![]() |
Informatyka - prywatne czy państwowe?
Po tym jak założyłem topik o studiach na informatyce straszna dyskusja wyszła, na jakie studia iść powinno się. No i wyszło tak, że studenci z panstwowych kłócili`się z tymni z prywatnych. No i ja teraz mam problem, bo nie wiem nadal gdzie iść :(
Pytane jest takie - czy lepsze są uczelnie prywatne czy państwowe? Bo ja mniej się interesuję czystym programowaniem, bardziej się chcę skupic na bazach. To gdzie lepiej na tym wyjdę? |
100 % państwowa. Polecam Politechnike Wroclawska.
|
jeszcze narazie mysle ze panstwowe - za kilka lat gdy te prywatne zaczna zdobywac reputacje, i te panstwoe beda prywatnymi opłaca sie prywatne.
|
ja tam dalem sobie spokoj z PWR - czyli polibuda Wrocławska, bo na zaocznych sa takie swiry ze az strach ;)
moze cos zaczne na prywatnych, bo latwiej a zalezy mi tylko na papierku :spoko: bo i tak zycie "wyprostuje" cale lata studiow :taktak: P.S. to moje zdanie :> |
Na PW są płatne studia ;). Masz zajęcia w nawet w tych samych salach co na państowywch - nawet w tym samym czasie || , a po odsiewie w państowywch jak tłuki wylecą za matme możesz przejść właśnie na państwowe :)
:D |
Jezeli sie zastanawiasz czy panstwowe czy prywatne, to dla Ciebie sa prywatne.
|
Nie wiem, nie studiowałem na państwowej, wiec nie mogę porównać.
Prawda jest taka ze jak bedziesz chciał się uczyć to państwowa czy prywatna nie ma znaczenia IMO. Pozdrawiam |
Prywatne stoją na coraz lepszym poziomie. W przeciwieństwie do państwówek, mają kasę na rozwój, na ulepszanie kadry, na polepszanie warunków nauki... Przynajmniej te najlepsze prywatne - taki WSISiZ, jeśli chodzi o informatyczne uczelnie.
|
Cytat:
|
Na Państwowych jest zwykle trudniej - większe wymagania, masa głupich problemów (każda uczelnia państwowa ma swoich "etatowych świrów") - po skończeniu możesz być z siebie dumny. Jednak z praktyką jest gorzej, ze względu na kasę oczywiście - brak dostępu do technologii, za certyfikaty płacisz kosmiczne kwoty itp.
Na Prywatnych - Ważne żeby nie być ignorantem i mieć świadomość niższego poziomu - jeżeli tam nie dajesz rady to już pomyłka. Naprawde rudno nie zaliczyć sesji - program niby porównywalny, ale płacisz za studia, więc się litują nad tobą i poprawki to już przedszkole. Bazy danych - moja odpowiedź: prywatne (nie znam wszystkich uczelni oczywiście więc bardzo ogólnie) - Soft i sprzet, który będziesz obsługiwał na państwowych może już nie być w użyciu, papierków nie będzie za ciekawych. Powodzenia |
Jak nie masz co zkasą robić oddaj bezdomnemu co nie zgłosi forsy na policji ;)
|
Cytat:
Pozdrawiam |
Wiekszosc osob dostaje prace po znajomsci ;). Idz na panstwowa uczelnie, raz ze za nia nie placisz, a dwa ze poczujesz odpowiedni klimat.
|
Hmmm... No to mówicie, że państwowe lepsze są, ale niektórzy wspominają o starym sprzęcie i że z pracą będzie trudno, bo praktyki nei ma. No i że bazy lepiej na prywatnych... To ja już sam nie wiem... W poprzednim topiku ktoś podawał WSISiZ i tam na stronei u nich widziałem, że mają specjalizację z bazami danych :/ To co lepiej zrobić?
|
Powiem tak - państwowe są dobre w ramach konkretnego kierunku (programowanie, np. gdzie UW zdobywa rokrocznie tytuły i takie tam). Ale jeśli interesująCię właśnie takie bazy danych, to idź na prywatne - jest na nich więcej specjalizacji, większe możliwości wyboru... Ja ze swojej strony polecam WSISiZ i poziom nauczania jest tam bardzo wysoki, i specjalizacja baz danych jest tam dobrze wykładana...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:50. |