Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.05.2003, 11:49   #16
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
radw napisa***322;(a)
Dzięki, zaraz zerkne. Mam w domu 8.1 na 3 CD. Ta wersja może być?
Bedzie duzo problemow, a jak jestes poczatkujacy to radze nie instalowac... duuzo pakietow bedzie brakowalo itd.
A i musze Cie ostrzec, zainstaluj pakiety do programowania!! Bez nich nic nie skompilujesz...
pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.05.2003, 12:00   #17
radw
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 12.03.2003
radw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Koleś doradzał mi także Red Hata. Kiedyś go zainstalowałem, to za groma dźwięku nie mogłem skonfigurować. W korzeniu tego problemu nie było, sam znalazł. Ale korzeń ma za duże wymagania systemowe...
radw jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.05.2003, 14:27   #18
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
radw napisa***322;(a)
Linuxa twierdzisz? Którą dystrybucję byś proponował na początek? Słyszałem, iż Mandrake jest windopodobny...
Miałem nadzieję, że to pytanie nie padnie, ale ok
Tylko:
1. pamiętaj, ze linux to swoboda wyboru i moje rady są tylko wskazówkami, nie ma najlepszej dystrybucji, jest tylko najlepsza dla Ciebie
2. używałem kilku dystrybucji, ale ostatnio nie jestem na bieżąco
3. mówimy o linuksie jako bazie do programowania

windopodobny - zarzuć takie nastawienie albo zostań przy windzie, powaznie. Siła uniksa/linuksa polega na czym innym.

Są pakiety jak KDE czy GNOME tworzące graficzne środowisko pracy na podobieństwo windy, ale winda jest lepsza od czegos takiego... Z KDE czy GNOME są potężne problemy i w/g mnie nigdy nie zostaną rozwiązane, ale to dalsza bajka.

Zeby zacząć programować wogóle nie musisz w linuksie odpalać trybu graficznego, tzw. X. Zawsze masz dostęp do konsoli - ten czarny ekran, podobny do DOS. Jest to podobne do DOS, ale to pozory. Po zalogowaniu się widzisz "znak zachęty" i jest to znak zgłoszenia shella. Shell jest pełnym językiem programowania (mającym zmienne, konstrukcje warunkowe i iteracyjne, środowisko użytkownika). Spokojnie mozesz juz uczyć się programowania, bez tracenia czasu na konfigurację X. Z poziomu shella uzyskasz takze pełen dostęp do wszystkich innych jezyków: C, C++, python, fortran, perl itd. A programowanie dla X to trudniejsza zabawa.

Jeśli będziesz chciał mieć tryb graficzny, to polecam menedzer okien o nazwie WindowMaker - zobaczysz, że programiscie nie są potrzebne ikonki plików i kopiowanie myszą Ma też WM jakieś 100 razy mniejsze wymagania sprzętowe niż KDE czy GNOME.

A do dotychczasowych zadań uzywaj windowsa: zanim skonfigurujesz linuksa do wszystkich swoich potrzeb, minie co najmniej pół roku - taka jest brutalna prawda i nie wierz w bajki, że linuks to taki lepszy windows. Linuks to zupełnie co innego. To system dla programistów

Dobra, jedziemy dalej, dystrybucje:
Red Hat
zalety:
- popularny
- dobry system pakietów (rpm)
- świeże pakiety, częste aktualizacje
wady:
- ma świeże pakiety, więc ma mnóstwo błędów; pamiętam że w pakietach programistycznych jest ich wyjatkowo dużo. Mozesz tracić mnóstwo czasu na walkę z pierdółkami.
Mandrake
jak dla mnie to jest klon RH, inaczej kompilowany tylko. Te same wady i zalety, a RH jest popularniejszy.
Slackware
bardzo ciekawa dystrybucja, autorska. Jej autor np. wychodzi z załozenia, że niepotrzebne są dwa programy robiące to samo. Malo Slacka uzywalem, ale mam mile wspomnienia.
Slack nie nalezy do latwych.
Polished Linux Distribution o którym głośno ostatnio
W PLD mają ciekawy system pracy - każdy robi to, co mu jest potrzebne. Pod pewnymi względami jest to najlepsza dystrybucja na świecie, ale też są tam takie kwiatki nad którymi początkujący bedzie siedział miesiąc (bo nikomu z PLD to nie było potrzebne)
Extra wsparcie - bez watpienia odpowiedzą na kazde pytanie na liscie mailingowej pld-users lub ircu, ale jak pytanie bedzie banalne to odeslą do diabła...
Jak jesteś kamikadze, to bierz PLD.
Debian
Zawsze ma 3 wersje: stabilną, testową i rozwojową.
Jesli juz Debian to bierz na początek tylko stabilną.
Wady:
- najstarszy soft
- trochę trudny system pakietów .deb
Zalety:
- polska lista mailingowa, otwarta takze dla poczatkujacych
- najmniej błedów!
i to jest największa zaleta, bo na Debianie mozesz zalozyc, że to Ty coś źle robisz, a nie pakiet jest do bani. W 99% to dobre podejscie
Szczerze polecam. Debian jest nobilitujący
---------
Jedna rada: jak bedziesz instalowal linuksa, to zastanow sie dobrze nad ukladem partycji. Wszystko inne bedziesz mogl pozniej zmienic (partycje wlasciwie tez, ale to trudna zabawa). Pakiety są nieistotne, wszystko doinstalujesz pozniej bez problemu - zainstaluj zestaw minimalny. Jak bedziesz doinstalowywal "spod palca" to od razu zapoznasz sie z pakietami i zobaczysz jakie są wzajemne zaleznosci, itd.

Ja teraz uzywam linuksa tylko na kompach, ktorych nie jestem adminem. Zazwyczaj to RH lub PLD.

Powodzenia!
(o rany, nie wywalcie mnie za tak długiego posta )

Ostatnio zmieniany przez pali : 14.05.2003 o godz. 14:34
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2003, 13:06   #19
radw
Wyjadacz ;)

[QUOTE]pali napisa***322;(a)
[B]
windopodobny - zarzuć takie nastawienie albo zostań przy windzie, powaznie. Siła uniksa/linuksa polega na czym innym.
Pisząc windopodobny miałam na myśli właśnie "XXX":chytry: Kiedyś korzystałem z KDE, choć bardzo krótko... Podobieństwo do pulpitu windy.
Wcześniej pisałem że mam Mandrake 8.1. Skłamałem, skleroza nie boli. Mam wersję 9.0
Stary 15.05.2003, 13:28   #20
DreamCrusher
Guru

Data rejestracji: 04.01.2003
DreamCrusher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeżeli zdecydujesz się na Linuxa, to mogę podesłać
Ci książke o programowaniu w nim (mam na kompie).

DreamCrusher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2003, 13:32   #21
radw
Wyjadacz ;)

bede zobowiązany
Stary 15.05.2003, 13:39   #22
DreamCrusher
Guru

Data rejestracji: 04.01.2003
DreamCrusher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podaj adres mailowy...

DreamCrusher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2003, 16:51   #23
pali
Թ

pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
[QUOTE]radw napisa***322;(a)
[B]
Cytat:
pali napisa***322;(a)

Pisząc windopodobny miałam na myśli właśnie "XXX":chytry: Kiedyś korzystałem z KDE, choć bardzo krótko... Podobieństwo do pulpitu windy.
Wcześniej pisałem że mam Mandrake 8.1. Skłamałem, skleroza nie boli. Mam wersję 9.0
XWindowSystem to tzw serwer na którym działa menedzer okien

Jednym z takich menedzerów jest KDE (jest tez czyms troche wiecej, ale to niewazne)

w/g mnie KDE z punktu widzenia usera stwarza za duzo problemów, trzeba je rozwiazywac, a zyski za male (przeciaganie mysza i takie tam *******y)

Ale: z punktu widzenia programisty KDE jest zbudowany na bibliotece qt. To jest świetna biblioteka, jest takze w wersji win i warto z niej korzystac. Tyle, że aby programowac dla X, to najpierw trzeba sie wogole nauczyc programowac.

radw, jest jeszcze jedna zaleta linuxa dla programisty: mozna czytac kody zrodlowe programow, to swietna szkola
kodu KDE nie polecam, jest źle komentowany, są tam bardzo zawiłe instrukcje C++

to tyle, dopisalem jeszcze to, bo pare osob sie na gg pytalo
pozdr
Stary 15.05.2003, 18:22   #24
kapsel
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 18.08.2002
kapsel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
zuk4u napisa***322;(a)
Podaj adres mailowy...
HEj jakbys mogl to mi tez wyslij nitek@fri.pl Dzieki

kapsel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2003, 20:01   #25
pali
Թ

Cytat:
kapsel napisa***322;(a)
HEj jakbys mogl to mi tez wyslij nitek@fri.pl Dzieki
zastanow sie co wynika z twojej wypowiedzi dla innych czytających forum
szczegolnie dla tych, ktorzy wchodzą do tego topica, bo dostali maila, ze jest nowy post w prenumerowanej dyskusji

i bez urazy, ale wczoraj byla o tym mowa, a wy znowu
jest poza tym priv, swietnie dziala
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: