![]() |
@zorg: a może ty się wypowiesz ;)
Ja jestem na TAK. |
coraz ciekawiej ! dalej panowie wypowiadac sie ! ale na dole prosze zapisac TAK lub NIE zeby byla jasnosc !!!!
|
Gralo, Ty podchodzisz to sprawy bardzo emocjalnie, ja racjonalnie.
Co do pana Gierka, to wiesz ze polowa pozyczonych pieniedzy zostala przezarta przez spoleczenstwo - wszyscy mieli w tym swoj udzial i dlatego dobrze wpominaja ten okres, a duza czesc z tego co zostala wydana nieefektywnie. Co zostalo - zostal dlug ktory splacamy do dzisiaj. Co wiecej stac nas jedynie na splacanie odsetek (no chyba ze jakis kraj zrobi promocje i za splate od reki umozy czesc dlugu jak kiedys zrobila brazylia u ktorej mielismy czesc dlugu). Co do Jaruzelskiego, to do konca nie wiadomo co to jest za czlowiek i watpie zeby ktos byl w stanie to kiedys jednoznacznie stwierdzic. Kulisy wprowadzenia Stanu Wojennego wciaz sa zagatka. Reszta wypowiedzi to demgogia w stylu dbaj o ten kraj - no i co ?? - DBAM Na koniec jeszcze dorzuce: ludzmi rzadza ludzie ktorych sami sobie wybieraja. |
Cytat:
ja nie zapomniałem jak stałem w kolejce po chleb, po mięso z matką jeździłem do większych miast, przed świętami w sklepie zapisywałem się na listę, ojciec żeby kupić regał stał po nocach w obcym mieście, ale ojciec robił na zakładzie i miał stałą pensję, szło z niej wyżyć !!!; do Pewexu chodziłem z uwielbieniem i żalem jednocześnie (ładnie wyglądał tyle wszystkiego było ale nie miałem pieniędzy, tych zielonych banknotów) a dziś nie stoję w kolejce, wybieram w czym chcę w 5 różnych sklepach bo mam w kieszeni 3 zł na obiad !!! i szukam czegoś najtańszego, dziś nie stać mnie na rarytasy, więc te cudowne dla Ciebie Supermarkety są dla mnie nadal takimi Pewexami, mogę oglądać co chcę bo z kupnem to raczej słabo acha i jeżeli dla Ciebie wyznacznikiem szczęścia jest ten Supermarket to brawo dla Twej osoby, nic tylko biję Ci brawo, pomijam fakt, że nie kupię w nim "Serwovitu" (w butelce po śmietanie, zamykanej złotkiem), wszystko pakują w foliowe torebki - widziałeś tam może papierowe torby na zakupy? kończę bo już nie mogę, jakoś smutno mi, przepraszam za uniesienie |
nie zgodzie sie z toba. moze jestem za mlody zeby tak mowic, zeby to komentowac, bo za czasow gierka mnie nie bylo jeszcze. ale z tego co slyszalem z roznych zrodel i z moich wlasnych "doswiadczen' i pzremyslen dochdze do wniosku, ze za gierka moz ebylo troche lepiej,ale nie az tak dobrze.
moze i stworzyl jakis system, w ktorym wszyscy mieli prace,ale co to byla za praca... PGR byl,ale byl nieefektywny, wiekszosc pracujacych tam za tamtych czasow nakradla z PGR'u ile wlazlo, domy pobudowalo. pracowali tak, byle bylo, ze sie nazywalo ze cos robia i dlatego mowia ze im bylo dobrze. a teraz jak nie maja pracy to zle... tylko nie zapominajcie jak wy\wasze matki badz ojcowie musieli stac w kolejkach od 5 rano zebyscie cos dostali a snadanie. a teraz sobie idziesz do jednego z 5 sklepow i mozesz wybierac w czym hccesz, czy chcesz chel powedzmy zytni czy pszenny,albo faloske taka czy taka. a gdzie ktos widzial w tamtych latach supermarket? byl tylko pewex i to tylko dla wybrancow. wiec nikomu nie zycze znowu takiego systemu. juz wole pracoac dla tego niemca(dla ktorego zreszta nigdy nic ne mialem) niz wrocic do tego co bylo i sie ne sprawdzilo. podsumowujac.. wole zdecydowanie zachod niz wschod.!!! PS. do pracy trzeba miec szacunek! a w popzrednim systemie chyba o tym zapomniano i dlatego jest jak jest. |
Pawelblu przepraszam że to mówie ale gadasz głupoty. Chłopie gdzie ty masz oczy !!!!! I wogóle gdyby nie Gierek to polska byłaby dzisiaj drugim Azerejdzanem albo jeszcze gorzej. Fakt faktem że zadłuzył kraj ale coś zrobił cokolwiek, chciał dobrze. W pewnym stopniu przeciwstawił się moskwie. To dzieki niemu przemysł ruszył do przodu a to że padł to juz nie jego wina tylko tych którzy tym gorpodarowali w latach późniejszych. A rosjan nienawidze bo to głupi naród niepotafiący wykorzystać przedewszytkim olbrzymiego potencjału intelaktualnego nie mówiac już o dobrach naturalnych. A niemcy to szumowiny, byłem tam 2 lata temu i wiesz co tam się dzieje ??? Jak pojedziesz to zobaczysz. Podam przykład: mąż siedzi w duzym pokoju i ogląda telewizje a w sypialni obok jego żonka rżnie się z kolesiem o 10 lat młodszym !!!! Nie tego niechcem mieć tutaj. Nie chcem żeby kraj który zawsze wszsytkie narody podziwialy za miłość do kościoła stał się jednym wielkim burdelem. A tak naprawde to najlepszym okresem dla polski był okres mieędzywojenny. Wtedy to byli ludzie oddani krajowi i narodowi a teraz to sa ****y **** i patałachy. A na koniec ci napisze. ŻYJESZ, MIESZKASZ W POLSCE WIĘC DBAJ O TEN KRAJ JAK NAJLEPIEJ.
Czemu niekt nie myśli najpierw o człowieku tylko zajmuje się na poczatku pieniędzmi :( A Pawelblu wiesz Gierek to człowiek w porzadku przynajmniej nie kradł tak jak kradną teraz. Tak samo Jaruzelski widziałeś może w jakich mieszkaja domach ??? bo ja widziałem i powiem ci że to nie sa extrea wille, a szłyszałeś żeby gdzieś wyjerzdzali na wakacje nie ??? dziwne bo nie maja tyle pieniedzy. |
Cytat:
-ziemie w Polsce cudzoziemcy moga juz miec od dawna, tylko byly ciut wieksze restrykcje. -Hm jak jest przedsiebiorczy Niemiec ktory potrafi zorganizowac prace i zadbac o rynki zbytu to dlaczego nie chcesz dac mu mozliwosci wykupienia ziemi i zatrudniania Polakow ? Lepiej zeby caly narod na nich charowal zeby mieli za co zlopac wino ? Zycie to nie bajka - to jest wojna. -co do przesadow czy Polska bedzie platnikiem netto czy nie, to sie nie bede wypowiadal - innym zreszta tez tak radze, bo nawet najwieksi ekonomisci nie sa w stanie jednoznacznie stwierdzic, wiec pozostaje nam jedynie sprawdzic to empirycznie. -co do siedzienia w sejmie to widzisz, ja boje sie kiedy w sejmie siedzia ludzie ktorzy rzucaja gornolotnymi textami w stylu "Nie rzucim ziemi skad nasz rod", a pomysly na ratowanie gospodarki maja w stylu E. Gierka -martwi mnie ze masz "głeboko w dupie niemców i rosjan" -co do przemadrzalosci niemcow masz troszke racji, ale raczej mniej niz wiecej. Ja znam w Europie co najmniej 2 bardziej leniwe kraje europejskie ktore wyrosly na potege dzieki pomocy USA (w roznych etapach swojego rozwoju). -Rosja miala bardzo burzliwa historie i bardzo niestabilna sytucje polityczna. Nie nazwalbym ich najglupszym narodem na swiecie. -1 i 17 wrzesnia i wszystkie rozbiory sobie przypomnialem ale to zwiazku z UE nie ma. Jeszcze taka ciekawostka - wiesz czym przeciwnicy integracji straszyli Litwinow przed referendum akcesyjnym ? - Ze po przystapieniu do UE Polacy masowo beda wykupowac ziemie na Litwie. |
Cytat:
|
Nie nigdy za !!! Nie będe pracować dla niemca na własnej ziemi. I tym którym zdaje się że bedzie tak miło po wejściu powiem że się mylą. Skąd nasz rząd wytrzasnie pieniądze potrzebne do unijnego budrzetu nie mówie już o potrzebach kraju. Wszyscy zachwycają sie ze Unia pobuduje nam drogi ale za czyje pieniądze za nasze. I żebym to ja siedział w tym sejmie na pewno niepozwoliłbym na wykup ziemi przez cudzoziemców. Bo nie po to nasi dziadkowie i pradziadkowie walczyli z niemcami i rosjanami żeby żyć w wolnym kraju i powiem że mam głeboko w dupie niemców i rosjan. Niemcy to przemądrzały naród który nie podniósłby się ngdy gdyby nie pomoc amerykanów a rosjanie to najgłupszy naród na świecie - mając tyle ropy gazu biedują oj. Ten kto dalej jest za niech przypomni sobie 1 i 17 września 1939 i wszystkie rozbiory. A i wracając do tematu jak będzie hu.....jowo.
|
Cytat:
|
ja jestem za unia chocby tylko z tego powodu ze znikna granice. to co sie dzieje na granicach z tirami i autobusamu turystycznymi , pzrechodzi ludzkie pojecie.
sytuacja z zycia wzieta. prztyjezdza autobus na male pzrejscie graniczne miedzy polska a slowacja o 1/30 w nocy a celnik na dzien dobry " co wy k*** nie wiecie o ktorej sie przyjezdza na granice? |
Cytat:
|
tak troszke nie na temat...
ale przewaga państw Francji, Niemiec, Włoch ... to mi troszke przypomina sytuacje jakie były w Europie przez pierwszą woją światową (tylko ze teraz sie inaczej troszke podzielili ) - przynajmniej tyle wiem z lekcji historii.. i to mnie jakos dziwnie nie pokoii. ja uwazam ze z wejscie Polski do UE bedzie troszke gorzej na początku, ceny wzrosną a pensje nie bedą wyższe.. .ale powoli z czasem zacznie sie robic coraz lepiej i lepiej (mam nadzieje !) no i moze w 2010 bedzie juz wporządku kraj ... |
ciekawa dyskusja ! sledze z uwaga !!!
|
Cytat:
Cytat:
Bez obrazy ale twój post przypomina mi argumenty przytaczane przez Ligę Polskich Rodzin. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:39. |