Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Zobacz rezultaty głosowania: Na kogo bedziesz glosowal (lub bys glosowal) w wyborach do PE
Lista 1 KW Platforma Obywatelska RP 17 53.13%
Lista 2 KW Polska Partia Pracy 0 0%
Lista 3 KW Samoobrona RP 2 6.25%
Lista 4 KKW SLD-UP 4 12.50%
Lista 5 KW UPR 6 18.75%
Lista 8 KWW Socjaldemokracji Polskiej 1 3.13%
Lista 9 KW Prawo i Sprawiedliwosc 0 0%
Lista 10 KW Liga Polskich Rodzin 1 3.13%
Lista 12 KW Unii Wolnosci 1 3.13%
Lista 13 KW PSL 0 0%
Wszystkich głosów: 32. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.06.2004, 00:50   #46
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Weron
Ta.Ja takze popieram pyksona.Slusznie wyciagnal ten komentarz.
Nie mozna twierdzci, ze czlowiek majacy srednie wyksztalcenie jest niedouczony.To nonsens.Poza tym zauwazylem pawelblu, ze za bardzo sie bujasz na forum z tymi swoimi studiami.Troche wiecej skromnosci by ci sie przydalo.
ALE TU DO JASNEJ CHOLERY NIE MA ANI SLOWA O MNIE - wiec nie rozumiem tej wycieczki i prosze zebys z laski swojej zszedl ze mnie.
Poza tym jezeli z jakiejs mojej wypowiedzi tak wywnioskowales to znaczy ze jej nie zrozumiales - a to juz nie moja wina.

Mi chodzi o to ze zeby skonczyc LO i miec mature to nie potrzeba wiekszego wysilku dla czlowieka o inteligencji wiekszej niz mala. Jezeli nie byl w stanie zdobyc wyzszego wyksztalcenia to bedzie w stanie zajmowac sie przygotowywaniem BARDZO TRUDNYCH MERYTORYCZNIE dyrektyw unijnych. Bo jak slusznie zauwazyl dzisiaj pewien ekspert - glowna czescia pracy eurodeputowanego nie jest wyglaszanie retorycznych przemowien, tylko merytoryczna praca. Wydaje ci sie ze Liceum Ogolnoksztalcace daje wystarczjaca wiedze do zajmowania sie WYJATKOWO SKOMPLIKOWANYM prawem unijnym. Ja jestem przekonany ze NIE. Od Eurodeputowanych bedzie sie wymagac duzo wiecej niz wymaga sie na studiach, wiec jak nie byl w stanie nawet zdobyc tego mgra (ja nie mowie ze kazdy z mgr jest OK ale ze mgr to powinno byc absolutne minimum dopuszczenia do sceny politycznej w celu unikniecia karierowiczow ktorzy nie sa w stanie do wiekszego wysilku umyslowego wiec czemu mieliby reprezentowac 40 mln narod). Takze tak na dobra sprawe partie polityczne powinny wystawiac swoich specjalistow-pracownikow naukowych prawa unijnego (np. doktorow ktorzy pisali z tego prace), bo jedynie oni sa w stanie pojac ten caly mechanim bez uczenia sie go od poczatku (gdyby inni chcieli sie nauczyc wszystkiego to by im kadencji nie starczylo).
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.06.2004, 01:14   #47
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Wydaje ci sie ze Liceum Ogolnoksztalcace daje wystarczjaca wiedze do zajmowania sie WYJATKOWO SKOMPLIKOWANYM prawem unijnym. Ja jestem przekonany ze NIE. Od Eurodeputowanych bedzie sie wymagac duzo wiecej niz wymaga sie na studiach.
studia studiom nierowne. nie mam nic do rolnikow i oprowadzaczy wycieczek ale oni tez moga zrobic mgr z tychze wlasnie dziedzin, wiec dalej mowa o tym ze mgr to juz cos znaczy jest conajmniej totalnie sliska.

oczywiscie, wspaniale byloby, gdyby eurodeputowani byli ludzmi nauki, kompetentymi i merytorycznie oraz praktycznie przygotowanymi specjalistami w dziedzinie prawa, ekonomii ip. ale wtedy nalezaloby w ogole zmienic system wyborow / zrezygnowac z nich calkowicie

"Od Eurodeputowanych bedzie sie wymagac duzo wiecej niz wymaga sie na studiach"
sadze, ze Twoje studia, z ktorych chyba jestes dosyc dumny, nie naleza do najlatwiejszych, wiec nie rozumiem, dlaczego myslisz ze w tym parlamencie bedzie tak strasznie trudno. Przeciez taki eurodeputowany nie ma obowiazku niczego tworzyc, on ma tam tylko siedziec na dupie i pilnowac interesow swego panstwa, a nie tworzyc jakies super zawile paragrafy prawa, od tego jest wspaniale rozrosnieta biurokracja unijna.

magister niczego tu NIE zalatwia, nawet mgr ekonomii niekoniecznie gwarantuje kompetencje wyzsze od absolwenta lepszego LO ekonomicznego, a juz nie mowie o mgr lesnictwa, agroturystyki i innej masci zawodow. teraz magistra moze miec prawie kazdy, a niejeden duren ma i doktorat, co pisze z pelna swiadomoscia i przekonaniem.

A w ogole, to mam rozumiec, ze jednak nie sprostujesz swojej opinii, ze czlowiek po LO jest niedouczony?
Stary 14.06.2004, 01:22   #48
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
pawelblu nie krzycz na mnie.Sa Twoje poglady, ktore jasno okreslaja Ciebie.
Oczywiscie biore odpowiednia poprawke na to co kto pisze, bo piszemy pod wplywem chwili a pozniej mozemy inaczej przedstawic swoje racje.
Ale przesadziles z ta teoria i tyle.
Nie zrozumialem i nie Twoja wina?
To pomine bo z tego moze sie wywiazac za dluga dyskusja(cos mi zarzucasz?)
Nie wazne.

Co do tamtego goscia to nawet nie wiem kto to jest.Wiec nie wiem czemu nie ma tego mgr ale byc moze byla sytuacja, ktora nie pozwolila mu zrobic tego mgr-a(np sytuacja rodzinna, trudna zreszta)Ale to wcale nie oznacza, ze gosc jest matolem bo slowo niedouczony w tym przypadku brzmi jak matol, ***** itp slowem podczlowiek z racji posiadania tylko wyksztalcenia sredniego.
Oczywiscie, ze LO nie daje odpowiedniej wiedzy aby zostac eurodeputowanym i tym samym zajmowac sie jak napisales "WYJATKOWO SKOMPLIKOWANYM prawem unijnym"
I dlatego miedzy innymi nie nalezy isc glosowac bo nie ma odpowiednich kandydatow.
A tak poza tym to czemu zes sie uparl przy tym mgr to inz. juz nie wystarczy?
Stary 14.06.2004, 07:49   #49
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... frekwencja 20 %, no to się naród popisał zagłosowałem na UW i wygląda na to, że wracają do I ligi.
Stary 14.06.2004, 08:16   #50
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zetoxa
... frekwencja 20 %, no to się naród popisał zagłosowałem na UW i wygląda na to, że wracają do I ligi.
hmmm.... może to tylko moje wrażenie, ale ta "pierwsza liga" wcale nie brzmi tutaj dumnie...

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.06.2004, 08:25   #51
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez pykson
oczywiscie, wspaniale byloby, gdyby eurodeputowani byli ludzmi nauki, kompetentymi i merytorycznie oraz praktycznie przygotowanymi specjalistami w dziedzinie prawa, ekonomii ip. ale wtedy nalezaloby w ogole zmienic system wyborow / zrezygnowac z nich calkowicie
Nie widze takiej potrzeby. Trzeba tylko uzmyslowic ludziom kogo wybieraja. Nie wiem czy np. wiedzieliscie ze czesc czlonkow listy samoobrony byla swiadomymi i tajnymi wspolbpracownikami sluzb bezpieczenstwa PRL. Zamiast kampanii wyborczej powinna byc prezentacja przygotowana przez PKW gdzie pozanlibysmy DOKLADNIE przeszlosc kandydata, jego wyksztalcenie i np. sprawy sadowe ktorych byl bohaterem. To wystarczy zeby wyborcy takiego kandydata wlasciwie zweryfikowali.

Cytat:
Napisany przez pykson
Przeciez taki eurodeputowany nie ma obowiazku niczego tworzyc, on ma tam tylko siedziec na dupie i pilnowac interesow swego panstwa, a nie tworzyc jakies super zawile paragrafy prawa, od tego jest wspaniale rozrosnieta biurokracja unijna.
No wlasnie nie. Bo to parlamentarzysci musza zglaszac do tych dyrektyw poprawki wiec nie wyobrazam sobie ze ktos bedzie modyfikowal prawo nie rozumiejac go - to bedzie dopiero kompromitacja !! Przeciez to nie bedzie tak ze beda glosowac dyrektywe - zabrac Polsce dac Niemcom. Tylko bedzie np. dyrektywa o normujaca dlugosc ogorka (tak naprawde chodzi o duzo powazniejsze sprawy) i na jej podstawie sadownictwo dostanie potezny cios.

Cytat:
Napisany przez pykson
magister niczego tu NIE zalatwia, nawet mgr ekonomii niekoniecznie gwarantuje kompetencje wyzsze od absolwenta lepszego LO ekonomicznego, a juz nie mowie o mgr lesnictwa, agroturystyki i innej masci zawodow. teraz magistra moze miec prawie kazdy, a niejeden duren ma i doktorat, co pisze z pelna swiadomoscia i przekonaniem.

A w ogole, to mam rozumiec, ze jednak nie sprostujesz swojej opinii, ze czlowiek po LO jest niedouczony?
Zeby bylo jasne - jak juz wspomnialem mi nie chodzi o to magister jest OK. Mi chodzi o to ze jak czlowiek ma pelnic role reprezentcyjna i to w tym przypadku WYJATKOWO elitarna no to powinien miec przynajmniej wyzsze, choc jak wynika z tego co powiedzialem nawet IMO magister to za malo przy tak reprezentacyjnej roli. Mowisz ze niejeden doktor to duren, noto powiedzmy jest ich kilku. Wydaje mi sie durniow ktorzy nie skonczyli studiow jet wiecej (procentowo). Ja jako eurodeputowanych widzialbym takich ludzi jak prof. Dariusz Rosati, niestety juz śp. prof. Lech Falandysz i wielu innych swietnych spechalistow tego pokroju od prawa i gospodarki. Swoja droga nie wiem czemu tak sie uczepiliscie moich studiow gdzie do piecioosobowej Rady Wydzialu startuje 4 kadydatow - zupelnie nie mialem na mysli moich studiow, bo tu sie malo kto pcha do polityki.

Cytat:
Napisany przez Weron
...I dlatego miedzy innymi nie nalezy isc glosowac bo nie ma odpowiednich kandydatow.
A tak poza tym to czemu zes sie uparl przy tym mgr to inz. juz nie wystarczy?
Odpowiedni kandydaci sa. Niestety maja na swoich listach mnostwo 'szarej masy' i to mnie troch irytuje, bo ja nie chce oddawac glosu np. na liste SDPL tylko chce zaglosowac na semgo Rosatiego. No inz. nie wystarczy bo inz sie zajmuje innymi dziedzinami niz prawo i ekonomia. Ale jezeli bylby prof inz ktory inzynierke zrobil z czegostam a potem robil doktorat i profesure z prawa lub ekonomii to nie mam nic przeciwko.

Cytat:
Napisany przez Zetoxa
Frekwencja - kary pieniezne za nieusprawiedliwiona nieobecnosc na wyborach.

Wynik UW tez mnie cieszy.
Stary 14.06.2004, 11:58   #52
Loczek
Kocham Agnieszke T. !!!

Data rejestracji: 24.02.2003
Loczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja zagłosowałem na PO i uważam że zrobiłem dobrze.
Loczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.06.2004, 11:58   #53
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
pawelblu, masz absolutna racje, ze wiekszy odsetek durniow jest wsrod ludzi bez matury, mniejszy po maturze, a wrod ludzi z wyzszym jeszcze mniejszy, to oczywiste i logiczne. po prostu nie kolejne sita eliminuja stopniowo tepote, ale czasem te sita maja dosyc duze oczka.

ja czepiam sie tylko jednego: nazywanie kogos niedouczonym tylko dlatego ze nie skonczyl studiow jest chyba jednak obrazliwe. i nie chodzi o moja dume (koncze wlasnie prace mgr), ale o ogol.

wprowadzenie wymogu, by kandydat do europarlamentu mial conajmniej wyzsze eliminowaloby chyba wiekszosc tepoty (i chyba cala SO), ale byloby chyba naruszeniem zasad wolnosci i rownouprawnienia.

i w jeszcze jednym chcac nie chcac musze sie z Toba zgodzic: podobnie jak Tobie nie podoba mi sie system wyborczy glosowania na partie, to jest wykorzystywanie naiwnosci ludzi, no ale tak jest wygodniej grubym rybom.
a co do Rosatiego to moglby byc, ale SdPL nie! chociaz skoro Rosati jest w SdPL to tez o nim jakos swiadczy...

ale sie tu politycznie zrobilo
Stary 14.06.2004, 14:50   #54
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez pykson
pawelblu, masz absolutna racje, ze wiekszy odsetek durniow jest wsrod ludzi bez matury, mniejszy po maturze, a wrod ludzi z wyzszym jeszcze mniejszy, to oczywiste i logiczne. po prostu nie kolejne sita eliminuja stopniowo tepote, ale czasem te sita maja dosyc duze oczka.

ja czepiam sie tylko jednego: nazywanie kogos niedouczonym tylko dlatego ze nie skonczyl studiow jest chyba jednak obrazliwe. i nie chodzi o moja dume (koncze wlasnie prace mgr), ale o ogol.
No tak - ogolnie to rzeczywiscie nie wporzadku, ale umieszczeni czlowieka ze srednim jako LIDERA !!! listy wyborczej do PE to jest przejaw ULTRA partyjniactwa. Chodzilo mi o to ze ten czlowiek IMO nie powinien byc tym na ktorego sie 'domyslnie' glosuje stawiajac krzyzyk na liscie PiS bodajrze w Malopolskim.

Cytat:
Napisany przez pykson
wprowadzenie wymogu, by kandydat do europarlamentu mial conajmniej wyzsze eliminowaloby chyba wiekszosc tepoty (i chyba cala SO), ale byloby chyba naruszeniem zasad wolnosci i rownouprawnienia.
Nie chyba, tylko na pewno Powiem nawet wiecej - uwazam ze nie wszyscy powinni miec prawo wyborcze, ale nie bede rozwilal tego tematu bo wyjdzie jeszcze dluzsza dyskusja - po prostu w tym kraju NIGDY nie bedzie lepiej dopoki wiekszosc wyborcow to beda ludzie naiwni, nie majacy pojecia o scenie politycznej i czerpiacy wiedze przed wyborami z klipow wyborczych. (cenzus majatkowy niestety jest kiepskim narzedziem selekcyjnym zarowno w wypadku kandydatow jak i wyborcow, a wyksztalcenie mniej lub bardziej sie na zainteresowanie polityka przeklada).

Cytat:
Napisany przez pykson
i w jeszcze jednym chcac nie chcac musze sie z Toba zgodzic: podobnie jak Tobie nie podoba mi sie system wyborczy glosowania na partie, to jest wykorzystywanie naiwnosci ludzi, no ale tak jest wygodniej grubym rybom.
a co do Rosatiego to moglby byc, ale SdPL nie! chociaz skoro Rosati jest w SdPL to tez o nim jakos swiadczy...
Kiedys tu byl podobny temat w ktorym udowadnialem ze w kazdej (no prawie kazdej) partii i na lewo i na prawo sa wybitne jednostki ktore powinny byc politycznymi autorytetami. Bo ja (jak pewnie zauwazyliscie) polityke widze jako zjawisko patetyczne - jako zupelne przeciwstawienie sie temu co bylo do tej pory. Polityk ma byc osoba NIESKAZITELNA (nie wazne z jakiej partii) to ma byc taka osoba ktora moglaby byc postawiona jako wzor - dlaczego BO TAKA JEST JEGO ROLA. W koncu jest on reprezentantem naszego kraju, a reprezentacje powinnismy miec jak najlepsza. To powinni byc najlepsi z najlepszych, a wybrac ich moga jedynie ludzie ktorzy na ludziach sie znaja i maja odrobine zmyslu przewidywania - czyli jedynie czesc naszego spoleczenstwa.

Ja oceniam swoje stanowisko jako patetyczno - radykalne, ale uwazam ze jedynie tak mozna cokolwiek tu zdzialac.
Stary 14.06.2004, 15:19   #55
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ale się narobiło

Ja dodam tylko do siebie. Idąc do liceum trzeba myśleć o studiach. Przecież po LO nie mamy zadnego zawodu.

Twoje uprawnienia: