Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   psy wszyscy na oranż wieszali, to ja teraz... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/psy-wszyscy-oranz-wieszali-ja-teraz-57381/)

Smartek 06.10.2005 20:36

memo, wybacz, ale.. jestem ciekaw czy ktos czyta Twoje posty?
chodzi mi tu o brak interpunkcji, co znacznie utrudnia odczytanie kilku zdan w Twojej wypowiedzi.. mnie np. nie chce sie czytac jednego posta 3x by cos z niego zrozumiec..
pozdro ;)

memorando 06.10.2005 21:15

Cytat:

Napisany przez Smartek
memo, wybacz, ale.. jestem ciekaw czy ktos czyta Twoje posty?
chodzi mi tu o brak interpunkcji, co znacznie utrudnia odczytanie kilku zdan w Twojej wypowiedzi.. mnie np. nie chce sie czytac jednego posta 3x by cos z niego zrozumiec..
pozdro ;)

dzięki. Mistrzu. Poprawię się. Reputka dla Ciebie:)

andrzejj9 06.10.2005 21:15

Cytat:

Napisany przez Ice
doszedlem do tego samego wniosku .... NIECH ZYJA KARTY PRE-PAIDOWE !!!
:)))
wiadomo trzeba wydac wiecej na telefon ale nie sa to jakies gigantyczne sumy, ceny za polaczenia niewielkie a walka konkurentow sprawia ze sa one coraz nizsze no i w kazdej chwili moge zmienic operatora :)

A z tego, co przed chwilą (z godzinę temu) słyszałem w telewizji, to już za niedługo będzie można w końcu zachowywać swój numer telefonu przy zmianie operatora (szacowany koszt ok. 100 złotych).

mallow 06.10.2005 21:24

po 2 razie zaczalem cos kumac... ale 3 raz mi sie nie chce... a co do opertaorow i ich ofert, to tylkop pre-paid. Ostatnio POP przestaj byc oplacalny w stosunku do ofert Tak-Taka Simplusa, ale miejmy nadzieje ze cos sie w najblizszym czasie zmieni.

Proton 06.10.2005 22:00

Cytat:

Napisany przez woitas
dlatego czekam z utęsknieniem na Hutchison Whampoa.
wszędzie, gdzie ten azjatycki kolos wchodzi, ceny lecą na łeb.
żałosny to był widok patrząc, jak wielka trójca skręcała się, by opóźnić jego debiut w polsce.

Nooo, to czekaj dalej na Hutchinson'a ;) Ja kiedyś też wyczekiwałem Tego Operatora, ale jakoś NETIA MOBILE wyskoczyła z horrendalną kwotą za koncesję i... na tym koniec!! :( Przygłupy z Netii się spłukali na koncesję, a teraz kombinują, skąd wziąść kasę na infrastrukturę... zresztą oni planują w przeciągu 10 lat opanować AŻ 20% rynku!! Toż to w założeniach jest już żałosne.
Niestety, nic nie wskazuje na to, aby w przeciągu kilkunastu lat miało się coś zmienić gwałtownie w telefonii komórkowej w Polsce :(

woitas 06.10.2005 22:34

moim zdaniem to nie przypadek, że netia wygrała.
wszyscy wiedzieli, jak to się skończy, a jednak pozwolili tej firmie wygrać.
wcale nie ździwiłbym się, gdyby wielka trójka maczała w tym swoje brudne paluchy.

oddwor 06.10.2005 23:10

Z pre paid to trochę przereklamowane,
Urodzinowa promocja Ery:
Nokia 3120 za zeta, abonament 20zł brutto miesięcznie, 40 minut gratis do wszystkich operatorów, umowa na 2 lata,
ale jak sprzedasz Nokię za 400zł to abonament masz prawie gratis na cały czas umowy, a 40 minut zostaje co miesiąc.
Podsumowując abonament za 2 lata 24 x 20 = 480zł
minus nokia 400zł
daje razem 80zł na abonament za 2 lata, co daje 3,33zł miesięcznie (co miesiąc 40 minut gratis).
I co może pre paid taniej wychodzi?

memorando 06.10.2005 23:24

Orange = Oranż Metylowy. Era = Ekonomiczny rozbójnik altruista:) Plus = Proste ludzkie ubywanie sosu gołemu szaremu malkotentowi:D

Remix 06.10.2005 23:56

Witam!

Jestem w Idei - no teraz Orange na obecnym numerze juz ponad 50 miesiecy i juz dwa razy wymienialem telefon...
Teraz dostalem Motorole V3 za 1zl - nie wiem jak Wy to robicie, ze macie takie problemy...
Telefon jest na mnie, a abonament 150zl/mies i za kazdym razem mam dobra oferte na nowy telefon.
Malo tego... moj ojciec ma na firme kilka telefonow w Erze i zawsze jak wymienia to dostaje jeden aparat extra (gratisowy - co prawda nie zaden wypas, ale ostatnio Nokie 3120)

memorando 07.10.2005 00:07

Cytat:

Napisany przez Remix
Witam!

Jestem w Idei - no teraz Orange na obecnym numerze juz ponad 50 miesiecy i juz dwa razy wymienialem telefon...
Teraz dostalem Motorole V3 za 1zl - nie wiem jak Wy to robicie, ze macie takie problemy...
Telefon jest na mnie, a abonament 150zl/mies i za kazdym razem mam dobra oferte na nowy telefon.
Malo tego... moj ojciec ma na firme kilka telefonow w Erze i zawsze jak wymienia to dostaje jeden aparat extra (gratisowy - co prawda nie zaden wypas, ale ostatnio Nokie 3120)

bo robicie to co mówię nie bierzecie minut ale przez promocję przedłużacie numer

demek 07.10.2005 02:46

ten sam nr u innego operatora to chora sprawa

Air 07.10.2005 08:26

Cytat:

Napisany przez oddwor
Z pre paid to trochę przereklamowane,
Urodzinowa promocja Ery:
Nokia 3120 za zeta, abonament 20zł brutto miesięcznie, 40 minut gratis do wszystkich operatorów, umowa na 2 lata,
ale jak sprzedasz Nokię za 400zł to abonament masz prawie gratis na cały czas umowy, a 40 minut zostaje co miesiąc.
Podsumowując abonament za 2 lata 24 x 20 = 480zł
minus nokia 400zł
daje razem 80zł na abonament za 2 lata, co daje 3,33zł miesięcznie (co miesiąc 40 minut gratis).
I co może pre paid taniej wychodzi?

Tak właśnie zrobiłą moja dziewczyna. Dokładnie w ten sposób ma abonament praktycznie gratis :D

Wawelski 07.10.2005 11:23

Niestety, operatorzy zdają sobie sprawę, że wielu klientów jest przywiązanych do numeru - więc oferta za przedłużenie umowy zazwyczaj* jest dużo mniej atrakcyjna, niż dla nowego klienta "z ulicy". W Erze jest na to sposób - wystarczy wypowiedzieć umowę z prośbą o przeniesienie numeru do Tak Taka, potem trzeba się przemęczyć na prepaidzie trzy miesiące i przejść się do salonu. W tym momencie traktują nas jak klienta z ulicy (te same promocje i aparaty), zachowujemy numer (bo mówimy że my z TT chcemy przejść na abonament, co ich uszczęśliwia i przyprawia o wzwód) i do tego mamy tańszą aktywację.

Ale od poniedziałku zaczyna się wolna amerykanka - można będzie przenosić numery między operatorami. Jak będę się nudził, to podzwonię po operatorach zrobić wywiad, jak to zrobić "bo mam numer u konkurencji, kończy mi się lojalka i chciałbym przenieść do nich, bo ich oferta jest kul, dżezi, trendi i wogle" ;)

*zazwyczaj, bo w tym roku Era mnie mile zaskoczyła - zaproponowali mi 30 minut ekstra przy taryfie 40 minutowej i abonament za pół ceny przez całe dwa lata. Co ciekawe lojalkę miałem gdzieś do początku listopada a ofertę złożyli mi już gdzieś w maju - podpisując ją w czerwcu skracałem "starą" lojalkę. Więc za kasę, którą "po staremu" miałbym zapłacić do listopada mam numer do do marca (i do tego więcej do przegadania). Oczywiście to wszystko bez nowego aparatu - ale A925 i tak nie mieli w ofercie, więc kupiłem gdzie indziej ;)

Wawelski 07.10.2005 11:28

Cytat:

Napisany przez Proton
Przygłupy z Netii się spłukali na koncesję, a teraz kombinują, skąd wziąść kasę na infrastrukturę...

To nie przygłupy, tylko starzy wyjadacze. Wcale im nie chodziło o to, że chcą wybudować sieć - to jest niezgodne ze strategią tej firmy o której Mądalski często i namiętnie mówi. Od dawna mają koncesję operatora wirtualnego - marnuje się w sejfie.
Gdyby chodziło im o uzupełnienie oferty (firma ma u nich stacjonarki, net cośtam jeszcze, to chętnie i GSM by kupiła) - to skorzystali by z wirtualki.

Tu ewidentnie chodzi o niewpuszczenie nowego, poważnego gracza na rynek. A skoro nie uruchamiają sami, to chyba oczywiste, że dostają od starych operatorów takie bonusy, że im to się nie opłaca inwestować. Ręka rękę myje.

Proton 07.10.2005 11:57

Cytat:

Napisany przez Wawelski
To nie przygłupy, tylko starzy wyjadacze. Wcale im nie chodziło o to, że chcą wybudować sieć - to jest niezgodne ze strategią tej firmy o której Mądalski często i namiętnie mówi. Od dawna mają koncesję operatora wirtualnego - marnuje się w sejfie.
Gdyby chodziło im o uzupełnienie oferty (firma ma u nich stacjonarki, net cośtam jeszcze, to chętnie i GSM by kupiła) - to skorzystali by z wirtualki.

Tu ewidentnie chodzi o niewpuszczenie nowego, poważnego gracza na rynek. A skoro nie uruchamiają sami, to chyba oczywiste, że dostają od starych operatorów takie bonusy, że im to się nie opłaca inwestować. Ręka rękę myje.

Ja również odnoszę wrażenie, że jedynym celem udziału Netii w przetargu na koncesję było zablokowanie wejścia na nasz rynek znaczącego gracza. Nikt rozsądny nie wydaje na koncesję całej kasy, nie pozostawiając ani złotówki na inwestycje, od których jest uzależniony dalszy byt firmy. W biznesie się nie postępuje według zasady, że wydajemy całą kasę, a potem się zobaczy, jakoś to będzie.
Wcale bym się nie zdziwił, gdy się kiedyś okaże, iż kasę za koncesję wyłożyła wielka trójka pod płaszczykiem Netii.
KRRiT to też błazny, bo zanim rozstrzygnięto przetarg, to zarzekano się, że cena nie będzie odgrywała znaczącej roli przy przyznaniu koncesji, a przede wszystkim możliwości Operatora na szybką rozbudopwę infrastruktury, aby w najkrótszym czasie wprowadzić prawdziwą konkurencję... a wszystko to dla dobra obywateli, oczywiście. Deklaracje deklaracjami, a wygrała Netia, której możliwości przyczynienia się do realnej konkurencji na rynku telefonii komórkowej oscylują wokół ZERA. I tym samym podziękujmy m.in. KRRiT za dbanie o dobro obywateli :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:11.