![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
problematyczne udostepnianie polaczenia internetowego
chcialem dzisiaj polaczy u wujka w biurze laptopa do netu. najprosciej zrobic to moge poprzez podlaczenie go do drugiego kompa i udostepnienie polaczenia internetowego.
wlozylem sieciowke do stacjonarnego podpialem skrossowany kabel do laptopa i wpisalem na stacjonarnym IP,brame, dns'y(choc nie wiem po co) ,udostepnilem polaczenie w xp, na drugim tez wpisalem IP,brame( IP z pierwszego) dns'y.lecz takie cos nie chce dzialac. stacjonarny widzi laptopa,pinguje sie,ale laptop nie widzi stacjonarnego. net oczywiscie tez nie dziala... co jeszcze tzreba z tym zrobic? przeszukalem forum,lecz nie znzlazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi. w helpie windosowskim tez nic ciekawego nie pisalo na temat mojej przypadlosci. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Data rejestracji: 29.03.2004
![]() |
Masz kabel crossa?
w 1 pc w tcp ip wpisz 192.168.0.1 255.255.0.0 192.168.0.1 192.168.0.1 A w drugim pc 192.168.0.2 255.255.0.0 192.168.0.1 192.168.0.1 Pozatym że będzie udost połączenia netowego ![]() A jak po prostu połaczyc 2pc bez neta to brame zrób ;D |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
![]() |
a dns'ow nie wpisywac?
tzn mam tak jak mowisz,ale oprocz tych dns;ow, bo je wpisalem recznie. a to ma byc tak ze ma byc siec + net. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Banned
![]() |
Cytat:
Eeehh zrób na 1 pc tak (pisałem już jak, ale nie dociera ![]() http://img65.exs.cx/img65/3980/beztytuu1.gif Z góry na dół... DNS > 192.168.0.1 (oczywiscie te ip wpisujemy w polaczeniu z 2pc ... na 1pc) a w polaczeniu z netem nic nie zmieniamyu poza tym ze wlaczylismy na nim funkcje udostepniania.... a na drugim pc... od gory we własciwosci tcp/ip wpisz te ip tak jak ja Ci napuisalłem zarówno na 1 pc i na 2pc |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.10.2004
![]() |
mozliwe ze Admin sieci do ktorej chciales sie podpiac spisal sobie wszystkie adresy MAC sieciowek komputerow z LANu,i ustawil tak ze net jest przydzielany na dany zakres adresow MAC
![]() |
#6 |
Guru
![]() |
nie admin,bo to jest net24 w biurze'
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Banned
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.08.2002
![]() |
Użyj opcji "Konfiguruj sieć w domu lub małej firmie" i pozwól aby XP zrobił Ci udostępnienie automatycznie. To jest najprostszy sposób, po co sobie życie utrudniać. Na drugim komputerze masz tylko zaznaczyć aby automatycznie pobierał ip z komputera z XP. Czsem może pomóc też dyskietka, którą może stworzyć XP, wystarczy ją wtedy odpalić na drugim kompie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.08.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
![]() |
no i dalej nic.... zrobilem tak jak mowiliscie ale sieci dalej nie ma.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
a nie masz jakiegos firewalla na tym kompie co udostepnia
![]() uzyj kreatora z xp to powinno pomoc ![]()
![]() |
#12 |
Guru
![]() |
wlasnie sobie z tym poradzilem....... wszytskiemu winien byc Q#$%#@$ zone alarm.gdy go wylaczylem-siec i internet zaczeky smigac az milo. trzeba bylo w nim ustawic ze jest NAT i teraz dziala...
teraz mam jeszcze jednem problem... jak udostepnic drukarke? tzn samo udostepnienie zrobilem,ale laptop podczas proby wydrukowania czegos pisze ze nie ma polaczenia z drukarka.dodalem uzytkownika z laptopa do stacjonarnego(zalozylem konto o takiej nazwie),ale to nic nie pomaga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
User
![]() |
zainstaluj Sygate Personal Firewall'a tam w pocjach dopuszczasz do kontaktu z netem Application Layer Gateway Service [internetowa bramka dla drugiego kompa] zrob wyjatek na wysztkie protokoly i podlaczenia dla sieciowki i ip twojej drugiej maszyny [powiedzmy 192.168.0.2] i wtedy powinno wszystko smigac ze lux
![]() ![]() ZA to syf jakich malo....
![]() |
#14 |
Guru
![]() |
no tak,ale sygate blokuje mi cos overneta i caly czas pisze ze jestem za firewallem,wiec nawet jakbym chcial to ni8e moge miec wolnego portu.no chyba ze powiesz mi gdzie co i jak poustawiac,wtedy sproboje....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
User
![]() |
poszukaj w toolsach w regulach albo w ustawieniach programu tam powinno byc lekarstewko na problemik
![]() ![]()
![]() |
|
|