Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.12.2005, 19:40   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
jakoś można sprzedawać w Polsce filmy DVD po 20 złotych.

w hipermarketach zawsze można wygrzebać jakiś niezły film w tej cenie.

droższe płyty kupuje sobie pod choinkę - czyli raz do roku
Tak, ale tutaj koszty biorą na siebie supermarkety.. Ich polityka w ogóle nie jest dla mnie do końca jasna, ale nie raz kupiłem jakąś książkę, film, czy płytę muzyczną za dosłownie grosze, podczas kiedy wszędzie kosztowała ona normalną cenę.. Supermarkety robią promocje, wyprzedaże i cholera wie co jeszcze, ale i tak najczęściej to, co u nich kosztuje 20 złoty, wszędzie wraz z dystrybutorem również jest po takiej cenie. Filmy się starzeją (nawet jeśli niektóre tytuły można nazwać ponadczasowymi) i tym samym ceny spadają. Coś jak ze sprzętem komputerowym, chociaż nie jest to do końca trafne porównanie.

@ Reetou

Generalnie masz rację i jak napisałem w jednej z poprzednich wypowiedzi - zgadzam się, że ceny płyt powinny być niższe. Nie mogę się jednak zgodzić z tym, że dystrybutorzy mogli by tak od ręki obniżyć cenę dwu lub trzykrotnie i dalej (przy takiej samej sprzedaży) mieliby z tego zyski. Jednak prawa autorskie, mimo, że w polsce nie stanowią aż tak znacznej części ceny końcowej, mają spory na nią wpływ, a to przeskoczyć jest trudno. Zwłaszcza jeśli prognozowana sprzedaż tytułu wynosi kilka tysięcy egzemplarzy, w porównaniu z setkami tysięcy w innych krajach..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.12.2005, 19:59   #2
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Nie mogę się jednak zgodzić z tym, że dystrybutorzy mogli by tak od ręki obniżyć cenę dwu lub trzykrotnie i dalej (przy takiej samej sprzedaży) mieliby z tego zyski.
Nie rozumiemy się

Mnie nie interesuje, czy mogliby, czy nie. To jest ich prywatna sprawa. To oni zdecydowali się na taki, a nie inny biznes. Mało mnie obchodzi, czy za rok pan Duszyński będzie jeździł mercedesem, czy daewoo.

Niech tylko nie wykonują dziwnych ruchów, niech nie płaczą publicznie jakie to piractwo jest i jak im się przez to źle wiedzie. Niech się przerzucą na produkcję płyt chodnikowych - podejrzewam, że piractwo jest w tym sektorze znikome.

A na 100% zamknięcie serwisów z napisami nic w sytuacji dystrybutorów nie zmieni.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.12.2005, 20:09   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou
Nie rozumiemy się

Mnie nie interesuje, czy mogliby, czy nie. To jest ich prywatna sprawa. To oni zdecydowali się na taki, a nie inny biznes. Mało mnie obchodzi, czy za rok pan Duszyński będzie jeździł mercedesem, czy daewoo.

Niech tylko nie wykonują dziwnych ruchów, niech nie płaczą publicznie jakie to piractwo jest i jak im się przez to źle wiedzie. Niech się przerzucą na produkcję płyt chodnikowych - podejrzewam, że piractwo jest w tym sektorze znikome.

A na 100% zamknięcie serwisów z napisami nic w sytuacji dystrybutorów nie zmieni.
Widzisz, nie chcę tu negować twojego punktu widzenia, bo sam święty nie jestem (czytaj, że oprócz oryginałów znajdzie się i u mnie trochę piratów), ale dystrybutorzy mogliby powiedzieć to samo - nie obchodzi nas, że was na to nie stać. Nie możecie sobie pozwolić na oryginalny film, nie kupujcie go wcale. To nie jest rzecz niezbędna do życia i odłóżcie ją do momentu, kiedy będziecie sobie mogli na to pozwolić.

I niestety - takiemu rozumowaniu trudno zarzucić jakiś błąd..

Tyle tylko, że prawo, które dodatkowo stałoby tutaj po ich stronie w Polsce praktycznie nie istnieje odbierając im tym samym bardzo ważny argument. I chyba tylko dlatego muszą się jednak z nami (kupującymi liczyć). Sam nie wiem, czy to dobrze czy źle. Bo może jednak większa sprzedaż (która gdyby nie piractwo niewątpliwie miałaby miejsce) obniżyłaby te ceny do jakiegoś akceptowalnego poziomu..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.12.2005, 20:17   #4
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
ale dystrybutorzy mogliby powiedzieć to samo - nie obchodzi nas, że was na to nie stać. Nie możecie sobie pozwolić na oryginalny film, nie kupujcie go wcale.
W tym sęk Bo jeżeli nikt im nie kupi towaru, to już mogą zwijać interes. Więc powinno ich to interesować. Poza tym (już o tym wspominałem) - to oni wykonali pierwszy ruch stawiając wysokie ceny. Czas zrobić następny krok...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.12.2005, 20:35   #5
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
smieszna ta dyskusja. grupka ludzi pokazuje sobie napisy, a za chwile dowiemy sie, ze dystrybuuja filmy. dobre. nawet smieszne . i tak chodzi o pieniadze. o wiecej pieniedzy, o znowu wiecej i tak dalej http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/4508158.stm i zyli dlugo, i szczesliwie. cos na otarcie lez http://www.internetstandard.pl/news/86245.html.
pepperman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: