Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.11.2002, 12:03   #1
surff
Ramblings of a Madman

Data rejestracji: 25.06.2002
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
RedHat Linux 7.0 a Raid

witam,

Czy ktoś próbował już skonfigurowac Linuxa RedHat7.0 na Raid 1 - mirroring?? Posiadam płytę MSI z kontrolerem Promise i zależy mi na zrobieniu na nim Samby.
Czy to bez problemu funkcjonuje?? Jeśli tak może jakieś wskazówki czy instaluje się wtedy Linucha w inny sposób??

Thx za wszystkie informacje.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.11.2002, 01:59   #2
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie mam bladego co ma do tego samba(dla niewtajemniczonych: jest to serwer, który umożliwia udostępnianie dysków w otoczniu sieciowym).
Walczyłem z tym kontrolerem(Promise 20276) z PLD i dałem sobie spokój. Możesz w procesie instalacji rh(ponoc w 8.0 to działa) podać mu dyskietkę ze sterownikami. W przypadku tego kontrolera możesz sobie to spokojnie odpuścić, wbrew temu co wydaje się wszystkim jest to raid programowy a nie sprzętowy ztąd problem z działaniem, też bym to chętnie zrobił, ale jak narazie pozostaje przy tarowaniu ważnych(etc,logi i pare innych) plików i wysyłaniu ich co noc na inny serwer. Twój pomysł jest fajny jak chcesz zostawić maszyne na dłużej w razie awarii dysku będzie chodził na drugim, ale za dużo zachodu.
Stary 27.11.2002, 02:13   #3
surff
Ramblings of a Madman

Chodzi o to,że chce postawić maszynę na Linixe w firmie jako serwer plików (bazy danych programów, pliki użytkowników itd., itp.) i wydaję mi się ze Samba ma tu jak najbardziej rację bytu...A dla bezpieczeństwa danych fajnie by było mieć mirror.Właśnie zapodałem download RH8 i jutro spróbuję z nim..może da radę. Ostatnio rozmawiałem z klientem z Optimusa i mówił,że sprzedają serwery z RH 7.2,7,3 skonfigurowane na mirror, nie wiem na jakim kontrolerze,ale myślę,że jest to realne rozwiązanie serwera dla firmy bez ponoszenia dodatkowych kosztów na soft.
Stary 27.11.2002, 02:27   #4
bas
MAJSTER zlotowy

Tu nie chodzi o soft ale o kontroler, pewnie maja taki kontroler, ktory jest standardowo obslugiwany, mozesz poszukac sterownika i spaczowac jajko, albo kup jakiś dobry kontroler, jesli to duza firma to pewnie ich stać, albo napisz jakiś skrypcik, który będzie kopiował dane z jednego dysku na drugi i umieść go w kronie, niech powiedzmy co godzinę synchronizuje dane na dyskach. Włóż tam baraccudy będziesz miał małe prawdopodobieństwo, że coś się stanie. Generalnie gdzieś jest sterownik do tego kontrolera ale się nim nie bawiłem bo słyszałem, że niedziała, może jak kiedyś zrobie backup tego co mam na dysku(dyskach2xbIV80GB-raid0) to może powalcze z tym.
Stary 27.11.2002, 21:44   #5
surff
Ramblings of a Madman

Dzięki Bas za podpowiedzi, ale jednak spróbuje zmęczyć ten raid aby mi robił lustrzane odbicie sprzętowo...Dziś już nie dam rady, byłem na szkoleniu Microsoft i na przedpremierze nowego .net servera :-) ...Udało mi sie załatwić RedHata 8.0 i jutro siadam do roboty...
Stary 29.11.2002, 17:09   #6
surff
Ramblings of a Madman

Uffff.....
udało się. Serwer doskonale pracuje na platformie Red Hat 8.0 z dyskami na raidzie 1. Aczkolwiek było kilka problemów:-)
Stary 29.11.2002, 20:22   #7
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
surff napisa***322;(a)
Uffff.....
udało się. Serwer doskonale pracuje na platformie Red Hat 8.0 z dyskami na raidzie 1. Aczkolwiek było kilka problemów:-)
Jak to zrobiłeś? na promisie czy na linuxie? W nocy walczyłem z jajkiem i może jak w tygodniu znajde trochę czasu to spróbuje zmienić jajko w dystrybucji na 2.4.19 bo znalazłem opcje obsługującą fastracka.
Stary 29.11.2002, 20:37   #8
surff
Ramblings of a Madman

Cytat:
bas napisa***322;(a)

Jak to zrobiłeś? na promisie czy na linuxie? W nocy walczyłem z jajkiem i może jak w tygodniu znajde trochę czasu to spróbuje zmienić jajko w dystrybucji na 2.4.19 bo znalazłem opcje obsługującą fastracka.
Na promise. Instalkę rozpoczynasz z jednym dyskiem na Raidzie, RedHat 8.0 nawet nie prosił o sterowniki, następnie po zainstalowaniu systemu podpinasz drugi dysk ustawiasz macierz w biosie kontrolera, komp zapyta czy duplikować dysk, podajesz wtedy z którego na który dysk ma to zrobić..Po restarcie widzisz już tylko jeden dysk. Na test odpinałem raz jeden raz drugi dysk i faktycznie raid spisywał się bez problemowo. Trochę czasu zajmuje sama duplikacja dysku, ale serwer teraz mam z prawdziwego zdarzenia:-)
Stary 29.11.2002, 20:41   #9
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
surff napisa***322;(a)

Na promise. Instalkę rozpoczynasz z jednym dyskiem na Raidzie, RedHat 8.0 nawet nie prosił o sterowniki, następnie po zainstalowaniu systemu podpinasz drugi dysk ustawiasz macierz w biosie kontrolera, komp zapyta czy duplikować dysk, podajesz wtedy z którego na który dysk ma to zrobić..Po restarcie widzisz już tylko jeden dysk. Na test odpinałem raz jeden raz drugi dysk i faktycznie raid spisywał się bez problemowo. Trochę czasu zajmuje sama duplikacja dysku, ale serwer teraz mam z prawdziwego zdarzenia:-)
Ja walczę z raid0 i chce zainstalować pld nie uszkadzając istniejącego windowsa, a to chyba będzie wymagało spreparowania jajka.
Stary 29.11.2002, 20:48   #10
surff
Ramblings of a Madman

Raidzik 0 :-) wypas sprawa.Daj znać jak ci się uda:-)

Twoje uprawnienia: