![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Problem z RAM
Od pewnego czasu, (kilka dni) mam problem z pamiecia. Po prostu winda zaczyna zrzucac pamiec w dowolnym momencie. Przy wlaczeniu WinAmpa, playera DVD czy czego tam, calkowicie wyborczo i niespodziewanie.
Pomaga tylko reset i oczywiscie w nastepstwie sprawdzanie spojnosci plikow. Przeczytalem wszystko co w sieci pisali o XP i Ramie, i wiem juz ze XP jest grymasny pod tym wzgledem, ale....przez rok chodzil dobrze, nic sie nie dzialo. I teraz pytanie: -czy RAM moze sie zuzyc? (glupio brzmi -nie) -XP prawie nowy (ok. 3 miesiecy) chodzi caly czas (24/24) nie grzeje sie! RAM 256/100 - chyba jakis noname. 16 procesow (tylko systemowe) w tle. Przekladalem pamieci, ale to nic nie daje, bo nigdy nie wiem w ktorym momencie to wyskoczy. Co z tym zrobic (chwilowo nie moge kupic Kingstona)
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Nie będzie to rada, niestety... tylko potwierdzenie.
Kolega miał niedawno podobny problem. Parę miesięcy temu kupił nowego kompa (na Athlonie) i zainstalował W 98. Wszystko było OK. Ale parę tygodni temu kupił Win XP Prof. I kiszka! System nie chciał się zainstalować. Kombinowali z tym facetem, który mu składał kompa, kombinowali, wiele godzin stracili, i wreszcie gość wpadł na pomysł, żeby wymienić kość RAMu. Instalacja od razu ruszyła bez problemu, komputer działa, itd. Wszystko OK. Okazuje się, że pamięć RAM ma znaczenie w XP. Czy może się zużyć? Oczywiście! Jak każdy komponent elektroniczny, poddawany napięciu, rozgrzewany... Jeśli rzeczywiście tak jest, to boję się, że bez wymiany kości się nie obejdzie. Może jeszcze spróbuj ustawić w BIOSie łagodniejsze parametry taktowania pamięci, jeśli masz takie opcje, ew. napięcie zasilania RAM?
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 14.07.2003 o godz. 00:54 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
win2k/xp sa bardzo wrazliwe na cokolwiek uszkodzonego w ram lub "gryzienie sie" kilku kosci - czasem pomaga przelaczenie timingow w biosie z 2 na 3 cykle i wrzucenie kosci do innego gniazda
ram da sie przetestowac - ktos na forum wrzucal soft do tego, pozatym warto poszukac softu gold memory - jak po tescie wyjdzie ze masz RAM ok zamien sie z kolega na kosci - moze sie gryzc z mobo przekrecanie magistrali tez powoduje takie jaja |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Ja przetestowalem swoje nowe Mushkiny memtestem86 - plik nalezy wypalic na cdr/w i zabootwac kompa z cd ![]() Jak sie chce test pelny nalezy wcisnac c i wybrac wszystkie testy ![]() Dokladna instrukcja i plik na www.memtest86.com |
|
|
|
![]() |
|
|