Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.04.2005, 15:28   #1
Grzegorz75
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 13.01.2003
Grzegorz75 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Praca za granicą i wymeldowanie.

Jak w temacie. Obiło mi się o uszy iż przebywając w pracy legalnie zagranicą trzeba się tutaj wymeldować bo inaczej mają przylać jakiś podatek.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.04.2005, 06:15   #2
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Nic mi takiego nie wiadomo. Ewentualnie może gdy praca trwa dłuższy okres czasu, na przykład kilka lat, to tak. Ale jeśli nie... Nie wiem, ja i moja siostra nie raz wyjeżdzaliśmy na dłużej i nigdy się z miejsca zamieszkania nie wymeldowywaliśmy.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2005, 07:34   #3
Grzegorz75
Wyjadacz ;)

Kolega słyszł to info w TV. A mama pytała znajomej co ma córkę we włoszech i jest teraz coś takiego. Szczegułów na razie brak.
Stary 14.04.2005, 08:07   #4
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Fakt, że nasze skarbówki domagają się dopłat do podatków - jak sobie to ładnie wymiślili - od osób pracujących legalnie za granicą. ustawa to kompletny bełkot, który każdu może dowolnie interpretować. (zasłyszane w radiu Zet w programie Janusza Weissa)

a tu ciekawa linka http://www.monitorpodatkowy.pl/artykul.php?idart=3911 z której wynika, że chyba warto się wymeldować.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2005, 09:08   #5
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
słyszałem o czymś takim.
podatki płaci się nie w miejscu pracy, czy prowadzenia działalności, tylko w miejscu zameldowania.
więc ktoś, kto mieszka w warszawie, a prowadzi interes np. we wrocławiu, musi co miesiąc zapierdzielać do stolicy i tam regularnie nawiedzać US.

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.04.2005, 12:01   #6
Grzegorz75
Wyjadacz ;)

Dwa poprzednie postu rozjaśniły mi nieco sytuację.
Dziękuję.
Stary 15.04.2005, 00:57   #7
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
trochę z innej beczki:
a czy - można sie wymeldować - nie meldując gdzie niedziej, innymi słowy NIE mieć oficjalnie meldunku??

pozdro, marcin
Alinoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2005, 16:21   #8
Grzegorz75
Wyjadacz ;)

Pytałem w Urzędzie Skarbowym i jeżeli nieposiada się dochodów tu w kraju to niema opodatkowania. Więc jeżeli brat ma legalna pracę sezonową zagranicą /Włochy/ to tam zostaje opodatkowany. W przypadku posiadania dochodów tu w kraju z Włoch zostaną pobrane informacje o dochodach by ustalić stopę opodatkowania.
Stary 06.05.2005, 22:10   #9
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Grzegorz75
Pytałem w Urzędzie Skarbowym i jeżeli nieposiada się dochodów tu w kraju to niema opodatkowania. Więc jeżeli brat ma legalna pracę sezonową zagranicą /Włochy/ to tam zostaje opodatkowany. W przypadku posiadania dochodów tu w kraju z Włoch zostaną pobrane informacje o dochodach by ustalić stopę opodatkowania.
Błąd... teraz zapytaj tego urzędnika, czy weźmie odpowiedzialność za swoje słowa lub czy możesz na piśmie dostać to? Na pewno nie, a w konsekwencji Ty, czy Twój brat "beknie" finansowo. Zresztą... orzeczenie jednego U$ nie jest prawomocne w innym U$, co jest absurdem... ale za to świetnym dupochronem dla urzędasów.
Przedwczoraj chyba na Onecie był artykuł, jak to polski, nienapasiony U$ zdziera kasę z ludzi pracujących za granicą.
Polska ma podpisany układ o tym, aby nie było przypadków dwukrotnego opodatkowania... ale "nasi ******eni urzędnicy" znaleźli wyjście
Dla przykładu pracując w GB i zarabiając mało, płacisz tam najniższy podatek. Niby OK, ale wracając po paru miesiącach harówki, nagle o Twoje ciężko zarobione pieniądze upomni się nasz nienażarty urząd skarbowy, bo przecież należy im się wyrównanie. Owszem, na tamtejsze warunki zarabiałeś mało, ale na nasze dużo i wpadłeś w wyższą grupę podatkową i należy tym sku****** zapłacić różnicę w podatku pomiędzy tym podatkiem płaconym w GB, a tym polskim dla najwięcej zarabiających!
Nic nie zapewniają, ale pierwsi po kasę!
Naprawdę, to jest dziwny kraj, ale ktoś musi pracować, utrzymywać tych darmozjadów i zrzucać się na wszelkie afery.
Kiedyś byłem patriotą, a teraz chętnie bym sprzedał ten cholerny kraj za symboliczną złotówkę. Rzygać się chce na widok komunistycznego prezydenta, niedouczonych posłów, którzy potrafią kraść wyłącznie i te wszechobecne afery...
Na widok polskiej flagi nie wiem, czy się czerwienić ze wstydu, czy być dumnym. Choć dumy już dawno nie odczuwałem z naszego kraju...

Ostatnio zmieniany przez Proton : 06.05.2005 o godz. 22:15
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: