Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Radeon 9550XT@? (8 potoków) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/radeon-9550xt-8-potokow-42638/)

-Sid-The-Rat=> 12.11.2004 23:36

az sie powtorze - jesli mozna mowic o podobienstwie bartona do czegos to TYLKO do Thortona! od Tbreda radze odejsc bo to grozi osmieszeniem sie...

zdjecia ktore pokazales sa warte okragle ZERO - niestety, bo co z tego ze uklad prostokacikow jest taki sam [a i to mozna powiedziec tylko o najwiekszych] skoro nic nie wiadomo o tym co w tych prostokacikach jest? powiem ci, ze na studiach projektowalem procesor, ba - mikrokontroler do termometru - smieszny, z 512bajtami pamieci i 4 rejestrami - pomiedzy wersja beta ukladu ktora wyplul mi ALLiance/cadance a wersja ostateczna tez na papierze nie bylo widac roznicy.. a obrazek byl spory - po prostu wygrywajacego ukladu sie nie zmienia i pewnie nawet w a64 podstawowy layout jest identyczny, tylko sie wyglad klockow pozmienial

do sprawy 350/360 sie nie odniose bo sie nie znam - ale mam wrazenie ze niektorym peka juz zylka, a kolega bakupl wtraca sie miedzy wodke i zakaske tylko po to zeby odregaowac prywatne urazy

Proton 12.11.2004 23:31

Cytat:

Napisany przez REi
LOL2 !! a moj 2600+ nie chce pracowac z magistrala 400 pomimo ze to dokladnie ten sam uklad co 3200+. wez ty poczytaj zanim bedziesz pisal.

Dziecko drogie, przeczytaj, co piszesz zanim brednie odpisujesz, byle tylko komuś dogryźć. Używając w dodatku cudzych porównań. Na swoje Cię nie stać ??

bakupl 12.11.2004 23:30

Widze Proton że nie tylko ze mna masz problem... REi jestem z Tobą ! ;) Moc naszych Radków 9600XT zwycięży!

Proton 12.11.2004 23:27

Cytat:

Napisany przez bakupl
Nie zabardzo są identyczne, przynajmniej na moje oko :) Ale co do chipów ATI REi ma racje :)

Mam dość tematu RV350 i RV360. Ale skoro po przeczytaniu nawet artykułów z linków dalej twierdzisz, że RV350 i RV360 to inne chip'y, to wybacz, ale brak mi argumentów i poddaję się. Skoro koneserzy branży IT nie widzą za bardzo różnicy, ale za to ludzie na forum cdrinfo widzą, to nic, jak tylko pozazdrościć wiedzy tutejszych forumowiczów... którzy niekiedy niezbyt sobie nawet radzą z podmainą BIOS'u w karcie(nie żebym cokolwiek insynuował :) ), ale za to o jej konstrukcji wszystko wiedzą.

REi 12.11.2004 23:26

Cytat:

Jeśli na tych obrazkach widzisz dziesiątki milionów upakowanych tranzystorów, to gratuluję dobrego wzroku.
Patrz, mam TBred'a, a bydlę nie chce pracować z magistralą 333MHz choć płyta jest w stanie pracować z FSB 400MHz. Wytłumacz mi dlaczego?? przecież sam stwierdziłeś, że:
"LOL! Magistrala to tylko kwestia czestotliwosci ktora nadaje.... plyta glowna."
A może znowu dla odmiany płytę mam nie taką jak trzeba ?? Nie bądź śmieszny...
LOL2 !! a moj 2600+ nie chce pracowac z magistrala 400 pomimo ze to dokladnie ten sam uklad co 3200+. wez ty poczytaj zanim bedziesz pisal.

REi 12.11.2004 23:25

Cytat:

Nie zabardzo są identyczne, przynajmniej na moje oko Ale co do chipów ATI REi ma racje
barton (po prawej) jest poprostu mniejszy (inna technologia wykonania) - te 2 ciemniejsze prostokaty to pamiec ktorej barton ma wiecej - na nia nie zwracajcie uwagi. Co do natomiast ATi to ja wiem ze mam racje ale on nie umie tego zrozumiec

Proton 12.11.2004 23:23

Cytat:

Napisany przez REi
LOL! Magistrala to tylko kwestia czestotliwosci ktora nadaje.... plyta glowna. Pamiec - to jedyna roznica zadnych zmian konstrukcyjnych tu nie ma! Cala wydajnosc Bartona bierze sie z dodatkowej pamieci.

Czym sie rozni barton od TB poza taktowaniem magistrali i oraz dodaniem pamieci? LOL!
Specjalnie dla ciebie dolanczam obrazek ktory rozwieje watpliwosci (mam nadzieje) jak widac procesory (poza dodatkowa pamiecia) sa identyczne:

Jeśli na tych obrazkach widzisz dziesiątki milionów upakowanych tranzystorów, to gratuluję dobrego wzroku.
Patrz, mam TBred'a, a bydlę nie chce pracować z magistralą 333MHz choć płyta jest w stanie pracować z FSB 400MHz. Wytłumacz mi dlaczego?? przecież sam stwierdziłeś, że:
"LOL! Magistrala to tylko kwestia czestotliwosci ktora nadaje.... plyta glowna."
A może znowu dla odmiany płytę mam nie taką jak trzeba ?? Nie bądź śmieszny...

bakupl 12.11.2004 23:22

Cytat:

Napisany przez REi
LOL! Magistrala to tylko kwestia czestotliwosci ktora nadaje.... plyta glowna. Pamiec - to jedyna roznica zadnych zmian konstrukcyjnych tu nie ma! Cala wydajnosc Bartona bierze sie z dodatkowej pamieci.

Czym sie rozni barton od TB poza taktowaniem magistrali i oraz dodaniem pamieci? LOL!
Specjalnie dla ciebie dolanczam obrazek ktory rozwieje watpliwosci (mam nadzieje) jak widac procesory (poza dodatkowa pamiecia) sa identyczne:

Nie zabardzo są identyczne, przynajmniej na moje oko :) Ale co do chipów ATI REi ma racje :)

REi 12.11.2004 23:16

Ilość załączników: 1
Cytat:

Różnią się przede wszystkim magistralą i rozmiarem pamięci. Są to już daleko posunięte zmiany konstrukcyjne, które rzutują na wydajność. Barton jest całkiem dobrze ulepszoną konstrukcją TBred'a.
Cytat:

Nie ma co porównywać natomiast pod tym względem RV350 i RV360. Powiedz, czym różni się RV350 od RV360 za wyjątkiem wyższego taktowania (to nie zmiana konstrukcyjna) oraz dodaniem czujnika temperatury (ponoć) ??

Proton 12.11.2004 22:44

Cytat:

Napisany przez REi
a nie nazwal bys procesorow Thoroughbred i Barton innymi czipami? a jedyne czym sie roznia to zmiana procesu technologicznego i dodaniem pamieci (ktora notabene znajduje sie poza jadrem wlasciwym ukladu).

Chwila, chwila... coś za bardzo starasz się naciągać przykłady.
Pewnie, ze Barton i Thoroughbred są dwoma różnymi procesorami. Różnią się przede wszystkim magistralą i rozmiarem pamięci. Są to już daleko posunięte zmiany konstrukcyjne, które rzutują na wydajność. Barton jest całkiem dobrze ulepszoną konstrukcją TBred'a.
Nie ma co porównywać natomiast pod tym względem RV350 i RV360. Powiedz, czym różni się RV350 od RV360 za wyjątkiem wyższego taktowania (to nie zmiana konstrukcyjna) oraz dodaniem czujnika temperatury (ponoć) ??
Na upartego mozna twierdzić, ze właśnie zmiana izolacji dzięki której osiągnięto wyższe taktowanie jest poniekąd zmianą w konstrukcji, ale to jest argument bardzo naciągany, ponieważ nie wnosi nic, poza tym, że rdzeń można wyżej taktować. Oba chip'y są wykonane w technologii 0.13um, oba obsługują DX9.0, mają tyle samo potoków, TMU... no więc gdzie są te zasadnicze różnice, dzięki którym można by było nazwać te dwa chip'y różnymi konstrukcjami ??
Czy Barton 2600 jest inną konstrukcją od Bartona 2500 ?? Przecież ma wyższe taktowanie??
Zresztą... znając marketing ATi, to nie omieszkali by nazwać RV360 inaczej (np. Radeon 9650) zamiast R9600XT. Sami sobie zdają sprawę, że niewiele uczynili, dlatego też nie zmienili numeracji. Zresztą, zgodnie z tym co napisał tom'shardware, mają problemy z zarzutami, że RV360 jest niczym innym, jak podkręconym RV350.

P.S.
Załączam linka na życzenie Sid'a do (wydaje mi się) wiarygodnego artykułu:
http://www.tomshardware.pl/graphic/20031015/index.html
Kolejny link na benchmark'a:
http://www.benchmark.pl/artykuly/rec...us_9600XT.html
Kolejny link z chip'a (niestety):
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_72981.html
Nawiasem mówiąc, po******yli nawet technologię wykonania, bo napisali, że są wytwarzane w technologii 0.15um. Ale czego sie po CHIP'ie spodziewać...

-Sid-The-Rat=> 12.11.2004 22:40

to czemu athlona thorton idzie przerobic [w niewielu przypadkach] na athlona barton?

a durona aBred idzie przerobic na athlona tBred [w rownie niewielu wypadkach]? [czy podobienstwo nazw nikomu nic nie mowi?]

a czemu zupelnie ale to zupelnie nie da sie przerobic tbreda na bartona?

wszystkie te proce maja taka sama ogolna architekture - magistrale, rejestry, alu, sumator itp - ale to czy maja tak samo rozegrane poszczegolne rozkazy juz bym pozostawil autorom tych procow - nikt poza nimi nie wie co jest w srodku, a oni sami czesto tez nie maja pojecia tak do konca - procesor sklada sie z milionow tranzystorow ktorych uklad i czesto takze dzialanie okresla latajacy miesiacami na setkach komputerow program optymalizacyjny - moze po dodatkowym tygodniu wymysl cos madrego i wprowadzono to do produkcji w tej czy innej serii

ps. ma ktos link do wiarygodnego [albo dowolnego] artykulu o roznicach i podobienstwach 350 do 360? bo tak sobie to czytam i zadnej ze stron nie wierze do konca bo za duzo tu rozbieznosci a chetnie bym sie dowiedzial jak to jest naprawde

REi 12.11.2004 21:48

Cytat:

a nie Thorton i Barton przypadkiem?

TBred to chyba inna bajka
Nie. Gdzies mialem zdjecie obu ukladow pod mikroskopem - jedyna roznica to rozmiar i pamiec.

bakupl 12.11.2004 21:29

Cytat:

Napisany przez REi
a nie nazwal bys procesorow Thoroughbred i Barton innymi czipami? a jedyne czym sie roznia to zmiana procesu technologicznego i dodaniem pamieci (ktora notabene znajduje sie poza jadrem wlasciwym ukladu).

REi ma racje :)

-Sid-The-Rat=> 12.11.2004 21:26

a nie Thorton i Barton przypadkiem?

TBred to chyba inna bajka

REi 12.11.2004 21:12

Cytat:

Patrz wyżej...
W technologii produkcji został zastosowany tylko inny materiał izolacyjny po to, aby układ mógł pracować z wyższą częstotliwością.
Może okazyjnie też dorzucono czujnik temperatury, co jednak nie powoduje, że to jest inna konstrukcja.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:17.