![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
!!! Pomocy !!!
Witam.
Mam w domu kompuer z płytą główną A-TREND model ATC 7020V na chipsecie VIA 693A/596B do tego komputera chciałem dołożyć pamięci z 64 mb do 512 załatwiłem 512 sdram pc133 (na pewno obsługuje), włożyłem do 1 banku (ma 4 banki ale tylko w 1 i2 wg. instrukcji powinno być 512) wykrywa tylko 128 ![]() Chciałem zaktualizować bios bo jest wersja 1.0.r02 strona a-trenda jest nieczynna www.atrend.com.tw znalazłem bios przez google, wesja r03 gdzieś na azjatyckich stronach ściągnąłem i próbowałem flashowac flasherem awarda wersja 8.22A i wyświetla mi się komunikat The program file's part number does not match with your system pobrałem chyba z 5 biosów ale za każdym razem to samo na tych azjatyckich str. doczytałem tylko że jest obsługa modułów 512 !!! pomocy
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bo Azja jest niewiarygodna...
![]() pozdro
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
..::Returned Master::..
Data rejestracji: 14.12.2002
![]() |
Mi sie wydaje ze problem tak czy siak od poczatku lezal w plycie glowniej... sprawdz jeszcze na innym kompie te pamieci (chyba ze
masz pewnosc ze sa dobre to nie musisz)... Ale wyjscia z sytuacji nie widze bo nie mialem nigdy doczynienia z plytami A-TREND`a... Pozdrawiam i powodzenia
|
|
|
#4 | |
|
Guru
![]() |
Cytat:
pamięć jest raczej Ok, jest z WilkElektronik.... nie rozumiem tylko dlaczego ten flasher wywala mi błąd ? może biosy które pobierałem z tych stron są w innej wesji językowej niż ten co jest w płycie i flasher (k..a jego mać) nie pozwala na updatea muszę jakiś edytor biosów wydobyć i zajrzeć do tego bina i do tego którego wydobyłem z płyty może coś da się zmienić aby działało... dzięki
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
![]() |
oto screen z edytora !
tam wszystko jest bardzo podobne, ale wskazuje na to że bios który pobrałem jest OK to czemu qrwa ten flasher wyświetla ten komunikat
|
|
|
#6 |
|
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Problem tkwi w tym ze ta pamiec jest jednostronna, spytaj sie w sklepie czy ci wymienia na dwustronna wtedy bedzie chodzic.
|
|
|
#7 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Co do flashowania - MOBO maja czasami zworke która w odpowiednim ustawieniu blokuje mozliwosc zmiany / ingerencji w BIOS ... |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Gość
|
Cytat:
Chyba ta plyta ma problem z czytaniem tak duzych modulow. Ew. mozna kombinowac 2x256mb, moduly sa mniejsze, a przy dwoch stronach powinno pojsc. Z tymi RAMami sa tylko problemy. |
|
|
|
|
#9 |
|
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
ja sadze ze tu problem tkwi razczej w programie do flashowania
moze jest zbyt nowy albo zbyt stary do tego biosu ktory probujesz wrzucic patent ze zworka ? - no coz nie wiem czy na starych plytach w ogole cos takiego bylo - nie przypominam sobie lub jest ten bios po prostu nie odpowiedni - powiedzmy ze rozpoznaje ze nie jest do tej plyty tzn coa ala inna fabryka lub jak powiedziales inny jezyk czy cos rozwiazanie to albo sprobuj napisac od producenta - moze ktos sie odezwie albo walnij to na jakies forum o biosach lub specjalne od hardware
- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - - 66 zarejestrowany użytkownik ![]() Pierwszy Moderator/Administrator ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
Juz tłumacze - problem tkwi w płycie i upgradownie jej nic nie da - sami mielismy taki problem - płyta abit (reenowacja serwera) i na starej płycie gadało 256mb włozylismy ja do nowszej o 2 lata i kiszka no to przytargałem swoje kostki w ilosci 3sztuki po 256 - 1 wykryło 128mb druga pisk taki ze szok (mysle pewno zwalona) 3 zagadała - acha wszystkie te kosci były jednej firmy kupowane w przeciagu 1 tygodnia.
Problem tkwi w nowych kosciach niewiedziec czemu po prostu czasami niektóre kosci za ch..a nie zagadaja i tyle najlepiej isc do sklepu z pudłem i wkładac po koleji kosci az zagadaja acha na mojej płycie wszystkie te kosci gadaj bez problemu.
|
|
|
#11 |
|
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Jakiś czas temu(jakieś 2 miesiące temu) walczyłem z celeronem 300 na płycie (q* m* ją j* itd.) pcchips, ale akurat z pamiecią nie miałem problemu, za pierwszym razem zagadała mi kostka 256 sdram 133 Kingston, od tego czasu większość kostek(4x512ddr333 i 1x256sdram133) w domu mam kingston, są ciut droższe, ale warto, w moim głównym serwerku są tylko jakieś tam kostki, ale nawet nie pamiętam jakie a ponieważ działa i ma wystrczająco dużo ramu(320) to się do niego nie dotykam, działa od 56 dni(jak coś działa to dać temu spokój i nie kombinować).
ps. ja działam od 2 dni spałem w sumie jakieś 5 godzin, dzisiaj jestem od 8:00 na nogach i działam, wprawdzie tekst mi się zlewa, ale działam. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Guru
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#13 |
|
Guru
![]() |
oto manual od płyty
zaraz wstawię skana odnośnie pamięci mam zamiar jeszcze spr. swój RAM (kingston 512) na tym kompie i ten który nie działa na swoim... pamięc jest 2-stronna zarz wstawię skan...
|
|
|
#14 |
|
Guru
![]() |
scalak z pamięci
|
|
|