Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 24.07.2012, 23:28   #1
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Sens wypalarek...

Od lat nastu używam nagrywarek. Pierwsza wymagała jeszcze kontrolera SCSI i jako jedna z pierwszych wypalała CD RW.
Od jakiegoś czasu jednak wypalarka DVD się kurzy. Leciwy Plextor od święta nagra płytę CD.
Od jakiegoś czasu używam kamerki full HD i pomyślałem, że czas na wypalarkę BR. Ale...
Nie lubię marnować pieniędzy (jakiś dziwny chyba jestem)
Nagrywarka kosztuje trochę kasy. Ale co gorsze płyty są dosyć drogie. 1 GB na BR jest o góra 10% tańszy, niż na dysku. Podobnie dla DVD. CD to już luksus i drożyzna.
Jak uwzględnimy, że płyta czasem wyląduje w koszu - to wychodzi, że koszt GB jest taki sam dla DVD, BR jak i HDD. A w tym ostatnim przypadku nie trzeba wypalarki. Zapis i odczyt jest dużo szybszy. 2000 GB na HDD zajmuje tyle, co z 10 płyt na szpindlu (czyli przy BR z 1/10 miejsca fizycznego). Stare/zbędne rzeczy zawsze można skasować i odzyskać cenne GB. Co więcej, na koniec można sprzedać ze dwa-trzy stare dyski i kupić za te pieniądze nowy - ze 2x większy, niż w sumie dwa poprzednie.

Tak mi się teraz wydaje, że sens płyt jest taki:
- CD - do odtwarzaczy audio
- DVD - do odtwarzaczy stacjonarnych DVD video
- BR - do odtwarzaczy stacjonarnych BR video

Z tych trzech używam tylko CDDDA. Filmy oglądam albo bezpośrednio z karty SD na TV (niestety, TV obsługuje max. 1080I), albo podłączając kamerę, albo z kompa.
Napędu BR ani DVD nie planuję. Jak nagram coś na płytę DVD/BR to i tak odtwarzać będę na kompie.

Czy jest sens kupować wypalarkę BR w tej sytuacji? Czy nawet więcej - czy jest sens wypalać płyty DVD?

A jak porównać z cenami HDD sprzed roku (za 2TB zapłaciłem 264 zł) to już całkiem massakra. Ciekawe, czy te ceny wrócą - 13,2 gr/GB

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: