Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 02.12.2013, 01:10   #11
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Tu sytuacja jest nie za ciekawa po obu stronach. Po pierwsze kwestia migania się od mandatów, będąca powodem zaników pamięci i pomroczności jasnych. Rzadko kiedy prywatnym autem jeżdżą regularnie osoby spoza grona rodziny, a skoro z rodziny to zwykle i tak mandat uderza w cały budżet a nie budżet konkretnej osoby (choć znam też sytuacje, gdzie w rodzinie prowadzone są osobne "księgowości"). Częściej mandaty dostajemy na trasie niż w okolicy miejsca zamieszkania, więc tym bardziej łatwo dojść kto prowadził. A szukanie kruczków prawnych do uniknięcia mandatów zwykle jest śmieszne - jak nie stać mnie na paliwo to nie jadę, jak stać tylko na paliwo a na mandat już nie, jadę zgodnie z przepisami. Jak stać mnie i na paliwo i na mandaty to też powinienem jechać jak należy, ale tu już kamieniem rzucał nie będę, bo sam wzorem i ideałem nie zawsze jestem

Coś takiego jak odwaga cywilna to u nas niestety problem i to o zgrozo nie tylko wobec służb (a już tu ręce mi opadają jak oglądam Uwaga Pirat i widzę miganie się co niektórych kierowców złapanych na gorącym uczynku), ale i nawet wobec bliskich czy znajomych. Zwykle ten kogo fotoradar złapie zauważa, że mu "błysnęło" i wtedy pierwszą rzeczą powinno być powiedzenie osobie od której pożyczył auto "słuchaj jakby coś przyszło - to na mnie". A tymczasem często jest liczenie, że po miesiącu właściciel już nie będzie pamiętał kto jechał.

Z drugiej strony stawianie radarów w miejscach gdzie człowiek w ogóle by się ich nie spodziewał, a przede wszystkim - gdzie ewentualne przekroczenie stoi bardziej w sprzeczności z przepisami niż ze zdrowym rozsądkiem - nie sprzyjają sympatii kierowców do nich. To samo z niektórymi praktykami, a przede wszystkim osławionemu nie przysyłaniu zdjęcia z wykroczenia. Takie działanie może sprawić, że mimo najlepszych chęci właściciel auta pomyli się przy wskazywaniu sprawcy. Dlatego uważam, że rezygnacja z punktów przy takich mandatach jest dobrym posunięciem i niekoniecznie musi być spowodowana chęcią pozostawienia prawka sprawcy żeby mógł dalej jeździć, przekraczać i płacić.
Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: