![]() |
Cytat:
|
A ja słyszałem że prawko ma być od 16 lat - 2 lata ma być okres próbny.
Na szczęście mam to już za sobą (do 4 razy sztuka;) |
Najważniejszy jest rozsądek, który najczęściej rośnie z wiekiem (choć nie zawsze, tak jakby można tego oczekiwać).
Dla mnie wiek w którym przyznaje się prawo nie jest taki istotny, tylko powinno się ostrzej i bezględnie karać za przewinienia. Od wielu lat biegam po chodnikach i niestety kilka razy muszę przebiec się po pasach i z praktyki stwierdzam, że w Polsce kierowca ma pierszeństwo na pasach. Nawet jak jestem w połowie muszę ustąpić. Tylko wyjątkowo samochód mi ustępuje. |
Cytat:
|
no własnie jak jest to mozna zawać od 16 roku życia czy nie ?? bo juz nie wiem ... :|
|
Cytat:
|
Cytat:
|
no to jak się licytujemy, to ja przed granicą włosko-austiacką stałem w korku 8,5 godziny z czego ponad 2 w jednym miejscu :|
efekt karambolu + wracali z wakacji |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja mam urodziny w styczniu, więc w październiku będę mógł już iść na prawko :D :) |
Nie wiem kto wprowadza zamęt ze prawko ma być od 21 albo 16 czy 17 lat. W przepisach nic sie nie zmieniło i dalej kategorie B można zrobić od 18 lat i nie ma mowy o zadnej jeździe z osobą towarzyszącą. Prawko od 16 lat to tylko kat. B1 a do niej to nie wiem czy nawet smart sie zalicza. A z tym od 21 lat to chodzi o kategorie D, D+E, D1 lub D1+E czyli na autobusy.
Sami zobaczcie Art. 90 pkt 2 http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obow...html#rozdzial1 |
Od 16 lat miało wejść, ale ustawa nie przeszła :nie:
Teraz jest od 17 lat, ale trzeba jeździć z osobą, która ma prawko min. 3 lata :taktak: Nie mozna jeździc po autostradzie i sa ograniczenia prędkości :taktak: Przy motocyklach nic sie nie zminiło i A1 (125cm3) jest od 16 lat :D |
Cytat:
|
Cytat:
B1??? Można jaśniej? Przy motocyklach to wiem, ale przy samochodach jakie są ograniczenia? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:39. |