Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.02.2003, 11:47   #1
jasut
Disce puer.

Data rejestracji: 19.04.2002
jasut niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
RAID - kupić czy nie?

Mam płytę główną Acorpa opartą a chipsecie BX, obsługującą tylko ATA33. Kupiłem teraz Barracudę V obsługującą ATA 100. Czy do jednego dysku warto jest montować RAID-a? Jak się przedstawia sprawa wzrostu wydajności? Może ktoś ma doświadczenia w tej materii i zechce się ze mną podzielić.(Od razu napomknę, że zmiana płyty nie wchodzi w rachubę). A może znacie jakąś stronkę, gdzie opisana jest konfiguracja RAIDa (interesuje mnie praca w trybie RAID 0, myślę tylko o wzroście wydajności, a nie bezpieczeństwie danych).

Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim.
Stanisław Jerzy Lec
jasut jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.02.2003, 11:57   #2
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Re: RAID - kupić czy nie?

Cytat:
jasut napisa***322;(a)
Mam płytę główną Acorpa opartą a chipsecie BX, obsługującą tylko ATA33. Kupiłem teraz Barracudę V obsługującą ATA 100. Czy do jednego dysku warto jest montować RAID-a? Jak się przedstawia sprawa wzrostu wydajności? Może ktoś ma doświadczenia w tej materii i zechce się ze mną podzielić.(Od razu napomknę, że zmiana płyty nie wchodzi w rachubę). A może znacie jakąś stronkę, gdzie opisana jest konfiguracja RAIDa (interesuje mnie praca w trybie RAID 0, myślę tylko o wzroście wydajności, a nie bezpieczeństwie danych).
Ja wlasnie podlaczylem dysk pod Raida (Z tym, ze kontroler wbudowany w plyte) i szczerze mowiac przytostu wydajnosci nie zaobserwowalem zadnego. Wrecz przeciwnie, Windows jak gdyby uruchamial sie z 10 - 15 sekund dluzej. Tak ze jako kaprys to nie polecam, koniecznosc to co innego

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2003, 12:19   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Re: RAID - kupić czy nie?

Cytat:
jasut napisa***322;(a)
Ups, sorry, nieuwaznie przeczytalem Twoj post i teraz dopiero zobaczylem, jaka masz plyte. Mysle, ze w Twoim przypadku wzrost wydajnosci moglby jednak byc dosc widoczny, roznica miedzy ATA33, a ATA100 juz nie jest symboliczna i moze byc wyraznie widoczna podczas uruchamiania roznych aplikacji.
Linku zadnego niestety nie znam, ale mozesz poszukac na stronach dotyczacych sprzetu komputerowego

www.tomshardware.com
www.tomshardware.com.pl
www.tweak.pl
www.twojepc.pl

czy nawet

www.chip.pl
www.enter.pl

Powodzenia

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2003, 12:21   #4
Yahol
Gość

Mozesz kupic kontroler bez RAIDu, jest tanszy, ale jakiegos skoku wydajnosci, to sie nie spodziewaj.
Zamiast tego, radze odlozyc troche pieniazkow (kontroler to przeciez ponad 100 zlp) i kupic nowa plyte glowna.
Tak po mojemu - to jednak sie nie oplaca!
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2003, 12:27   #5
jasut
Disce puer.

Data rejestracji: 19.04.2002
jasut niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Re: RAID - kupić czy nie?

Cytat:
andrzejj9 napisa***322;(a)
Ups, sorry, nieuwaznie przeczytalem Twoj post i teraz dopiero zobaczylem, jaka masz plyte. Mysle, ze w Twoim przypadku wzrost wydajnosci moglby jednak byc dosc widoczny, roznica miedzy ATA33, a ATA100 juz nie jest symboliczna i moze byc wyraznie widoczna podczas uruchamiania roznych aplikacji.
Na jednej ze stron wyczytałem, że przyrost wydajności między ATA33 a ATA66 jest bardzo widoczny, natomiast pomiędzy ATA66 a ATA100 minimalny.
Andrzejj9 - dzięki za opinię, zwłaszcza, że pochodzi z Twoich doświadczeń. Proszę o wypowiedzi na tym poście, zależy mi na wyrobeniu sobie opinii.
Z góry THX

Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim.
Stanisław Jerzy Lec
jasut jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: