![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Planowane opłaty za autostrady
![]() http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...lacisz_za.html ![]() EDIT: Dyskusja wydzielona z tematu: http://forum.cdrinfo.pl/f5/wyczytane...domosci-66551/ /Bartez Ostatnio zmieniany przez Bartez : 18.08.2010 o godz. 09:20 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Szczerze mówiąc dla mnie to jest niepoważne. Zupełnie nie mogę sobie wyobrazić sytuacji, kiedy przejazd (między jakimikolwiek dwoma punktami w kraju) ma wiązać się z opłatą powyżej 100 złotych. Przy średnich polskich zarobkach to w ogóle jakaś absurdalna cena.
Sam nie wiem, czy jadąc np. z Wrocławia do Warszawy i musząc dopłacić dodatkowo jakieś 60-80 złotych nie zdecydowałbym się na o godzinę czy dwie dłuższą, ale darmową (nie licząc i tu i tu ponoszonych kosztów paliwa) trasę. Właściwie prawie na pewno tak. Trudno mi też podejrzewać, że wszystkie firmy transportowe i przewoźnicy zdecydują się na tak wysokie dodatkowe koszty. Chyba, że opłaty okresowe będą na znacznie bardziej atrakcyjnych warunkach.. Dla mnie absurd.. Dopóki nie będziemy mieli zarobków na poziomie przynajmniej zbliżonym do europejskiego, nie możemy mieć odpowiadającym ich cen.
![]() |
#3 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
bardzo czesto pokonuje trase Poznan-Konin
moge autobana - jakies poltora godziny (licze od domu, czyli z dojazdem do autostrady wlacznie) za 22pln + paliwo albo droga 92 w niecale 2h za samo paliwo - wybor jest prosty Poznan-Swiecko podobnie - znam fajny objazd przez las ![]() nie wiem, jak wygaldaja inne autostrady - TT ma funkcje omijania TOOL CHARGE bez omijania autostrad ![]() a w kwestii zarobkow i cen - koronnym przykladem niech beda Niemcy - imho najlepiej zorganizowane drogi swiata (i nie tylko drogi - Ornung must zein) cena przejazdu kilometra jest o skromne 100% tansza niz u nas a cena produkcji (o niebo lepszej jakosciowo dorgi!) jest o jakies 1/3 nizsza!
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 17.08.2010 o godz. 10:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
temat rzeka...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
Cytat:
opłaty maja byc wprowadzone - to pewne jak mają byc pobierane to jeszcze się okaże |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
Nie wierzę, żeby Niemcy się tak łatwo na to zgodzili. Co jak co, ale pieniądze to oni liczyć umieją. Przy ich ilości autostrad to z tego zrobią się spore kwoty. Pożyjemy, zobaczymy.
Nie rozumiem tylko, dlaczego nasi rządzący jak zwykle chcą zerżnąć z nas każdą możliwą złotówkę. Jak to jest, że w Czechach, które mają 690 km autostrad ROCZNA winieta kosztuje 1200 koron (źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_a...ych_w_Czechach), czyli jakieś niecałe 200 PLN, jeżeli dobrze liczę. U nas niech będzie nawet 400 PLN, bo tych autostrad mamy ciut więcej - choć do czasu jak nasze zostaną wybudowane, to Czesi pewnie też będą mieć ok. 1000 km, a docelowo planują mieć 2 tys, czyli tyle samo co my, przy znaczniej mniejszym obszarze. Koszt rocznej winiety w Austrii: 76 EUR (+ dodatkowo płatne drogi górskie i tunele). http://www.skionline.pl/stacje/?co=s...ty&id_newsa=97 Jak więc w tym artykule mogą pisać, że mamy tańsze opłaty za autostrady? Jeżeli za cenę rocznej winiety w CZ, czy A w Polsce wystarczy przejechać 2 razy autostradą tam i z powrotem? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Cytat:
![]() Mogą się zgodzić właśnie dlatego, że potrafią liczyć pieniądze - przy takiej sieci autostrad i tak olbrzymim przepływie pojazdów (kto był, ten widział 3pasmowe autobahny, którymi non-stop, 24/7 pędzą sznury TIRów i mniejszych samochodów), nawet symboliczna opłata da kolosalne wpływy.
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Team Member
Zlotowicz
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Author
Zlotowicz
tym bardziej, ze czesto nie ma mozliwosci objechania autostrad w DE
a nie jestem pewny, czy mozna w EU wprowadzic oplate za droge, ktora nie ma bezplatnej alternatywy (cos mi sie takiego obilo o uszy, ale naprawde nie jestem tego pewny) swoja droga takie czytniki byly by swietne tez w jeszcze jednym zastosowaniu - kasowaniu piratow drogowych ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
Cytat:
Nie same ceny za pojedyncze przejazdy mnie denerwują (chociaż są zdecydowanie za wysokie), ale właśnie brak okresowych winiet. 200-300, nawet 500 złotych rocznie za korzystanie z autostrad (dla osób prywatnych) wydaje się rozsądną kwotą. Ale nie 200-300 złotych za jeden wyjazd tam i z powrotem..
![]() |
![]() |
#11 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
A chwila...wyprowadźcie mnie błędu, jeśli się mylę?
Ciężarówki chyba nie płacą za autostrady? Ich opłata za przejazdy zawarta jest w winietach? Znaczy jest to jakoś rozliczane pomiędzy państwem a zarządcami autostrad, oczywiście ze szkodą dla państwa (było to nawet kiedyś nagłaśniane). Ciężarówki zaś wjeżdżają na winietę. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Author
Zlotowicz
dobrze prawisz Grzeniu - winieta zawiera w sobie oplaty za autostrady
na paczatku tak nie bylo, ale szybko to zmienili |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
OK - tak właśnie mi się zdawało
![]() To idźmy dalej. Winieta dobowa kosztuje chyba coś ok 50 pln? ![]() Tak więc tir w ciągu 24h może przejechać całą autostradę - wzdłuż czy wszerz, za te 5 dych, podczas gdy np ja za osobówkę mam zapłacić ~ 130 zeta? ![]() ![]() PS Wiem, że ciężarówki płacą osobno wysoki podatek drogowy....rzekomo właśnie na drogi, które niszczą. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wszyscy płacimy podatek w paliwie.
To co sie dzieje przekracza granice absurdu. Co następne? Abonament za używanie dróg publicznych? a w nim: - opłata za gotowość drogi do przejazdu - opłata za gotowość służb remontowych do wyremontowania drogi - opłata porządkowa - opłata czynna stała - opłata drogowa bierna - opłata za nadzór drogowy - opłata za jakość drogi - opłata inspekcyjna - opłata ekologiczna ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Team Member
Zlotowicz
To prawie jak przy rachunku za prąd, gdzie jest tysiąc różnych opłat
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Przydatne artykuły, rozwiązania Tips & tricks > Win 2000/XP/2003 | Eliasz | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 14 | 28.09.2008 23:44 |
Opłaty za posiadanie samochodu | rosol | Off topic | 32 | 17.05.2007 20:20 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
antymbank opis... zlosc za 50 gr. za przelew zewnetrzny | Ormianin | Off topic | 26 | 09.02.2004 15:40 |
nagrywarka TDK Vortex 12x10x32 za 500 zł czy to warto ????? | bronek | Napędy optyczne CD | 6 | 26.08.2001 13:24 |