![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
<<<Watcher>>>
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
ram - problem!
Wiem że podbne pytania na temat ramu były ale przewertowałem wszystkie z nich i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem!
Otóz dotychcczasowo miałem 64mb ramu100mhz teraz dokupiłem 256mb ramu 133mhz . jednak po włożeniu do bank2 (chyba tak to sie nazywa) wykrywa mi razem z 64mb(starymi) tylko 192mb . Kiedy wyjąłem kośc 64mb i wstawiłem na jej miejsce 256 przy włanczaniu kompa słyszę wielkie piski . Długie i w małych odstępach czasu . tak samo sie dzieje jak w bank1 siedzi 256 a w banku264 . kiedy jednak jest w ustawieniu bank1-64 , bank2-256 wszystko działa ok . lecz nadal w biosie i win98 wykrywa mi 192mb. Prosze pomóżcie. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
wafel
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
jak na mój gust to masz tę starą kość jednostronną, a nową dwustroną, a twoja płyta nie obsuguje pamięci dwustronnych. dlatego pokazuje połowę nowej i całą starą czyli 192mb
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Proponuję upgrade biosu, powinno pomóc. A jak nie to wymień na starszy typ 100MHz.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
jezeli to jest nowe 256 sdram - to kiszka wymyslili jakiegos parcha . i tylko nowsze płyty wykrywaja nowe kosci poprawnie
przykład koles ma płyte kupiona ok 8 m-cy temu i mojwe 512mb wykrywa jakoa 128mb upgrade biosu najprawdopodobniej nic nie da - trza nowa płyte
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.08.2002
![]() |
Powinno pisać w instrukcji jakie pamięci Twoja pł.gł
obsługuje. Patrz 2 odpowiedzi wcześniej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
www.ds.art.pl
Data rejestracji: 02.05.2001
![]() |
podaj wiece j informacji!!jaka plyta, moze jakas na chipsecie bx
![]()
![]() |
#8 |
<<<Watcher>>>
![]() |
tak płyta główna abit be6 na bx-ie 133
Aha moge wymienić jeszcze na taka pamięc co ma dopisane bx-jest coprawda droższa ale czy ona bedzie dobra? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Racer
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Mialem podobny problem, tyle ze kupione 256mb ramu nie pozwalalo mi uruchomic systemu. Dowiedzialem sie, ze kosci pamieci produkowane teraz przeznaczone sa tylko do nowych plyt glownych, a na starszych sa z nimi duze problemy. Podobno mozna kupic kosci pamieci do starszych plyt z tym, ze sa one 2 razy drozsze od tych do nowych plyt, poniewaz kosci nowego typu sa wycofywane (lub zostaly wycofane z produkcji). Nowe kostki posiadaja bardziej zageszczone moduly pamieci, skad problem z wykrywaniem ich na nowym sprzecie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
<<<Watcher>>>
![]() |
Zeczywiście są w sklepie jakieś 2razy drozsze pamięci sdram z dopiskiem BX czyli pewnie do tych starszych płyt i jak je kupie to będzie ok
![]() dobrze myśle?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Racer
![]() |
Co do oznaczen pamieci to nie wiem jak z tym jest (nie wiem czy nalezy sugerowac sie tym symbolem BX; mam plyte na Via). Najlepiej byloby pogadac z jakims dobrze zorientowanym sprzedawca. Jak szukalem sobie ramu, to w praktycznie w kazdym sklepie proponowali mi cos innego. Dopiero znajomy informatyk wyjasnil mi, na czym to polega. Zrobilem tak, ze wzielem kosc ramu bez rachunku i potem oddalem jak sprawdzilem, ze u mnie nie chodzi. Doszedlem do wniosku, ze lepszym rozwiazaniem jest odlozyc troche kasy na nowa plytke glowna, niz placic 2 razy tyle za ram.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Member of Blokers.net
![]() |
tak własnie słyszałem ze teraz te starsze pamieci sa o wiele drozsze - kurde a ja swoje spósciłem za bezcen ;(
![]() |
#13 | |
Racer
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Member of Blokers.net
![]() |
Cytat:
teraz zostawie sobie w kompie tak z 512MB 133MHz ( w jednej kosci ) i bede miał do spylenia 3x256MB 133MHz o ile nie zostawie sobie jak mam teraz 1GB RAM ![]()
![]() |
![]() |
|
|