![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Potrzebuję pomocy z fizyki...
Witam!
Otóż mam problem z zadaniem z fizyki. Nie było mnie jeden dzień w szkole i już taka niespodzianka. Na wstępie zaznaczę, żeby mnie nie odsyłać do książki czy do podręcznika, bo już patrzyłem i akurat nic na ten temat nie ma - tzn. jest, ale bardzo ogólnikowo (tyczy się to książki jak i zeszytu)... A zadanie brzmi: Dwie przewodzące kulki zetknięto ze sobą jak na rysunku. Jak będą zachowywać się kulki, gdy: 1. Jedną z nich naelektyzujemy ładunkiem ujemnym? 2. Jedną z nich naelektyzujemy dodatnio pałeczką szklaną, a następnie kulki rozsuniemy? Proszę o szybki ratunek . Za wszelką pomoc z góry WIELKIE dzięki.Pozdrawiam.
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Wg mnie nic się nie stanie bo skoro kulki są przewodzące i są zetknęte ze sobą to w momencie ładowania jednej ładunek przechodzi także na drugą. Więc nie będą sie ani przyciągać ani odpychać bo bedą w identycznym stanie. Co innego jakby nie były zetknięte. Take jest moje rozumowanie na logikę
|
|
|
|
#3 |
|
..:: Ju-Jitsu ::..
Data rejestracji: 06.11.2004
![]() ![]() |
hmm chyba beda sie odpychac, poniewaz jak przejda ladunki z tego "patyka" to bedzie wiecej + lub - . A wiedamo ze - i - sie odpycha tak samo jak + i + . To jest wg mnie. ale nie jestem pewien w 100%!!!! ROBISZ NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ismail Delivered
Data rejestracji: 29.08.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kurde, wczoraj sprzedałem podręcznik do fizyki do 3 gimn
![]() według mie w pierwszym przypadku będą się odpychać, bo będą jednakowe znaki. w drugim natomiast będą się odpychać do chwili rozłączenia. po rozłączeniu wrócą do pierwotnego stanu naelektryzowania (będzie tak jak było przed naelektryzowaniem).. Ale to mi się może tylko tak wydawać Używasz na własną odpowiedzialność ![]() Hehe zmieniłem orta... Pozdro Smartek
Ostatnio zmieniany przez Mich@ł : 14.09.2005 o godz. 15:48 |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() co do nauki.. jak wy macie sile robic po przyjsciu ze szkoly lekcje? ja musze przynajmniej 30min polezec/posiedziec przy kompie ![]() pozdro
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
To powiem tak. W pierwszym doszedłem do wniosku, że będą się odpychać. A jeśli chodzi o drugie to już nie wiem...
Najgorsze z tego wszystkiego jest to, że trzeba do tego napisać uzasadnienie dlaczego tak się dzieje... A to nie wiem jak napisać... Dzięki za dotychczasową pomoc i czekam łaskawie na dalszą
|
|
|
|
#7 |
|
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Hmm faktycznie będą się odpychać w obu przypadkach. Moja pomyłka
A wytłumaczenie do obu jest takie jak wyżej. Dwa + albo - się odpychają. Kulki będą sie odpychać tak długo aż się ich nie rozładuje przez dotknięcie np ręką
|
|
|
|
#8 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Też od razu zaznaczam, że nie jestem tego pewien, ale po krótkiej konsultacji wydaje mi się, że w pierwszej sytuacji nie stanie się nic. Dwa stykające się ze sobą przewodzące przedmioty, w przypadku naelektryzowania któregokolwiek z nich traktować możemy jako jeden element, bo ładunki po prostu się równo rozejdą.
Natomiast w drugim... nie mam pojęcia, nie do końca rozumiem to polecenie.
|
|
|
#9 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
w drugim przypadku mając ten sam ładunek zaczną się odpychać.
|
|
|
|
![]() |
|
|