![]() |
No przywiozłem z serwisu. Powiedzieli że RAM :) Zobaczymy czy teraz będzie chodziło ok :) W każdym razie winda sie zainstalowała. Dzięki za pomoc wszystkim.
|
Mój problem polega na tym, iż kupiłem dzisiaj nowego kompa na giełdzie i nie mogę zainstalować Xp. Płyta startuje i po skopiowaniu plików potrzebnych do rozpoczęcia instalacji są 3 pytania. Klikam instaluj system windows i w następnym oknie wyświetla mi się, że nie wykrywa dysku i nie może zainstalować Xp. Nie wiem czy to ważne, ale dysk jest na ATA.
|
sprawdź połączenie dysku z mobo, może to wina kabli ?!
|
Sprawdzałem i wszystko wygląda ok. Jak włącze komputer to nawet mignie, że mam samsunga 120gb, a przy instalacji go nie widzi.
|
a partycje są?
|
Są.
|
Sprawdź co fdisk na to albo włóż dysk do innego kompa, sprawdź jakimś programem typu disk director suite bądź partition magic
|
boski przypadek... instaluję xpka na samsungu co jakiś czas bsod dysk znika....zdziwiony robię teścik hutilem samsunga błedów jak licho....ale tylko na powierzchniiowym teście.....rozkręcam elektronikę oglądam....skręcam ale mocno.....i co..........dziwne ale bady minęły dysk oki...heh kto wyjaśni co mogłobyć winne??? dysk katuję od 5 godzin testami i nic nadal wszystko oki <lol>
|
No to też wrzucę przykład rozwiązanego problemu z instalacją XP.
Kolezanka poprosiła mnie zebym jej system zainstalował. Problem był taki: Po tym jak trzeba wyrazic zgode na EULA (w XP klawisz F8) wyskakuje błąd. Wniosek pierwszy - uszkodzona płytka (żeby sie nie rozpisywać - sprawdziłem jeszcze dwie). Poddałem sie po sprawdzeniu kupy rzeczy (na słowa typu "bez ciebie to ja bym nic nie zrobiła" poprostu żyła na czoło mi wychodziła, bo stawały się okrutną ironią). Na koniec wkurzony rzuciłem żartem że ta klawiatura Microsoft'u wykrywa pirackie Windowsy ;) Na drugi dzień postanowiłem obczaić problem "na świerzo"... Okazało się, że dzień wcześniej byłem już blisko - po jaką chol*re klawisz "F-lock" na klawiaturze ??? !!! Ps. Co do powyższego problemu (@MOdy) - kilka możliwości - najprawdopodobniej jakiś głupi szczegół - obstawiam, że przy formatowaniu (ostatecznie zrób "low level format") |
Fdisk pokazuje, że jest wszystko w porządku. Spróbuje wsadzić dysk do innego tylko, że nie mam go na ATA i nikt z moich znajomych nie ma nowej płyty.
|
Win XP w niektórych przypadkach nie widzi dysków na SATA.
Trzeba wtedy zainstalować sterowniki do kontrolera SATA z dyskietki :) |
Tylko, że ja nie dostałem żadnej dyskietki.
|
a dysk na pewno jest sata? (wąskie taśmy)
jesli tak poszukaj na stronie producenta płyty głównej sterowników do kontrolera sata, następnie nagraj je na dyskietkę. |
Tak na są wąskie taśmy. Da się jakoś z cd wgrać sterowniki???
|
Trzeba było tak od razu, że SATA, a nie tak jak pisałeś "Nie wiem czy to ważne, ale dysk jest na ATA." wprowadziłeś przez to wszystkich w błąd :/ Jeśli kontroler masz na płycie podaj model płyty albo sam poszukaj na stronie producenta. Powinny być zamieszczone sterowniki, które należy wgrać na dyskietkę, a w czasie bootowania płyty i wybiera sie chyba F6 i wkłada dyskietkę dalej leci już po staremu.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:48. |