Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.10.2002, 21:57   #1
GOLOMB
Gość

Pomużcie Gołębiowi !!!

MAM POWAŻNIEJSZY PROBLEM NIŻ KIEDYKOLWIEK.Mianowicie posiadam już moje upragnione stałe łącze.Mam je udostępnione razem z kumplami z sieci.I tu jest wajha.Mianowicie Admin tego połączenia co mam udostępnione powiedział że ja sam tylko mogę mieć tołącze. I Że nie można udostępniać tego połączenia i jak ktoś już je udostępni to to on to ******WYKRYJE****** zablokujemi dostęp. Posiadam stałe IP. Czy to prawda może on wykryć a jeśli tak to jak temu ZAPOBIEC !!!!!! TO ARCYWAŻNE. Z gory THX for help
  Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.10.2002, 22:52   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
kurde - mowilem - przeczytaj umowe zanim podpiszesz i pytaj o WSZYSTKO...
admin moze droga sofwareowa i tez 'na oko' wykryc probe dzielenia lacza (na oko np. widac kable na klatce schodowej - a w logach providera lecace pod twoj IPek pakiety adresowane dalej)
jednak skutecznosc tych dzialan musialby ocenic ktos kto sie zajmowal 'sieciowaniem' od tej strony - ja w swojej praktyce nigdy nie zastanawialem sei nad takim podejsciem do tematu

moze BAS lub SEBASTIAN997 beda cos wiedziec...
Stary 06.10.2002, 01:20   #3
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A w umowie jest powiedziane:
a. łącze tylo dla jednego komputera,
czy
b. zabrania się udostępniania poza lokal?

Jeśli a to masz problem, jeśli b to kto zabroni Ci postawienia nat'a? Nat'a widać, ale jeśli masz b to możesz sobie spokojnie go postawić bo np masz taki kaprys(ja mam w domu nata a za natem jest az jeden komputer). Jeśli b to wolno Ci miec nata(po polsku mówiąc ruter ), a nawet jak znajdą kable to niech Ci udowodnią, że kable służą do udostępniania netu? możesz mieć taki kaprys i grać z kumplem po kablu, albo wymieniać się danymi.
Jest jeszcze jeden problem: TTL(czas życia pakietów) jeśli zabezpieczają się ttl'ami(a najpewniej tak jest) to trzeba podbic(a przynajmniej ich nie obniżać) ttl'e o kolejne hopy. Tego chyba nie da się zrobić pod windą, w linuxie jest to dość proste. Z praktycznych względów radze postawic oddzielny serwer linuxowy, a nie bawic się w udostępnianie połączenia pod winda bo 'to nie ma sensu, ''najpewniej nie wyjdzie jak jest dobrze zrobiona sieć. Tak z ciekawości co rozumiesz pod pojęciem stałego IP? To, że jest ono stałe to jeszcze nic pytanie czy jest to ip rutowlne czy nie?

Jeszcze jedno za oddzielnym serwerem: niewiem czy zauważyłeś, że komputer pod windą od czasu jak ma karte sieciową zachowuje się mniej stabilnie. Wynika to z faktu, iż docierają do niego wszystkie pakiety z segmentu, nat skutecznie rozwiązuje ten problem.
Stary 06.10.2002, 01:22   #4
mati1700
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.07.2002
mati1700 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
A w umowie jest powiedziane:
a. łącze tylo dla jednego komputera,
czy
b. zabrania się udostępniania poza lokal?

Jeśli a to masz problem, jeśli b to kto zabroni Ci postawienia nat'a? Nat'a widać, ale jeśli masz b to możesz sobie spokojnie go postawić bo np masz taki kaprys(ja mam w domu nata a za natem jest az jeden komputer). Jeśli b to wolno Ci miec nata(po polsku mówiąc ruter ), a nawet jak znajdą kable to niech Ci udowodnią, że kable służą do udostępniania netu? możesz mieć taki kaprys i grać z kumplem po kablu, albo wymieniać się danymi.
Jest jeszcze jeden problem: TTL(czas życia pakietów) jeśli zabezpieczają się ttl'ami(a najpewniej tak jest) to trzeba podbic(a przynajmniej ich nie obniżać) ttl'e o kolejne hopy. Tego chyba nie da się zrobić pod windą, w linuxie jest to dość proste. Z praktycznych względów radze postawic oddzielny serwer linuxowy, a nie bawic się w udostępnianie połączenia pod winda bo 'to nie ma sensu, ''najpewniej nie wyjdzie jak jest dobrze zrobiona sieć. Tak z ciekawości co rozumiesz pod pojęciem stałego IP? To, że jest ono stałe to jeszcze nic pytanie czy jest to ip rutowlne czy nie?

Jeszcze jedno za oddzielnym serwerem: niewiem czy zauważyłeś, że komputer pod windą od czasu jak ma karte sieciową zachowuje się mniej stabilnie. Wynika to z faktu, iż docierają do niego wszystkie pakiety z segmentu, nat skutecznie rozwiązuje ten problem.
kurde co to do cholery ten nat
Stary 06.10.2002, 01:25   #5
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
mati1700 napisa***322;(a)

kurde co to do cholery ten nat
...nata(po polsku mówiąc ruter )...

A dokładnie:
"NAT"
Jest to skrót od "Network Address Translation."(translacja adresów sieciowych).

"ipnat"
To jest skrót od "IP Network Address Translation."

Ostatnio zmieniany przez bas : 06.10.2002 o godz. 01:28
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.10.2002, 10:51   #6
GOLOMB
Gość

Serwer z którego będą udostępniać łącze będzie UNIXOWY.BAS napewno pod WINXP niedarady. Niemam żadnego paścia aby założyć dodatkowy serwer.Ale wariant Umowy jest B Nie można udostępniać łącza.
Stary 06.10.2002, 10:59   #7
GOLOMB
Gość

I jeszcze jedno Jakie minimalne wymagania ma linux czy pujdzie na kompie bez twardego monitora itd sam komp.Chyba postawie ten serwer ale **BAS** błagałbym cię czy będziesz dawał mi instrukcje odnośnie tego jak to wszystko zrobić będę ci abrdzo wdzięczny !
Stary 06.10.2002, 11:05   #8
GOLOMB
Gość

A może jakiś Firewall powstrzyma ich od doglądania kto korzysta a kto nie z tego łącza ?
WSZELKIE SUGESTIE MIŁO WIDZIANE.
I JESZCZE JEDNO JAK ADMIN SIĘ ZORIENTUJE ŻE UDOSTĘPNIAM POŁĄCZENIE TO ZABLOKUJE MI DOSTĘP DO NETU !!!!
Stary 06.10.2002, 11:07   #9
-Sid-The-Rat=>

linuks dedykowany tylko pod obsluge NATa pojdzie na mocnym 486 albo slabym pentiumm, jesli gdzies znajdziesz dystrybucje typu polopiryna to pjdzie bez dysku - monitor ci sie raczej przyda, wiec w koszty licz tez monitor - a na razie scaigaj cala moca tego lacza i zarabiaj na tym co sprzedasz...
Stary 06.10.2002, 11:40   #10
GOLOMB
Gość

A gdzie znaleźć taką dystrybucję linuxa
Stary 06.10.2002, 11:48   #11
-Sid-The-Rat=>

pytanie nie do mnie - ja nigdy czegos takeigo nie robilem - poszukiwania zaczlabym od serwisu jakies gazety komputereowej np. Chip'a lub Jamy Mastaha - tam sie tym zajmuja i moze nawet beda mieli gotowy obraz dyskietki
Stary 06.10.2002, 11:50   #12
GOLOMB
Gość

WYNALAZŁEM TRIK. Postawie w swoim domu dwa kompy i niby dla siebie tylko udostępniam to lącze. a pujdzie ono po kablu.I czy wtedy nie wykryją?
Stary 06.10.2002, 12:18   #13
bas
MAJSTER zlotowy

1. Monitor, klawiature, cd-rom, fdd i karte graficzną będziesz potrzebował do podstawowej instalacji, jak system wstanie i postawisz ssh możesz spokojnie wyjąć karte, cd-rom i zabrać monitor i klawiature(wyłącz w biosie sprawdzanie czy jest klawiatura). Karte graficzną możesz kupić za kilkanaście złotych dlatego radze ją zostawić bo w razie czego poprostu podłączasz do serwera monitor i klawiature na "żywca" i sprawdzasz co się dzieje(czasami ssh zawodzi-np jak serwer przestanie odpowiadać na pingi i trzeba wziąść monitor pod pache i sprawdzić co się dzieje).
Mój serwer nie ma klawiatury ani monitora.

2. Możesz poszukać jakiejś dystrybucji jednodyskietkowej, ale osobiście radze kupić jakiś komputer najmniej pentium 100 i dysk. Generalnie czym lepszy komputer i czym więcej ramu tym lepiej.
3. Serwer powinien mieć: płyte, procesor, dysk(2GB spokojnie wystarczą), obudowe 2 karty sieciowe, karte graficzną ram.
4. Podstawy instalujesz z płyty a reszte przez net.
5. Najlepiej będzie jak znajdziesz sobie kogoś na miejscu kto postawi Ci serwer, tak będzie najszybciej.
6. Karty sieciowe zastosuj SURECOME EP-320-X-R1 są dobre i tanie(23 złote netto).
7. Taki serwer poza natem, może mieć squida, ftp, serwer pocztowy itd. dlatego ze względów rozwojowych lepiej kupić dobry serwer.
8. Kup taki sprzęt, żeby obsługiwał dimmy bo są bardzo tanie, a simów niedostaniesz a jak już kupisz to wybulisz góre kasy.
Stary 06.10.2002, 18:02   #14
GOLOMB
Gość

OK ale jak skonfigórować go tak aby nie widzieli że udostępniam łącze.
Stary 06.10.2002, 18:08   #15
bas
MAJSTER zlotowy

Zawsze da się stwierdzić obecność nat'a, ale nie da się stwierdzić co jest za nat'em. Chyba, że ktos zaczął by się bawic snifferami i stwierdził obecność kilku gg, ale zawsze możesz stwierdzić, żę masz klongg i kilka gg bo masz taki kaprys.

Twoje uprawnienia: