![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 30.01.2004
![]() |
Problem z Seagate 250gb sataII
Witam wszystkich.
Otoz mam problem z dyskiem Seagate 250GB SataII. Posiadam plyte glowna Abit AS8 (dla procesora PIV LGA775), ktory ma wbudowany kontroler sataI. Bios wykrywa dysk, zrobilem partycje, zainstalowalem winxp i wszystko jest ok. Ale mam problem ze sterownikami. Jak zmusic system winxp zeby korzystal ze sataII a nie z ata100? Mi sie wydaje, ze dysk dziala jako ata100, a powinien dzialac jako sata. Dodam, ze zadnych sterownikow nie instalowalem. Po zainstalowaniu WinXP SP2 (zintegrowany) wszystko chodzi. Co zrobic, zeby dysk dzialal w sataII ewentualnie jako ata133? ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Reetou : 10.11.2006 o godz. 14:57 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie do konca rozumiem twoj problem!
Plyta posiada kontroler SATA I, i podlaczony dysk, jaki by nie byl SATA I czy II bedzie chodzil jako SATA I, czyli 150MB/S. Najwyzej ustaw w dysku zworke na SATA I, moze dopasowac transfery dysku do plyty i kontrolera. I zebys nie wiem co robil, nie osiagniesz wynikow z SATA II ![]() A ze dysk jest widziany jako IDE, to tylko zaleta plyty i kontrolera, albowiem przy instalacji systemu nie meczysz sie z podawaniem sterownika. Jak przestawisz w BIOSie opcje kontrolera na RAID (masz chyba NON-RAID) to ci dysk zniknie z windowsa, do czasu reinstalacji i podania sterownika. (tyle, ze nie jestem pewien czy jest to wykonalne z tym jednym dyskiem, bo tu zalezy duzo od kontrolera i sterownika) Transfery masz OK, takie jak powinny byc - 130 MB/S to akurat SATA I, wiec....? Nagadalem sie, a nie czaje tematu w dalszym ciagu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wymiatacz
![]() |
Chodzi o to, ze jesli zajrzysz do zalacznika seagate250gb.JPG i spojrzysz w czerwona ramke to zobaczysz ze mam tak: Supported: UDMA Mode 6 (Ultra Ata / 133) czyli ten dysk obsluguje ata133. A ja mam z kolei wlaczone TYLKO ata 100 => Active: UDMA Mode 5 (Ultra Ata / 100).
I teraz pytanie: jak zrobic aby dysk byl ustawiony lub byl aktywny jako udma mode 6 ata 133, a nie jak teraz tylko ata100. Oto mi wlasnie chodzi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Mysle ze jednak oprogramowanie Cie troche buja. Skoro test syntetyczny pokazal 130MB to nie ma szans zeby dysk pracowal w trybie ATA100. Poza tym jezeli jest podlaczony kablem SATA to musi pracowac jakos SATA I lub II. Innej opcji nie ma. Zreszta i tak ~80MB/s nie przekroczysz.
![]() |
#5 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Przy SATA nie ma czegos takiego jak udma
![]() Pole Warto***347;***263; Najszybszy tryb transferu UDMA Nieobs***322;ugiwane Zmien program diagnostyczny i Twoj problem sie rozwiaze.
![]() |
#7 |
...w podróży...
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
Hmmmmm....
Ja tez mam dwa dyski ata i sata i przy tym drugim w everescie mam: Najszybszy tryb transferu UDMA: UDMA6 (ATA-133) Cos mam zle ustawione?
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon "Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Żabol
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
Kurcze gdzie jest te info z Najszybszym Trybem transferu ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
...w podróży...
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
Z menu po lewej stronie:
Magazyn=>ATA
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon "Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|