Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Informatyka - prywatne czy państwowe? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/informatyka-prywatne-czy-panstwowe-52342/)

sinobrody 17.05.2005 00:38

Informatyka - prywatne czy państwowe?

Po tym jak założyłem topik o studiach na informatyce straszna dyskusja wyszła, na jakie studia iść powinno się. No i wyszło tak, że studenci z panstwowych kłócili`się z tymni z prywatnych. No i ja teraz mam problem, bo nie wiem nadal gdzie iść :(

Pytane jest takie - czy lepsze są uczelnie prywatne czy państwowe? Bo ja mniej się interesuję czystym programowaniem, bardziej się chcę skupic na bazach. To gdzie lepiej na tym wyjdę?

Loczek 17.05.2005 00:44

100 % państwowa. Polecam Politechnike Wroclawska.

polakT 17.05.2005 07:37

jeszcze narazie mysle ze panstwowe - za kilka lat gdy te prywatne zaczna zdobywac reputacje, i te panstwoe beda prywatnymi opłaca sie prywatne.

icemac 17.05.2005 08:30

ja tam dalem sobie spokoj z PWR - czyli polibuda Wrocławska, bo na zaocznych sa takie swiry ze az strach ;)

moze cos zaczne na prywatnych, bo latwiej a zalezy mi tylko na papierku :spoko:

bo i tak zycie "wyprostuje" cale lata studiow :taktak:

P.S. to moje zdanie :>

Piterniel 17.05.2005 09:51

Na PW są płatne studia ;). Masz zajęcia w nawet w tych samych salach co na państowywch - nawet w tym samym czasie || , a po odsiewie w państowywch jak tłuki wylecą za matme możesz przejść właśnie na państwowe :)

:D

pawelblu 17.05.2005 13:01

Jezeli sie zastanawiasz czy panstwowe czy prywatne, to dla Ciebie sa prywatne.

47 17.05.2005 14:06

Nie wiem, nie studiowałem na państwowej, wiec nie mogę porównać.
Prawda jest taka ze jak bedziesz chciał się uczyć to państwowa czy prywatna nie ma znaczenia IMO.
Pozdrawiam

bombajstic 18.05.2005 02:01

Prywatne stoją na coraz lepszym poziomie. W przeciwieństwie do państwówek, mają kasę na rozwój, na ulepszanie kadry, na polepszanie warunków nauki... Przynajmniej te najlepsze prywatne - taki WSISiZ, jeśli chodzi o informatyczne uczelnie.

Metallicat 18.05.2005 15:32

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jezeli sie zastanawiasz czy panstwowe czy prywatne, to dla Ciebie sa prywatne.

Nic dodać nic ująć

MQs 19.05.2005 00:23

Na Państwowych jest zwykle trudniej - większe wymagania, masa głupich problemów (każda uczelnia państwowa ma swoich "etatowych świrów") - po skończeniu możesz być z siebie dumny. Jednak z praktyką jest gorzej, ze względu na kasę oczywiście - brak dostępu do technologii, za certyfikaty płacisz kosmiczne kwoty itp.
Na Prywatnych - Ważne żeby nie być ignorantem i mieć świadomość niższego poziomu - jeżeli tam nie dajesz rady to już pomyłka. Naprawde rudno nie zaliczyć sesji - program niby porównywalny, ale płacisz za studia, więc się litują nad tobą i poprawki to już przedszkole.

Bazy danych - moja odpowiedź: prywatne (nie znam wszystkich uczelni oczywiście więc bardzo ogólnie) - Soft i sprzet, który będziesz obsługiwał na państwowych może już nie być w użyciu, papierków nie będzie za ciekawych.

Powodzenia

Desden 19.05.2005 00:53

Jak nie masz co zkasą robić oddaj bezdomnemu co nie zgłosi forsy na policji ;)

sobi1 19.05.2005 02:49

Cytat:

Napisany przez 47
...to państwowa czy prywatna nie ma znaczenia IMO.
Pozdrawiam

...ma znaczenie jesli staramy sie o prace.Ci z panstwowych maja wieksze szanse. I to o wiele wieksze.IMO
Pozdrawiam

ThanatoS 19.05.2005 09:55

Wiekszosc osob dostaje prace po znajomsci ;). Idz na panstwowa uczelnie, raz ze za nia nie placisz, a dwa ze poczujesz odpowiedni klimat.

sinobrody 20.05.2005 13:11

Hmmm... No to mówicie, że państwowe lepsze są, ale niektórzy wspominają o starym sprzęcie i że z pracą będzie trudno, bo praktyki nei ma. No i że bazy lepiej na prywatnych... To ja już sam nie wiem... W poprzednim topiku ktoś podawał WSISiZ i tam na stronei u nich widziałem, że mają specjalizację z bazami danych :/ To co lepiej zrobić?

bombajstic 24.05.2005 00:24

Powiem tak - państwowe są dobre w ramach konkretnego kierunku (programowanie, np. gdzie UW zdobywa rokrocznie tytuły i takie tam). Ale jeśli interesująCię właśnie takie bazy danych, to idź na prywatne - jest na nich więcej specjalizacji, większe możliwości wyboru... Ja ze swojej strony polecam WSISiZ i poziom nauczania jest tam bardzo wysoki, i specjalizacja baz danych jest tam dobrze wykładana...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:50.