Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Prawojazdy od 21 lat (https://forum.cdrinfo.pl/f5/prawojazdy-od-21-lat-56618/)

Loczek 16.09.2005 08:27

Cytat:

Napisany przez Ormianin
to jego zlapala a Tobie zabarali? nic nie rozumiem... chyba ze literowka sie wkradla :)

A tak swoja droga pomysl prawka od 18 lat jest poroniony, ale... jak czasem obserwuje tych "piskaczy opon" i innych mlodych "szatanow" na drodze, to mysle ze to naprawde dobry pomysl

To mój znajomy zdawał 7 razy jazdę i 8 razy test i to jego Policja złapała na gazie i to jemu zabrali prawko na 2 lata :)

Arcadio 16.09.2005 09:25

A ja słyszałem że prawko ma być od 16 lat - 2 lata ma być okres próbny.

Na szczęście mam to już za sobą (do 4 razy sztuka;)

para 16.09.2005 09:46

Najważniejszy jest rozsądek, który najczęściej rośnie z wiekiem (choć nie zawsze, tak jakby można tego oczekiwać).
Dla mnie wiek w którym przyznaje się prawo nie jest taki istotny, tylko powinno się ostrzej i bezględnie karać za przewinienia.
Od wielu lat biegam po chodnikach i niestety kilka razy muszę przebiec się po pasach i z praktyki stwierdzam,
że w Polsce kierowca ma pierszeństwo na pasach.
Nawet jak jestem w połowie muszę ustąpić. Tylko wyjątkowo samochód mi ustępuje.

andrzejj9 16.09.2005 10:48

Cytat:

Napisany przez ed hunter
trzęsących dziadków w kapeluszach zwijać na drodze i kierować na przymusowe badania w takim miejscu gdzie się nie da w łapę dać.

czyli rozumiem, że nie w Polsce..? ;)

Oktawian89 16.09.2005 12:03

no własnie jak jest to mozna zawać od 16 roku życia czy nie ?? bo juz nie wiem ... :|

ed hunter 16.09.2005 12:19

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
czyli rozumiem, że nie w Polsce..? ;)

no to do Niemiec z nimi - mała trauma by była? :D :>

Air 16.09.2005 12:23

Cytat:

Napisany przez woitas
ps. dzisiaj mało mnie szlag nie trafił, jak musiałem w korku (jakieś 200 m :|) jechać 20 km/h za traktorem, który wykulał się na bardzo uczęszczaną drogę wojewódzką wodzisław-rybnik.
a wyprzedzić go nikt nie mógł, bo ciągle ktoś nadjeżdżał z naprzeciwka.

Ja mało ****icy nie dostałem jak w Niemczech parę lat temu stałem w korku 3,5 h w zimie :D

ed hunter 16.09.2005 12:29

no to jak się licytujemy, to ja przed granicą włosko-austiacką stałem w korku 8,5 godziny z czego ponad 2 w jednym miejscu :|

efekt karambolu + wracali z wakacji

Air 16.09.2005 12:34

Cytat:

Napisany przez ed hunter
no to jak się licytujemy, to ja przed granicą włosko-austiacką stałem w korku 8,5 godziny z czego ponad 2 w jednym miejscu :|

efekt karambolu + wracali z wakacji

hoho, to by mnie wywieźli chyba :)

ed hunter 16.09.2005 12:56

Cytat:

Napisany przez Air
hoho, to by mnie wywieźli chyba :)

miałem dużo wina w samochodzie ||

B@rtek 16.09.2005 13:05

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
no własnie jak jest to mozna zawać od 16 roku życia czy nie ?? bo juz nie wiem ... :|

Od 17 lat :D

Ja mam urodziny w styczniu, więc w październiku będę mógł już iść na prawko :D :)

ManDragon 16.09.2005 13:24

Nie wiem kto wprowadza zamęt ze prawko ma być od 21 albo 16 czy 17 lat. W przepisach nic sie nie zmieniło i dalej kategorie B można zrobić od 18 lat i nie ma mowy o zadnej jeździe z osobą towarzyszącą. Prawko od 16 lat to tylko kat. B1 a do niej to nie wiem czy nawet smart sie zalicza. A z tym od 21 lat to chodzi o kategorie D, D+E, D1 lub D1+E czyli na autobusy.

Sami zobaczcie Art. 90 pkt 2 http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obow...html#rozdzial1

B@rtek 16.09.2005 14:22

Od 16 lat miało wejść, ale ustawa nie przeszła :nie:

Teraz jest od 17 lat, ale trzeba jeździć z osobą, która ma prawko min. 3 lata :taktak:

Nie mozna jeździc po autostradzie i sa ograniczenia prędkości :taktak:

Przy motocyklach nic sie nie zminiło i A1 (125cm3) jest od 16 lat :D

ManDragon 16.09.2005 14:31

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
Teraz jest od 17 lat, ale trzeba jeździć z osobą, która ma prawko min. 3 lata :taktak:

Nie mozna jeździc po autostradzie i sa ograniczenia prędkości :taktak:

A na jakiej podstawie tak twierdzisz?? Bo w kodeksie drogowym nic takiego nie znalazłem, a ten który podałem w linku post wcześniej jest najaktualniejszy.

B@rtek 16.09.2005 14:43

Cytat:

Napisany przez ManDragon
A na jakiej podstawie tak twierdzisz?? Bo w kodeksie drogowym nic takiego nie znalazłem, a ten który podałem w linku post wcześniej jest najaktualniejszy.

Tak mi powiedzieli w "L" :D

B1???

Można jaśniej?

Przy motocyklach to wiem, ale przy samochodach jakie są ograniczenia?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:39.