Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Polska przed i w ue.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/polska-przed-ue-29535/)

pawelblu 06.01.2004 22:00

Cytat:

Napisany przez Ormianin
[IPoza tym to nie wiedzialem ze nowa konstytucje ot tak wystarczy zeby przyjal parlament. Z tego co mi wiadomo musi byc zaakceptowany przez przedstawicieli ze wszystkich krajow (prezydent, premier, kanclerz).

W USA funkcjonuje Izba Reprezentantow (wybierana proporcjonalnie) i Senat (w ktorym kazdy stan ma 2 glosy, zarowno 35-mln California jak 500-tys. Wyoming). To co nam zaproponowano, tzn. system rzymski z dodatkowa ochrona aby w podejmowaniu decyzji liczyla sie wiekszosc krajow - jest w gruncie rzeczy czyms podobnym. I takze podobnie kulawym. W wypadku Europy Slowacja, Slowenia, Litwa czy Estonia za obietnice jakiejs niemieckiej inwestycji zawsze zaglosuja zgodnie z tym co Niemcy beda chciec. W wypadku Ameryki
Senat sluzyl czemus kiedys, kiedy nie bylo samochodow i przejawial sie silniej "patriotyzm lokalny". Obecnie Senat sluzy tam chyba tylko do kreowania politykow.
Tam poprawki do konstytucji musza byc najpierw uchwalone w kongresie (zarowno Izba jak Senat), potem ida do legislatur stanowych, ktore takze musza to przeglosowac. Podobnie jest z kazdym prawem federalnym, tylko ze akty prawne nizszego rzedu niz konstytucja wymagaja akceptacji przez
2/3 legislatur stanowych. Takie rzeczy to jednak tylko trudnosc formalna. Parlament uchwali konstytucje, u nas premier nie zaakceptuje, to sie zacznie izolowac Polske, wpedzac ja w biede i napusci zagraniczne koncerny prasowe i medialne zeby na premierze wieszaly psy i koty jaki on niedobry. A moze
nawet uda mu sie zmontowac jakas afere. A potem w miejsce obecnego peremiera premierem zostanie ktos inny, ktory wszystko podpisze co Unia chce. Podobnie w USA "usadza sie" niepokornych gubernatorow. Rozumiesz?

Hm - gdyby wybory do paralmentu RP zalezaly od obywateli calej unii, to wtedy moze i by wybrano jakiegos pokornego, ale teraz wiekszosc polakow popiera twarde stanowisko negocjacyjne, wiec jednak nie rozumiem dlaczego piszesz ze premierem bedzie ktos pokorny wobec UE.
Poza tym piszesz ze "Teraz wiec powinny odbyc sie wybory do europarlamentu wedle niesprawiedliwych uzgodnien nicejskich, a potem tak wybrany parlament moze podejmowac decyzje o zmianie sposobu glosowania." a teraz piszesz ze premier nie zaakceptuje konstytucji i projekt pojdzie do kosza - wiec jednak sam parlament nie ma wolnej reki i nie moze sam podjac decyzji o sposobie glosowania!!

Loczek 06.01.2004 20:05

Niech ci którzy są przeciw UE się wpisza:) ja jestem na NIE:)

zorg 06.01.2004 19:13

a cala te demokracjie wlasnie wymyslil pewien Rabin nie powiem skad !!! a wirusy rozprowadzily po calej ziemi !! te demokracjie ! hehe co moze nie prawda ?

Ormianin 06.01.2004 11:15

No moim zdaniem nie mozna jedneznacznie stwierdzic o takim systemie glosowania ze jest niesprawiedliwy.

Tak sie nam wydaje bo od niemowlecia po slowie "demokracja" slyszelismy
"socjalistyczna". Oczywiscie, liczba glosow proporcjonalna do liczby ludnosci jest
uproszczeniem. Demokracja musi posiadac mechanizmy chroniace mniejszosci (nie tylko narodowe i religijne, ale np. zawodowe, np. rolnikow). Prawo wylacznie dla wiekszosci zaowocowalo ukrzyzowaniem Chrystusa a w nowszych czasach Hitlera wybrano takze demokratycznie.
Rownosc (z grubsza) glosow kazdego obywatela jest podstawa demokracji i dopiero przy takim zalozeniu mozna tworzyc mechanizmy chroniace. Inaczej bowiem powstanie jakas karykatura, ktora wybiorczo daje przywileje jednym kosztem drugich; prowadzi to do wasni i upadku samej demokracji.

Poza tym to nie wiedzialem ze nowa konstytucje ot tak wystarczy zeby przyjal parlament. Z tego co mi wiadomo musi byc zaakceptowany przez przedstawicieli ze wszystkich krajow (prezydent, premier, kanclerz).

W USA funkcjonuje Izba Reprezentantow (wybierana proporcjonalnie) i Senat (w ktorym kazdy stan ma 2 glosy, zarowno 35-mln California jak 500-tys. Wyoming). To co nam zaproponowano, tzn. system rzymski z dodatkowa ochrona aby w podejmowaniu decyzji liczyla sie wiekszosc krajow - jest w gruncie rzeczy czyms podobnym. I takze podobnie kulawym. W wypadku Europy Slowacja, Slowenia, Litwa czy Estonia za obietnice jakiejs niemieckiej inwestycji zawsze zaglosuja zgodnie z tym co Niemcy beda chciec. W wypadku Ameryki
Senat sluzyl czemus kiedys, kiedy nie bylo samochodow i przejawial sie silniej "patriotyzm lokalny". Obecnie Senat sluzy tam chyba tylko do kreowania politykow.
Tam poprawki do konstytucji musza byc najpierw uchwalone w kongresie (zarowno Izba jak Senat), potem ida do legislatur stanowych, ktore takze musza to przeglosowac. Podobnie jest z kazdym prawem federalnym, tylko ze akty prawne nizszego rzedu niz konstytucja wymagaja akceptacji przez
2/3 legislatur stanowych. Takie rzeczy to jednak tylko trudnosc formalna. Parlament uchwali konstytucje, u nas premier nie zaakceptuje, to sie zacznie izolowac Polske, wpedzac ja w biede i napusci zagraniczne koncerny prasowe i medialne zeby na premierze wieszaly psy i koty jaki on niedobry. A moze
nawet uda mu sie zmontowac jakas afere. A potem w miejsce obecnego peremiera premierem zostanie ktos inny, ktory wszystko podpisze co Unia chce. Podobnie w USA "usadza sie" niepokornych gubernatorow. Rozumiesz?

Z tego calego szumu wydaje mi sie ze najlepiej bedzie jak jednak poczekamy ten jeden rok. A ustalenia Rzymskie na dzisiaj uwazam za nie do przyjecia

Zasady rzymskie jak najbardziej maja sens ale sytuacja przypomina historie z supermarketu, w ktorym kupilem na promocji walkmana za 39,99 zl, a przy kasie kaza mi zaplacic 59,99. Na to ja z pretensjami, to mi wyjasniaja ze wprawdzie mial byc za 39,99 ale te ktore przywieziono do tego konkretnego marketu sa innego typu a kierownik dzialu wystawil je na promocje przez
pomylke. Poinformowano mnie ze moge dochodzic swoich racji przed kierownictwem firmy, ale jak nie zaplace teraz 59,99 to zanim sprawe
rozpatrza, promocja sie skonczy i choc byc moze przyznaja mi racje, i
tak bede musial zaplacic 59,99. Jesli interesuje Ciebie - to bylo w Carrefour.

pozdr.

pawelblu 05.01.2004 18:57

"Nicejski system jest niesprawiedliwy - to trzeba jasno powiedziec. Krzywdzi Niemcow. Jesli ma byc jedna Europa to nie mozna robic zeby Polak mial 1,5 razy wazniejszy glos od Niemca."

No moim zdaniem nie mozna jedneznacznie stwierdzic o takim systemie glosowania ze jest niesprawiedliwy. Podobnie z podatkami, kazdy uzwaza ze inny system jest spawiedliwy. Moim zdaniem takie ludnosciowe uproszczenie nie jest dobrym rozwiazaniem - zreszta po co to upraszczac, przeciez liczba krajow jest oganiczona i wcale nie taka duza i mozna im przydzielic liczbe glosow na piechote zalezna od nawet 100 czynnikow w mniejszym lub wiekszym stopniu. Jakies systematyzowanie mialoby sens gdyby czlonkow bylo 10 razy wiecej - wtedy ustalanie na piechote byloby nadwyraz czasochlonne, a nie wierze ze 25 krajow sie nie dogada (no chyba ze podchodza do tego w zlej wierze).

Poza tym to nie wiedzialem ze nowa konstytucje ot tak wystarczy zeby przyjal parlament. Z tego co mi wiadomo musi byc zaakceptowany przez przedstawicieli ze wszystkich krajow (prezydent, premier, kanclerz).

Z tego calego szumu wydaje mi sie ze najlepiej bedzie jak jednak poczekamy ten jeden rok. A ustalenia Rzymskie na dzisiaj uwazam za nie do przyjecia.

Grzegorz75 05.01.2004 18:48

Cytat:

Mam wielką zwałe, polewe, zianie, pianie czy jak tam jeszcze można inaczej nazwać po prostu wielki śmiech :D z BYDGOSZCZY, a dokładniej z władz miasta, która zezwoliła na postawienie hipermarketu (Geant) w samym centrum miasta, przy drodze przelotowej i przy dużym skrzyżowaniu, wjazdy do marketu tamują ruch itp. a pozatym jak można w centrum stawiać wielki hipermarket.

Bydgoszcz zawsze była inna i tam się działy rzeczy conajmniej dziwne.

Tarnów też się przymierza ale opiera się dzielnie. Jednak mamy już hipermarkety. Billa zmieniła sie w coś tam i Krakchemia w jakąś Alme czy coś. Cała okolica wie że to przekręt w świetle prawa. Owintar też nam sprytnie uwalili. Na jego terenie chcą uwalić następnego klocka - zaparcie komunikacyjne murowane. Zastanawiam się jak sobie poradzą ci którzy mają straszne tyły finansowe. Do niejednej pracy mile patrzą na kandydata z samochodem tylko skąd na niego wziąć. Naginam ciągle do pracy i gdybym nie mieszkał ze starszymi to na pewno bym nie wyżył /trzech braci w jednym pokoju/ skąd brać na remonty domu bo nowsza część to tylko przybudówka do starej drewnianej chaty. Wymieńcie sobie okna przy pensji ok. 700 zł na rękę. By zmniejszyć koszty ogrzewania pasowało by wymienić stolarkę i wykonać ocieplenie. Ktoś powie to inwestycja długoterminowa, tylko z czego zacząć. Skąd brać na rozwój. Chyba tylko przejść na ciemną stronę mocy.

Popieram wypowiadających się na NIE i tak też głosowałem. Może to i prawda iż nie mamy innej alternatywy ale nie na takich warunkach. Co niektórym nawet euroenuzjastom dopiero się rozjaśnia co ich czeka a prawdziwe olśnienie /to też pewien sposób zdobywania wiedzy/ nadejdzie powiedzmy po pierwszym maja. To temat rzeka ale czy wiecie jaka was czeka emerytura w przyszłości bez dodatkowego ubezpieczenia na które wielu z was nie stać TAK eutanazja może i będzie to wtedy akt łaski. Ale... eutanazja eutanazji nierówna, łopata czy zastrzyk. Zależy ile ci jeszcze kasy zostanie. A może tak jak teraz -10 stoni i na mrozik jedyna zaleta to to, że ktoś dorobi na twojej skórze. Ta piękna europa zachodnia jedzie jeszcze siłą rozpędu tylko jak długo. Niestety wolą zbałamuconego ludu zostałem skazany na UE. Jak dla nie historia się powtarza tylko w innym wystroju.
PS. MOże teraz przesadzę ale czy te reklamy wiatrówek to nie przygotowanie gruntu pod sprzedaż broni palnej ? bo tak w rzeczywistości jesteśmy już bardziej amerykańscy niż europejscy.
Polecam jeszcze ten temat http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=29602 też fajna dyskusja. Z nami chcą zrobić to samo i są na dobrej drodze. UE to pryszcz Globalizacja to jest to... OBÓZ, slamsy. Ciekawe dla mnie to jak MATRIX chyba jestem chory więc nowocześnie pójdę do psychiatry w moim przypadku taniego.

Ormianin 05.01.2004 13:47

Cytat:

Napisany przez pawelblu
1.) Jak po wygranych wyborach Miller zlagodzil stanowisko negocjacyjne, a potem probowal odzyskac to co oddal (nie udalo mu sie). Moze bede ciut polityczny ale negocjacje z UE polska miala duzo lepsze za rzadow Jerzego Buzka (nie wnikam w inne dziedziny).

Kwestia punktu widzenia: stanowisko rzadu Buzka bylo jasne i klarowne tylko ze z takim stanowiskiem nie bylo szansy zakonczenia negocjacji. Gdyby Buzek trwal dalej, teraz bylibysmy w kolejce do Unii wraz z Rumunia i Bulgaria. Moze tak by dla Polski bylo lepiej... nie wiem. W Rumunii jest bieda wieksza niz u nas ale jakos bardziej sprawiedliwa i ludzie pomimo ze biedniejsi, czuja sie
szczesliwsi niz Polacy.
Tylko ze Miller nie za bardzo mial wybor: Buzek pozostawil mu ruine w skarbie panstwa i wybor byl albo doprowadzic do bankructwa panstwa na wzor Argentyny albo zaprzedac dusze unijnemu diablu. No to zaprzedal.

Ormianin 05.01.2004 13:44

Cytat:

Napisany przez pawelblu
[...]Hmmm - ale nie demonizujmy zobaczmy co przyniesie irlandzka prezydencja, bo wloska byla wyjatkowo nieudana.

Niewiele przyniesie. Bedzie bez rewelacji - co do konstytucji nie bedzie
mozna sie dogadac, beda wybory do europarlamentu systemem nicejskim, po czym projekt konstytucji zostanie przedstawiony temuz parlamentowi i on
to zatwierdzi. Glosow nawet pokrzywdzonych Niemiec, plus glosow Francji,
Wloch i czeskich,slowackich,wegierskich i podobnych lizusow jak najbardziej wystarczy nawet jesli przeciw bedzie koalicja Polski,Hiszpanii,Wlk.Brytanii
i Irlandii. Na inne kraje bowiem liczyc nie mozna. Oby tylko ten wybrany
nicejsko europarlament tylko to zatwierdzil a nie w zlosliwy dla Polski sposob od razu sie samorozwiazal po to by ponownie wybierac systemem rzymskim.

Ormianin 05.01.2004 13:41

Cytat:

Napisany przez pawelblu
[...]W systemie Nicejskim Polska miala 9-10 % glosow [...]

Ja wiem jedno - to jest nie FAIR wobec nas i mi sie to nie podoba.

[...]

Nicejski system jest niesprawiedliwy - to trzeba jasno powiedziec. Krzywdzi Niemcow. Jesli ma byc jedna Europa to nie mozna robic zeby Polak mial 1,5 razy wazniejszy glos od Niemca. Dzisiejsi Niemcy ktorzy maja prawa wyborcze
takich praw nie mieli w III Rzeszy bo co najwyzej byli wtedy dziecmi. Natomiast problem widze jesli chodzi o forme zalatwienia sprawy. Podpisano bowiem z Polska porozumienia Kopenhaskie przewidujace glosowanie Nicejskie. Teraz wiec powinny odbyc sie wybory do europarlamentu wedle niesprawiedliwych uzgodnien nicejskich, a potem tak wybrany parlament moze podejmowac decyzje o zmianie sposobu glosowania.
Mnie sie widzi co innego: cala ta historia z konstytucja europejska byla lipna. Specjalnie stworzono sytuacje zeby Polska nie przyjela tego, a w razie gdyby miala sie ugiac pod presja, w razie czego w odwodzie przygotowana
byla Hiszpania. Tak czy owak tej calej konstytucji nie miano przyjac a chodzilo w tym wszystkim o to aby wine zwalic na Polske i ustawic nas w defensywie. Co tez sie udalo, ale prawde mowiac nie wiem jak mialo sie nie udac
skoro wszystko bylo przygotowane i z gory rozpisane role.

CIAPEK 05.01.2004 11:11

ad. Supermarketów

ad. Hipermarketów

Mam wielką zwałe, polewe, zianie, pianie czy jak tam jeszcze można inaczej nazwać po prostu wielki śmiech :D z BYDGOSZCZY, a dokładniej z władz miasta, która zezwoliła na postawienie hipermarketu (Geant) w samym centrum miasta, przy drodze przelotowej i przy dużym skrzyżowaniu, wjazdy do marketu tamują ruch itp. a pozatym jak można w centrum stawiać wielki hipermarket.

Bydgoszcz zawsze była inna i tam się działy rzeczy conajmniej dziwne.

To mówił torunianin :chytry: ;)

nimal 05.01.2004 10:31

TAK to jedyna szansa dla Polski, choc nawet taka szanse "madzy" polacy na pewno beda probowali zaprzepascic - ogladajac fakty/wiadomosci/inne mam wrazenieze ogladam sitcom

Stef 05.01.2004 10:23

Cytat:

Napisany przez eloise
przepraszam, że się wtrącam ale

a dziś nie stoję w kolejce, wybieram w czym chcę w 5 różnych sklepach bo mam w kieszeni 3 zł na obiad !!! i szukam czegoś najtańszego, dziś nie stać mnie na rarytasy, więc te cudowne dla Ciebie Supermarkety są dla mnie nadal takimi Pewexami, mogę oglądać co chcę bo z kupnem to raczej słabo

acha i jeżeli dla Ciebie wyznacznikiem szczęścia jest ten Supermarket to brawo dla Twej osoby, nic tylko biję Ci brawo, pomijam fakt, że nie kupię w nim "Serwovitu" (w butelce po śmietanie, zamykanej złotkiem), wszystko pakują w foliowe torebki - widziałeś tam może papierowe torby na zakupy?

kończę bo już nie mogę, jakoś smutno mi, przepraszam za uniesienie

dla mnie supermarkety nie sa jakims cudownym wynalazkiem. daja one mi po prostu duzy casem wybor i co najwazniejsze, wszytsko moge znalezc w jednym miejscu, nie tracac zcasu na chodzenie do kilku miejsc.
ale zcasem tez mnie one denerwuja,ae wole ze one sa niz jakby ich nie bylo.

a co do tamtego systemu i unii, taki maly przyklad.
unia europejska daje nam pieniadze na modernzacje i budowy nazych drog. niestety polska nie mam zadnych planow z tym zwiazanych jeszszcze z poprzedniego systemu, kiedy wszytsko w PRL stalo na glowie i bylo totalniebez sensu i w zwiaku z tym traci rocznie ogromne pieniadze, ktore moglyby byc rozsadnie wykorzystane!!! inna sprawa jest takze nieudolnosc terazniejszych wladz.

jasut 05.01.2004 09:00

Jasut jak najbardziej na TAK.

Loczek 04.01.2004 16:20

JA NIE i nie zmienie zdania. Może i podchodze emocjonalnie ale taki już jestem. Zawsze walczyliśmy sami o swoje a pseudopomocnicy niech sie wypchają przykład anglia i francja na początku II WŚ. Tak samo Powstanie Warszawskie pomogli nie !!! I nie uwierze że teraz jest wszytko ok wszyscy sie kochają i chca pomagać. To że jest juz XXI wiek o niczym nie świadczy. historia zna wiele przypadków kiedy sojusze międzypaństwowe były łamane. Dalej któryś z kolegów wspominał o supermarketach i tak je zachwalał - życze zdrowia. W kraju słychać o wspieraniu lokalnej społeczności przedsiębiorców, sklepikarzy. A tu co sie dzieje supermarkety, centra handlowe i weż człowieku walcz. Wiadomo że polityka takiego mlocha spowoduje że lokalne sklepiki padną chociaż ich produkty nie są gorsze a nawet lepsze. I powiem jeszcze czemu w sklepach nic nie było - bo wszystko szło na wschód do rosji i żeby było śmieszniej przypomnijcie sobie sytuacje gospodarcza rosji w latach 90 kiedy to takie kraje jak POlska Węgry, Czechosłowacja Litwa Łotwa itd przestały być zywicielami tej niby potegi jaką była rosja. Co u nich było bagno bo zostały odcięte dostawy. To wiem na pewno bo mój dziadek był kolejarzem i pracował w białymstoku i wiele razy mówił mi jak z białego szły transporty z mąką, masłem na wschód i dlatego też nienawidze rosjan. Oj ludzie kończe powoli bo nieche mi się juz pisać i wykładać historie która jest bardzo ważna dla nas POLAKÓW. Pamiętajcie że same pieniądze są niczym bez rozumu.

zorg 03.01.2004 21:39

ja mysle ze i tak nie mamy wyboru !!!

wiec TAK

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:56.