![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Gość
|
Pytanie do mandarynow!
Spece i mandaryni komputerow, mam do was pytanie!
Jaki dodatkowy kontroler trzeba by zastosowac na plycie K7VZA, coby sie nie gryzl z kontrolerami plyty? Podpowiedz: Butterfly i HTC - gryza sie z kontrolerami plyty glownej! |
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
a moze coś od hpt37x / na zadnej płycie od bx do via hpt mnie nie zawiodło ( a parę razy nawet zaskoczyło)
zestaw kt133a i hpt370 / kt7a/ była stabilny i nic się niegryzło zestaw na kt266a i hpt372 tez jest stabilny ![]() BTW czym się gryzienie objawiało? kontroler jak się nie dzieli zasobani /przerwanie i takie tam/ nie powinien się gryźć aha jaki system? jak z servispackami i inszymi łatkami pozdro
|
|
|
|
#3 | |
|
Gość
|
Cytat:
na 1. kanale kontrolera-wywala 1.kanal plyty! widac dysk na dad.kontr. a dyski na kontr. plyty sa niedostepne. (moze nie jasno, ale chyba sens jest?) na 2. kanale kontrolera wywala napedy optyczne! napedy optyczne sa niedostepne! Pod FDISK widac dysk-ale dysk na kontrolerze jest niedostepny! Chyba namieszalem, ale moze sens jakis jest? |
|
|
|
|
#4 |
|
Łaskobójca
![]() |
Ciut namieszałeś
ale..1.zakladam zę to winda / choć pod linuxem mam teraz cosik podobnego tylko że mi nic nie blokuje tzn. jeden progsik stwierdzi ze mam i dysk scsi i ide a jest to jeden i ten sam dysk podpiety pod hpt372 i żeby było jeszcze śmieszniej to oczywiście podmontować się tego nie da bo sys wie zę ma tylko na scsi/ a tak są traktowane hpt ptrzez większosć sysów i w wersko scsi podaje nawet wersję firmware ale jak oide już nie / ale wracając do tematu2. czy na czystej windzie / i której/ jest tak samo /bez sterów do kontrolera/ 3. a próbowałeś usuwac alles urządzenia poza kontrolerem i standardowym ide płyty 4. jak masz ustawione bootowanie / ja miałem i mam nadal zintegrowany z płyta kontroler i w nim uaktywniona opcję boot future ata /abit/ i scsi czy jakoś tak na shuttle czyli ustawione tak zęby bootowało z dodtatkowego 5. czy podczas bootowania wszystko jest poprawnie z dyskami tzn czy są tam gdzie powinny 6.podaj jak najwięcej danych to mozę coś się uda wymysleć / 7. a spróbuj dać wszystkie hdd na dodatkowy a napędy na standard / ja mam na Via pri master cdrw na sec master dvd a na hptxxx hdd 8. dobrze masz ustawiony bios dodatkowego kontrolera? pozdro sorki za chaos ale siedzę w robocie juŻ od paru godzin i zaczyna mi się pier.... /ich hate testy oprogramowania /
|
|
|
|
#5 |
|
Gość
|
Z tego co wiem i widze, nie jest to sprawa systemu! Po podpieciu dysku pod dodatkowy kontroler, (niewazne-czy pierwszy, czy drugi kanal) dysk nie jest widoczny przez bios komputera a FDISK twiedzi, ze jest nie dostepny! Po przepieciu dyskow C i D (podstawowych) na pierwszy kanal dodatkowego kontrolera-kontroler na plycie jest wolny - system startuje normalnie! Po wpieciu na kontroler podstawowy, dyski na kontrlerze dodatkowym sa niedostepne! I tak jest z kazdym kanalem!
Kanal pierwszy na plycie blokuje kanal pierwszy na dodatkowym kontrlerze, a drugi - drugi na dodatkowym! BIOS kontrolera ustawiny prawidlowo - rozpoznaje dyski! BIOS komputera-zmodyfikowany! nie akceptuje ustawien kontrolera! Start systemu wydluza sie do kilku miut, tak jakby system bootowal z dysku dodatkowego kontrolera a nie z plyty CD! Nie mam pojecia co to jest! Serwis twiedzi, ze bardzo czesto zdaza sie to z plytami VIA i moga oddac pieniadze, ale nie o to chodzi, chodzi o dopiecie dodatkowego dysku - 3 w kompie! |
|
|
|
#6 |
|
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Adaptec i HighPoint to chyba najlepsze ...
|
|
|
#7 |
|
Gość
|
Ten obecny kontroler - to wlasnie Highpoint Technology Inc. HPT 366 UDMA 66 Controler!
Butterfly`aja oddalem! zamienilem na tego! |
|
|
|
#8 |
|
Łaskobójca
![]() |
Yahol no to już wiem czego szukać / sam osobiście się z takim czymś nie spodkałem ale poszukam jakiś info i ciut podumam a zawiłościach komphardware a jeśli wpadnę na jakiś pomysł to dam znać
tylko jeszcze jedno pytanie jaki masz bios na płycie głównej i w którym slocie pci siedzi hptk / tylko niestety żaden z moich znajomych nie na tej wrednej ecs bo kontroler to bym znalazł więc z testów praktycznych niestety nici /pozdro
Ostatnio zmieniany przez cana : 24.09.2002 o godz. 11:05 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Właściwie to numer PCI nie powinien mieć znaczenia.
Dla kontrolerów przerwania to 14 i 15, a one nie są standardowo przydzielane PCI i o ile wiem nie są z nimi szarowalne. Ale może faktycznie - pomogłaby zmiana PCI
|
|
|
#10 |
|
Łaskobójca
![]() |
Pedros, o tym ze 14 15 sa dla standardowego ide to ja wiem ale nie wiem czy ten ECS o tym wie
![]() a mozę to nie z ide się gryzie tylko z czymś innym a tak sie tylko objawia? BTW czy nie ma czasem na stronie ecs o rozwiązaniu tego problemu może? pozdro
|
|
|
|
#11 |
|
Gość
|
Szukam ! Ale ten skubaniec siedzi chyba na 11! a nie na 14 i 15!
|
|
|
|
#12 |
|
Łaskobójca
![]() |
a zrób tej cholerze clear cmos / o ile tego nie robiłeś /
a moze zapodaj paskudzie modowany bios do krecenia a nie ma moze nowego firmware do tego hpt? bno to tyle szybkich pomysłow czas zacząś szukac pozdro
|
|
|
|
#13 |
|
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Jeśli siedzi na 11 to może się gryźć - tylko czy takie byłyby objawy?
Może taki jego urok. I pewnie ciężko będzie mu wymusić inne przerwanie - mam złe doświadczenia pod tym względem z ECS-ami. Co by tu jeszcze? Zworki na dyskach pewnie są prawidłowo?
|
|
|
#14 |
|
Gość
|
Zrobilem juz chyba wszystko co moglem, chyba musze odpuscic! po prostu musze przyjac do wiadomosci, ze na tej plycie, dodatkowy kontroler nie ruszy!
Finito desperado! Gracias tutti mandarini!! PS: nie wiem czy to ma sens, ale ladnie brzmi, nie:-D |
|
|
|
#15 |
|
Łaskobójca
![]() |
ja tam nie rezygnuje
choć wtedy jak ten ecs był w modzie to wszystkim polecałem k7vat+ od Lucky Stara /ciut droższy a o niebo lepszy/pozdro
|
|
![]() |
|
|