![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Sens wypalarek...
Od lat nastu używam nagrywarek. Pierwsza wymagała jeszcze kontrolera SCSI i jako jedna z pierwszych wypalała CD RW.
Od jakiegoś czasu jednak wypalarka DVD się kurzy. Leciwy Plextor od święta nagra płytę CD. Od jakiegoś czasu używam kamerki full HD i pomyślałem, że czas na wypalarkę BR. Ale... Nie lubię marnować pieniędzy (jakiś dziwny chyba jestem) ![]() Nagrywarka kosztuje trochę kasy. Ale co gorsze płyty są dosyć drogie. 1 GB na BR jest o góra 10% tańszy, niż na dysku. Podobnie dla DVD. CD to już luksus i drożyzna. Jak uwzględnimy, że płyta czasem wyląduje w koszu - to wychodzi, że koszt GB jest taki sam dla DVD, BR jak i HDD. A w tym ostatnim przypadku nie trzeba wypalarki. Zapis i odczyt jest dużo szybszy. 2000 GB na HDD zajmuje tyle, co z 10 płyt na szpindlu (czyli przy BR z 1/10 miejsca fizycznego). Stare/zbędne rzeczy zawsze można skasować i odzyskać cenne GB. Co więcej, na koniec można sprzedać ze dwa-trzy stare dyski i kupić za te pieniądze nowy - ze 2x większy, niż w sumie dwa poprzednie. Tak mi się teraz wydaje, że sens płyt jest taki: - CD - do odtwarzaczy audio - DVD - do odtwarzaczy stacjonarnych DVD video - BR - do odtwarzaczy stacjonarnych BR video Z tych trzech używam tylko CDDDA. Filmy oglądam albo bezpośrednio z karty SD na TV (niestety, TV obsługuje max. 1080I), albo podłączając kamerę, albo z kompa. Napędu BR ani DVD nie planuję. Jak nagram coś na płytę DVD/BR to i tak odtwarzać będę na kompie. Czy jest sens kupować wypalarkę BR w tej sytuacji? Czy nawet więcej - czy jest sens wypalać płyty DVD? A jak porównać z cenami HDD sprzed roku (za 2TB zapłaciłem 264 zł) to już całkiem massakra. Ciekawe, czy te ceny wrócą - 13,2 gr/GB
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Dysk ATA - czy jeszcze jest sens? | Kris | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 4 | 25.06.2010 15:00 |
Czy jest sens wydawać 200zł na szybsza pamięć ? | roman01 | Off topic | 5 | 12.01.2007 07:37 |
SkyDSL jaki to ma sens ?? | Air | Off topic | 3 | 30.09.2005 20:34 |
Sens Zmiany Biosu w Nagrywarce Lite-on | superradzio | Napędy optyczne CD | 1 | 09.07.2003 03:03 |
Czy jest sens podkecenia mojego liteona | tomekkk | Napędy optyczne CD | 6 | 21.08.2002 00:50 |