![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
potrzebuje pilnie rozwiązania do 4 zadań :(
tyczy sie to relacji rownowaznosci i klas abstrakcji
![]() powiem... tak patrze i nie wiem dlaczego nie wiem jak sie za to zabrac ![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 27.01.2008 o godz. 16:10 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
nie wiem może teraz to ktoś sprawdzi ?
![]() ![]() moje rozwiązania: 1. x={a,b,c} rownowaznosc-zwrotna(xRx) symetryczna (xRy=>yRx) przechodnia (xRy?yRz=>xRz) R = { (aa)(bb)(cc)(ab)(ba)(bc)(ac)(cc)(ca) } 2. R = { (2,3),(3,2),(2,2),(1,1),(3,3) } - zwrotnosc TAK bo jest (1,1) (2,2) (3,3) - przeciwzwrotnosc NIE bo jest (1,1) (2,2) (3,3) - symetrycznosc TAK bo jest (2,3) (3,2) - przechodniosc TAK bo jest (2,3) (3,2) (2,2) 3. R = { (2,3),(3,2),(2,2),(1,1),(3,3),(4,4),(1,4),(4,1) } - zwrotnosc TAK bo jest (1,1) (2,2) (3,3) (4,4) - przeciwzwrotnosc NIE bo jest (1,1) (2,2) (3,3) (4,4) - symetrycznosc TAK bo jest (2,3) (3,2) (1,4) (4,1) - przechodniosc TAK bo jest (2,3) (3,2) (2,2) 4. x={a , b , c , d } Zwrotnosc TAK : (a,a)(b,b)(c,c)(d,d) Przeciwzwrotnosc NIE poniewaz sa pary: : (a,a)(b,b)(c,c)(d,d) Symetrycznosc TAK : (b,c) (c,b) Przechodnosc TAK bo (b,b) (b,c) (c,b)
![]() |
#3 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
OK!
Napisz to jeszcze raz. Tylko jakos prosciej i moze po Polsku?
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pingwin specjalista.
nikt tu matematyki dyskretnej nie mial ?
![]() ![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 27.01.2008 o godz. 19:28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Głupi Yasio
Cytat:
![]() A moze to matematyczka byla perwersyjna?
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() rycho Tobie tez juz dziekuje ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Głupi Yasio
Cytat:
A co do Rycha - to duze R - zasluguje na nie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Jak to jeszcze aktualne to moge przysiasc. Relacje nie sa elementem MD tylko logiki lub torii mnogosci (zbiorow).
Ad. 1 Mozliwosci jest wiele, moze byc to relacja pelna/zupelna (trzeba by sprawdzic terminologie) i wtedy tak jak masz napisane wszystko wrzucasz. Klasa abstrakcji jest wtedy zbior {a,b,c} (jedna klasa abstrakcji). Mozna dac np. tylko (a,a) (b,b) (c,c) i wtedy dla kazdego x klasa abstrakcji jest {x} (3 klasy abstrakcji). Ad. 2 i dalej - Po co przeciwzwrotnosc ? No i nie podajesz klas abstrakcji, ale rozumiem ze wiesz jak to zrobic ? 2. {1} {2,3} 3. {1,4} {2,3} 4. {a} {b,c} {d} Uzasadnienie wlasnosci relacji dosc skape w opis. Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 28.01.2008 o godz. 00:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pingwin specjalista.
relacje sa elementem logiki/teorii mnogosci, kt***243;ra za***347; jest jednym z dzia***322;***243;w jaki mia***322;em w ramach matematyki dyskretnej ;-)
to odp wyzej co napisalem to oczywiscie zarysowe rozwiazanie majace upewnic mnie o prawidlowosci myslenia ![]() relacja rownowaznosci = zwrotna + symetryczna + przechodnia klas abstrakcji juz narazie tu nie pisalem dzieki za zainteresowanie - juz nie trzeba ![]()
![]() |
|
|