Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Prawybory (https://forum.cdrinfo.pl/f5/prawybory-35874/)

andrzejj9 13.06.2004 21:42

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
jasne, że pójść
Pisał już o tym także epol - nie musisz oddać ważnego głosu, możesz zjeść nawet liste kandydatów, ale wtedy i tak jest to odnotowane, że głosowałeś. Chociażby dla frekwencji, która jest tragiczna.
Dalej - co z tego, że nie znasz kandydatów, ale masz rozeznanie partyjne (lewica/prawica/centrum). Głosowałbyś myśląc o partii, a nie o kandydacie. Ja sam nie wiele wiedziałem o mojej kanydatce, a i tak pierwszym czym się kierowałem to była partia.

Pisałem także żeby zagłosować chociażby dlatego aby nie dać szansy Samoobronie, która dumną reprezentacją przyznam nie jest.

Szanuje także Twoje zdanie :), pozdrawiam

O nie, iść tylko dlatego, żeby podbić frekwencję, to nie dla mnie... zresztą ja nawet cieszę się z tego, że frekwencja jest niska... to jest wyraz, który może dać społeczeństwo, swoisty sprzeciw przeciwko temu, co się dzieje w kraju, przeciwko ludziom, którzy w nim rządzą, którzy odpowiadają za obecny stan rzeczy... Dlatego też chciałbym, aby frekwencja przy wyborach do polskiego parlamentu była niska... Może, chociaż wątpię, dałoby to trochę do myślenia niektórym osobom...

A jeśli chodzi o głosowanie na jakąś osobę w pewnym sensie "na czuja", to nie dla mnie. Ja muszę mieć dobre rozeznanie i być przekonany o tym, co robię. Pobieżna wiedza to dla mnie trochę za mało..

A jeśli chodzi o samoobronę to nie będę się wypowiadał. W sumie do samego Lepera nic nie mam, mówi czasami całkiem ciekawie (chociaż tylko mówi), a poza tym jakoś specjalnie nie rzuca mi się on w oczy. No ale fakt, jako reprezentanta narodu polskiego to bym go nie chciał... A to jest coraz bardziej prawdopodobne...

mqy 13.06.2004 20:52

Moi rodzice glosowali na UPR[ja jeszcze nie moge :niepow:].......
.......Po prostu polska to za glupi kraj, na to by zrozumiec oczywiste rzeczy, TELEWIZJA rzadzi, gdyby w "Klanie" albo w "M jak Milosc" powiedzieli zeby pujsc na wybory, to by ludzie poszli, i zaglosowali na byle co "bo maja w PIZDZIE" - w telewizji mowili ze trzeba isc to ida.... :podbite:
...Z tym UPR'em to troszke racji moze byc z ta strata glosu, jednak wydaje mi sie ze nie powinnismy tak myslec, takich ludzi moze byc duzo, i np. oni zaglosowali na PO bo UPR napewno nie przejdzie, to jest jednak glupie myslenie....

CIAPEK 13.06.2004 20:45

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...) I czy w takiej sytuacji powinienem pójść głosować? Na kogo, na jaką partię, jaką osobę? Na chybił trafił? Zgadzam się - trzeba brać odpowiedzialność za losy kraju, jeśli taką możliwość mamy, ale też pójśćie i zagłosowanie dla zasady, bo tak trzeba, nie ma dla mnie sensu...(...)

jasne, że pójść
Pisał już o tym także epol - nie musisz oddać ważnego głosu, możesz zjeść nawet liste kandydatów, ale wtedy i tak jest to odnotowane, że głosowałeś. Chociażby dla frekwencji, która jest tragiczna.
Dalej - co z tego, że nie znasz kandydatów, ale masz rozeznanie partyjne (lewica/prawica/centrum). Głosowałbyś myśląc o partii, a nie o kandydacie. Ja sam nie wiele wiedziałem o mojej kanydatce, a i tak pierwszym czym się kierowałem to była partia.

Pisałem także żeby zagłosować chociażby dlatego aby nie dać szansy Samoobronie, która dumną reprezentacją przyznam nie jest.

Szanuje także Twoje zdanie :), pozdrawiam

andrzejj9 13.06.2004 20:36

Cytat:

Napisany przez CIAPEK

Pozdrawiam i zapraszam do urn, nie bądźmy obojętni bo nie tylko poziomem naszej piłki nożnej możemy się wstydzić na arenie międzynarodowej, ale także frekwencją wyborczą i obojętnością.

Widzisz, zgadzam się z Tobą - bardzo wiele sytuacji udowania, że my jako Polacy potrafimy jedynie narzekać na to, co jest, a nigdy próbować zrobić cokolwiek, żeby to zmienić. Podobnie będzie z wyborami (bardziej do naszego parlamentu, ale tymi pewnie też) - mało osób pójdzie, ale wiele będzie potem narzekać...

Jest też jednak jeszcze jedna strona medalu - mój przykład. Przez ostatnie kilka tygodni miałem tak zajęty czas, że spałem dosłownie 2 - 3 godziny na dobę. Każda minuta nie mówiąc o godzinie, była dla mnie na wagę złota. I w tej sytuacji nawet nie myślałem o czymś takim, jak wybory, a tym samym nie mam zielonego pojęcia, kto w nich kandyduje i co sobą reprezentuje... I czy w takiej sytuacji powinienem pójść głosować? Na kogo, na jaką partię, jaką osobę? Na chybił trafił? Zgadzam się - trzeba brać odpowiedzialność za losy kraju, jeśli taką możliwość mamy, ale też pójśćie i zagłosowanie dla zasady, bo tak trzeba, nie ma dla mnie sensu...

Takie jest moje zdanie, z którym oczywiście, możecie się nie zgodzić (tylko spróbujcie ;) ). A tymczasem zrelaksuję się trochę i przeniosę do innego, popularnego ostatnio wątku, o piłce nożnej :) Anglia - Francja zaczyna się na minutach :)

pawelblu 13.06.2004 20:07

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Frekwencja - stan z 18.00 - 15,4% :ysz:

I dobrze - stolica za was wybierze, jak sami nie umiecie :D

Ale fajny wynik PiSu w ankiecie :D

W koncu zaglosowalem na UPR bo jak w wawie taka relatywnie duza frekwencja to chlopaki maja szanse, bo ich program trafia glownie do duzych miast. No ale niesety system liczenia glosow dantego troche im nie na reke :(

MacGyver 13.06.2004 19:39

Cytat:

Napisany przez czero
W TVN24 nie dawno podawali, ze stan frekwencji na godz. 12.00 wynosil 5,8%, czyli prawie 6 :blee:.
Jak dobrze pojdzie, to moze do tej 22 bedzie z 20% ;)

Frekwencja - stan z 18.00 - 15,4% :ysz:

epol 13.06.2004 19:02

Ja też już było.

No to mądry admin na osloskopie sobie siedzi. Szkoda, że mi ostatnio ta stronka nie działą :(

czero 13.06.2004 15:47

W TVN24 nie dawno podawali, ze stan frekwencji na godz. 12.00 wynosil 5,8%, czyli prawie 6 :blee:.
Jak dobrze pojdzie, to moze do tej 22 bedzie z 20% ;).

Edit:
Ja tez bylem, zaglosowalem na PO.

CIAPEK 13.06.2004 15:46

Cytat:

Napisany przez epol
I jak tam głosowanie przebiega ?

ja już byłem :)

Przeraża mnie frekwencja i obojętność ludzi.

Mój sąsiad dobrze to wszystko ujął, to ostre słowa, ale pozwole je sobie przytoczyć:
"LUDZIE WSZYSTKO TO MAJĄ W PIŹDZIE" - obraz polaka, bo prawie każdy polak myśli tylko o sobie.

Bardzo fajny news ukazał się dziś na głównej stronie Osloskopu:
"Szanowni obywatele apeluje do Was o wzięcie udziału w dzisiejszych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Bądźcie odpowiedzialnymi i dojrzałymi ludźmi i spełnijcie swój obowiązek. Z dniem dzisiejszym otwiera się nowa karta w historii Polski. Sprawmy, aby ten dzien był dla Nas pamiętnym. Glosujcie tak aby nie trzeba było się poźniej wstydzić w całej Europie za Nasza reprezentacje."

Szacunek dla tego admina, mądrze napisał.

Głos oddałem tym razem na kobiete :) Panią Joannę Wasicką, oczywiście z listy PO.

Pozdrawiam i zapraszam do urn, nie bądźmy obojętni bo nie tylko poziomem naszej piłki nożnej możemy się wstydzić na arenie międzynarodowej, ale także frekwencją wyborczą i obojętnością.

epol 13.06.2004 15:04

I jak tam głosowanie przebiega ?

epol 12.06.2004 20:20

...ale bez tych pierwszych wybory się mogą nieodbyć...

pawelblu 12.06.2004 18:16

Roznica miedzy pojsciem na wybory i oddaniem niewaznego glosu a nie pojsciem wogole jest taka, ze w pierwszej sytuacji doliczani jestesmy do frekwencji, a w drugiej nie. W obu sytuacjach 'inni glosuja za nas'.

Weron 12.06.2004 16:00

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

Niektorzy pewnie sie obraza, ale powiem, ze glupota jest nie isc na glosowanie!
Ja osobiscie ide glosowac na PO i mam juz swojego kandydata :)
Pewnie wiekszosc starych babc i dziadkow pojdzie zaglosowac na LPR, a wiekszosc rolnikow na Samoobrone (SIC!)

hm
Jesli chodzi o mnie to sie nie obraze.
Ale glupota to pojecie wzgledne bo dla drugiego glupota bedzie isc glosowac.
Natomiast ja ze swej strony dodam, ze nie pojde i mam ich wszystkich w d...
Temu krajowi nic kompletnie nic nie zawdzieczam a tylko ssa jeszzce ze mnie ile moze.

Franc 12.06.2004 15:53

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
PO.
Ide na wybory jak zawsze zresztą bo uważam to za mój obowiązek. Głosuje na PO, chociażby dlatego żeby nie wygrała Samoobrona, której się ostatnio dobrze wiedzie.

Nic dodać, nic ująć

CIAPEK 12.06.2004 15:18

Cytat:

Napisany przez epol
Wole samemu iść i nieuważnić swój głos niż jakto na ostatnich wyborach było, że ludzie głsowali zatych co nie przyszli.
Druga sprawa niech jest te ponad 50% zainteresowania, bo jeśli ich nie będzie to znow uzadzą kolejne wybory a na to szkoda kasy. (...)

racja :spoko:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:37.