![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Mam tego badziewnego NIS'a 2004 8 )
kapnąłem się niedawno, że za jego sprawą nie widze innych kompów po LAN'ie w necie wyczytałem, że do LAN'u potrzebne są porty (chyba) 137/138/139 tcp i udp tylko gdzie te pierdoły wpisać bo jak wpisałem (nawet nie wiem czy tam gdzie trzeba ![]() Gdy wyłącze NIS'a LAN powraca... Co jest przyczyną ?? Lamowa sprawa no ale zdarza sie... ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
hehe, od kiedy NIS dziala (a wlasciwie po co?) pod MDK?
![]() ![]() to OT ![]() a w temacie - na pweno to przez NIS? moze ktoras usluga windy nie dziala a powinna, moze cos ot tak sie kopnelo pod winxp czesto mam problemy z widocznoscia kompow w sieci firmowej (pod 2k nie bylo ich), pomaga podanie ich numerow ip - w ten sposob mozesz je znalesc a jak znajdziesz to je zmapuj wiem ze nie podalem rozwiazania, ale ciezko powiedziec na odleglosc gdzie lezy probem, a to co pisalem musi dzialac ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() |
Nis faktycznie blokuje porty windowsów, masz dwa wyjścia odblokować te porty, wiem że nie wiesz jak, ale jest drugie wyjście, twoja sieć to zapewne sieć lokalna i lepiej (jeśli to sieć pewna) jest odblokować ją, a robisz to tak:
odpalasz nis klikasz zapora osobista, po prawej na dole masz konfiguruj, zakładka sieć, na dole zaufana, dodaj, przy użyciu adresu sieciowego, i tam wpisujesz adres sieci i maskę. Podejrzewam że nie będziesz wiedział co tam wpisać więc, uruchom wiersz poleceń i wpisz ipconfig jeśli otrzymasz odpowiedź o jednym interfejsie sieciowym np.: 10.0.0.5 255.255.0.0 to to drugie to maska a to pierwsze to adres komputera, adres sieci uzyskujesz z adresu komputera wykorzystując maskę, tam gdzie jest 255 zostawiasz to co było, a tam gdzie 0 wstawiasz 0, więc w tym przypadku adres sieci to 10.0.0.0, jeśli sieci jest więcej to lepiej zapytaj się kogoś która jest lokalna, lub metodą prób i błędów. Odblokowanie portów jest moim zdaniem mniej bezpiecznie (ale to zależy od konfiguracji sieci) bo umożliwia komunikację na tych portach z dowolnego miejsca, ale jeśli chcesz to: nis, zapora osobista, konfiguruj, zakładka zaawansowane, ogólne, dodaj i dalej kreator powinien poprowadzić cię za rączkę, tylko czytaj co tam jest napisane. edit: Ale człowiek z "mądrym pingwinem" nie wie jak coś tak prostego zrobić, wygląda to jakbyś użytkowników wpuszczał w maliny, chyba że Ty tylko pingwina, wtedy wstawka o ip i netmasce jest niepotrzebna, ale może się przyda innym. Ten dodatek to w związku z tym, że najpierw czytam treść, a później i to nie zawsze czytam kto. Ostatnio zmieniany przez robert_d : 05.06.2005 o godz. 02:14 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Pingwin specjalista.
Cytat:
Nie doczytałeś ostataniej sondy dotyczącej systemów operacyjnych ![]() W MDK, używam GuardDog'a i nie ma problemów ![]() PS Tak jestem pewnien, że to NIS. Cytat:
Dzięki za wyjaśnienie - aż taka lama nie jestem 5 lat w LANie siedze i znam "podstawy", o których piszesz (a nawet więcej, bo moja sieć jest na DHCP, nie trzeba wszystkiego ręcznie walić) - poprostu niebardzo znam ten program, a jak czegoś sie nie zna to sie pyta. Co do tego Twojego "Edit" to sądze, że to jest czepianie sie ![]() Bo do każdego można sie przyczyczepić. Zobaczymy jak coś bedzie proste dla mnie a Trudne dla Ciebie wtedy ja Ci pomoge ![]() Oczywiście pokombinuje z tym NIS'em. Pozdrawiam.
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 05.06.2005 o godz. 11:45 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() |
Cytat:
![]() Ostatnio zmieniany przez robert_d : 05.06.2005 o godz. 12:35 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
dzieki za pomoc; wystarczyło: zapora osobista/konfiguruj/sieć/zaufana/kreator gotowe ![]()
![]() |
![]() |
|
|