05.01.2004 o godz. 09:28
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2004, 00:34   #3
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez eloise

ja nie zapomniałem jak stałem w kolejce po chleb, po mięso z matką jeździłem do większych miast, przed świętami w sklepie zapisywałem się na listę, ojciec żeby kupić regał stał po nocach w obcym mieście, ale ojciec robił na zakładzie i miał stałą pensję, szło z niej wyżyć !!!; do Pewexu chodziłem z uwielbieniem i żalem jednocześnie (ładnie wyglądał tyle wszystkiego było ale nie miałem pieniędzy, tych zielonych banknotów)

chciałbym sie pod tym podpisać
Alinoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2004, 10:05   #4
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez eloise

a czy w tamtych czasach stac bylo ciebie lub twoich rodziców na rarytasy? tez pewnie biegales w starych sztruksach lub teksasach, bo na prawdziwe jeansy z pewexu nie bylo cie stac. chyba ze miales to szczescie i nalezales do tych szczesliwcow.......
dzis jest inaczej. te produkty, ktore w tamtych czasach uwazane byly na luksus sa ogólnie dostepne,dlatego tak mowicie ze tez was nienstac na jakies extra rzeczy.
zajadasz sie dzisiaj pomaraczami czy bananami? a wtedy ?? w telewizji gloszono w pazdzierniku, ze wyplynal juz statek do polski z tym luksusem(czyt. babanami i pomaranczami). potem stales w kolejce 2 dni zeby kupic kilogram. a dzisaij idziesz na targowisko i kupujesz praktycznie bez kolejki za 3 zł z kilogram, i ludzie az sie prosza zebys kupil.

ZDECYDOANIE WOLE TAKI SYSTEM!!!
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2004, 11:11   #5
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Stef
a czy w tamtych czasach stac bylo ciebie lub twoich rodziców na rarytasy? tez pewnie biegales w starych sztruksach lub teksasach, bo na prawdziwe jeansy z pewexu nie bylo cie stac. chyba ze miales to szczescie i nalezales do tych szczesliwcow.......
dzis jest inaczej. te produkty, ktore w tamtych czasach uwazane byly na luksus sa ogólnie dostepne,dlatego tak mowicie ze tez was nienstac na jakies extra rzeczy.
zajadasz sie dzisiaj pomaraczami czy bananami? a wtedy ?? w telewizji gloszono w pazdzierniku, ze wyplynal juz statek do polski z tym luksusem(czyt. babanami i pomaranczami). potem stales w kolejce 2 dni zeby kupic kilogram. a dzisaij idziesz na targowisko i kupujesz praktycznie bez kolejki za 3 zł z kilogram, i ludzie az sie prosza zebys kupil.

ZDECYDOANIE WOLE TAKI SYSTEM!!!
Masz racje... swiat sie zmienil.... problem tylko taki, ze ja pracuje i zarabiam marne grosze, za te pieniadze musze oplacic czynsz, energie elektryczna, gaz, telefon (coz zbedny pewnie luxus)... podsumowujac oplaty doprowadzaja do tego, ze banany na targowisku staja sie juz elementem luxusu... jesli przeznacza sie pieniadze na chleb, smarowidlo do chleba i mleko... naprawde ja i tak jestem w tej lepszej sytuacji, mam komputer, telewizor i jestem w stanie oplacic czynsze, mimo, iz szykuja sie podwyzki... znam mnostwo ludzi ktorzy juz nie sa w stanie tego co ja... mieszkaja obok mnie,...

Dorastalem w momencie kiedy byl stan wojenny, znam dokladnie czasy kryzysu... jednak nie pamietam aby ludzie wtedy martwili sie o przygniatajacy czynsz... w sklepie byl wtedy ocet i makaron... wcale nie kocham komuny, wrecz jej nie nawidze... ale to co dzieje sie w naszym wczesnym kapitalizmie to koszmar...

moze ktos to rozumie, a moze same bogate snoby na forum

prosze podajcie mi recepte na zycie, jak przezyc w tym kraju... jak dostac dodatkowa prace, gdzie jest okolo 40% bezrobocia

pozdrawiam optymistycznie

Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 07.01.2004 o godz. 11:18
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: