Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.06.2003, 07:07   #1
markus96
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 04.10.2002
markus96 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
pytanie z medycyny

Być moze to pytanie powinno być na forum medycznym ale takiego nie znalazłem więc zapytam tutaj.
Czy słyszał ktoś o katarze lub grypie jelit. Chodzi o to że na 2-3 dni przed właściwą grypą zaczyna gościa boleć żołądek dostaje biegunkę przy tym bolą go wszystkie mięśnie i 2 dni później wszystko mija i zaczyna sie ból gardła , kaszel, ew. gorączka (czyli taka normalna grypa)?
Czy ktoś wie jak to leczyć i czy wogóle istnieje coś takiego jak grypa jelit?
Chciałbym zaznaczyć że tak dzieje się przed każdą "właściwą" grypą.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.06.2003, 08:20   #2
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Przechodziłem coś takiego 2 razy. Co prawda lekarz mi powiedział że nie ma czegoś takiego jak grypa jelitowa, lecz jest to po prostu odmiana grypy z silnymi objawami jelitowymi. Choroba w pierwszym okresie może być bezobjawowa lub występują objawy typowe dla grypy, takie jak złe samopoczucie, ból mięśni i gorączka lecz naogół o słabszym nasileniu. Najgorszy jest koniec choroby - silna biegunka, ból brzucha, "bulgotanie" i "przewalanie się" tak silne że do miejsca "gdzie król chodzi piechotą" musimy się przyzwyczaić przez 4 do 8 godzin w odstępach nawet 15 minutowych. Po tych wydarzeniach wszystko powinno wrócić do normy. Widzę że Ty znasz objawy występujące w kolejności odwrotnej.
Jak to się leczy: jeżeli występują początkowo objawy typowo grypowe to bierzemy typowe specyfiki jak Coldrex itp. działające przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, dodatkowo witaminy i dużą ilość płynów i leżenie w łóżku. Nie brać Aspiryny - po w przypadku objawów ze strony układu pokarmowego pogorszy to sprawę.
Jeżeli chodzi o dolegliwości żołądkowe i jelitowe to leki też są raczej typowe i mogą pochodzić z naszej domowej apteczki, przy czym jeżeli chodzi o dolegliwości jelitowe to będzie potrzebny preparat uzupełniający poziom elektrolitów - człowiek się strasznie wtedy odwadnia.

Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 03.06.2003 o godz. 08:29
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2003, 09:59   #3
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Też niestety przechodziłem przez coś takiego. Najgorsza z tego wszystkiego jest biegunka.
Na uzupełnienie elektrolitów polecam gastrolit.
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2003, 19:06   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Ja na szczescie nie mialem nieprzyjemnosci przechodzenia tego, ale z tego, co wiem w Stanach nazywa sie go Grypa Zoladkowa i jest bardzo popularne (w sensie czeste . Jesli kogos stamtad znasz to mozesz sie pewnie duzo na temat tej choroby dowiedziec.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: