![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.04.2005
![]() |
Informatyka - prywatne czy państwowe?
Po tym jak założyłem topik o studiach na informatyce straszna dyskusja wyszła, na jakie studia iść powinno się. No i wyszło tak, że studenci z panstwowych kłócili`się z tymni z prywatnych. No i ja teraz mam problem, bo nie wiem nadal gdzie iść
![]() Pytane jest takie - czy lepsze są uczelnie prywatne czy państwowe? Bo ja mniej się interesuję czystym programowaniem, bardziej się chcę skupic na bazach. To gdzie lepiej na tym wyjdę? |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Kocham Agnieszke T. !!!
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() |
100 % państwowa. Polecam Politechnike Wroclawska.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
jeszcze narazie mysle ze panstwowe - za kilka lat gdy te prywatne zaczna zdobywac reputacje, i te panstwoe beda prywatnymi opłaca sie prywatne.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja tam dalem sobie spokoj z PWR - czyli polibuda Wrocławska, bo na zaocznych sa takie swiry ze az strach
![]() moze cos zaczne na prywatnych, bo latwiej a zalezy mi tylko na papierku ![]() bo i tak zycie "wyprostuje" cale lata studiow ![]() P.S. to moje zdanie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Na PW są płatne studia
. Masz zajęcia w nawet w tych samych salach co na państowywch - nawet w tym samym czasie , a po odsiewie w państowywch jak tłuki wylecą za matme możesz przejść właśnie na państwowe ![]()
lite [at] jabber.gda.pl Ciekawy blog LiTEa <-- Click | Jak utrzymać się na stronie torrentowej ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Jezeli sie zastanawiasz czy panstwowe czy prywatne, to dla Ciebie sa prywatne.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
www.met.of.pl
Data rejestracji: 24.02.2005
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Veni, Vidi, Vici.
Data rejestracji: 03.11.2003
![]() |
Nie wiem, nie studiowałem na państwowej, wiec nie mogę porównać.
Prawda jest taka ze jak bedziesz chciał się uczyć to państwowa czy prywatna nie ma znaczenia IMO. Pozdrawiam
|
|
|
#9 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.04.2005
![]() |
Prywatne stoją na coraz lepszym poziomie. W przeciwieństwie do państwówek, mają kasę na rozwój, na ulepszanie kadry, na polepszanie warunków nauki... Przynajmniej te najlepsze prywatne - taki WSISiZ, jeśli chodzi o informatyczne uczelnie.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.12.2001
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Poważny używkownik
Data rejestracji: 16.02.2005
![]() |
Na Państwowych jest zwykle trudniej - większe wymagania, masa głupich problemów (każda uczelnia państwowa ma swoich "etatowych świrów") - po skończeniu możesz być z siebie dumny. Jednak z praktyką jest gorzej, ze względu na kasę oczywiście - brak dostępu do technologii, za certyfikaty płacisz kosmiczne kwoty itp.
Na Prywatnych - Ważne żeby nie być ignorantem i mieć świadomość niższego poziomu - jeżeli tam nie dajesz rady to już pomyłka. Naprawde rudno nie zaliczyć sesji - program niby porównywalny, ale płacisz za studia, więc się litują nad tobą i poprawki to już przedszkole. Bazy danych - moja odpowiedź: prywatne (nie znam wszystkich uczelni oczywiście więc bardzo ogólnie) - Soft i sprzet, który będziesz obsługiwał na państwowych może już nie być w użyciu, papierków nie będzie za ciekawych. Powodzenia
|
|
|
#12 | |
|
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Poważny używkownik
Data rejestracji: 16.02.2005
![]() |
Cytat:
) i widze co sie dzieje, jak na podstawie ocen ze świadectwa dostajesz sie na studia. Kierunek wyjątkowo "ścisły" (no chyba że grafika, albo inne quasi-informatyczne) studiują ludzie słabi z matematyki (nie mówie o wyższej mat.) - 80% nie przechodzi I semestru na państwowej (chyba że pracowici i wkują łopatologicznie). Dlatego między innymi pracodawcy faworyzują absolwentów państwowych uczelni (oni też to wiedzą). Na szczęście informatyk ma zawsze szansę "pochwalić się" czymś co potrafi. Ale co tam moje argumenty przeciwko sławnemu pianiście... ![]() @Astenor - to że nie dostałeś się na UW w niczym ci nie umniejsza - tam zawsze było trudno sie dostać. Jeżeli czujesz sie na siłach (nie przelicz się ) poczekaj rok - po (nawet w trakcie) takiej renomowanej uczelni będziesz coś wart dla pracodawców. Po 5 latach na innej możesz (w gorszym wypadku) instalować pasjanse paniom w biurze. Poza tym, odpowiedz sobie na pytanie - "czy jest mi potrzeba aż tak zaawansowana wiedza teoretyczna do mojej przyszłej specjalności?" (no w programowaniu-tak, a w e-marketing?)
|
|
|
|
#15 |
|
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Wiekszosc osob dostaje prace po znajomsci
. Idz na panstwowa uczelnie, raz ze za nia nie placisz, a dwa ze poczujesz odpowiedni klimat.
|
|
|
|
![]() |
|
|