![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Ramblings of a Madman
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
RedHat Linux 7.0 a Raid
witam,
Czy ktoś próbował już skonfigurowac Linuxa RedHat7.0 na Raid 1 - mirroring?? Posiadam płytę MSI z kontrolerem Promise i zależy mi na zrobieniu na nim Samby. Czy to bez problemu funkcjonuje?? Jeśli tak może jakieś wskazówki czy instaluje się wtedy Linucha w inny sposób?? Thx za wszystkie informacje.
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Nie mam bladego co ma do tego samba(dla niewtajemniczonych: jest to serwer, który umożliwia udostępnianie dysków w otoczniu sieciowym).
Walczyłem z tym kontrolerem(Promise 20276) z PLD i dałem sobie spokój. Możesz w procesie instalacji rh(ponoc w 8.0 to działa) podać mu dyskietkę ze sterownikami. W przypadku tego kontrolera możesz sobie to spokojnie odpuścić, wbrew temu co wydaje się wszystkim jest to raid programowy a nie sprzętowy ztąd problem z działaniem, też bym to chętnie zrobił, ale jak narazie pozostaje przy tarowaniu ważnych(etc,logi i pare innych) plików i wysyłaniu ich co noc na inny serwer. Twój pomysł jest fajny jak chcesz zostawić maszyne na dłużej w razie awarii dysku będzie chodził na drugim, ale za dużo zachodu. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ramblings of a Madman
![]() |
Chodzi o to,że chce postawić maszynę na Linixe w firmie jako serwer plików (bazy danych programów, pliki użytkowników itd., itp.) i wydaję mi się ze Samba ma tu jak najbardziej rację bytu...A dla bezpieczeństwa danych fajnie by było mieć mirror.Właśnie zapodałem download RH8 i jutro spróbuję z nim..może da radę. Ostatnio rozmawiałem z klientem z Optimusa i mówił,że sprzedają serwery z RH 7.2,7,3 skonfigurowane na mirror, nie wiem na jakim kontrolerze,ale myślę,że jest to realne rozwiązanie serwera dla firmy bez ponoszenia dodatkowych kosztów na soft.
|
|
|
#4 |
|
MAJSTER zlotowy
![]() |
Tu nie chodzi o soft ale o kontroler, pewnie maja taki kontroler, ktory jest standardowo obslugiwany, mozesz poszukac sterownika i spaczowac jajko, albo kup jakiś dobry kontroler, jesli to duza firma to pewnie ich stać, albo napisz jakiś skrypcik, który będzie kopiował dane z jednego dysku na drugi i umieść go w kronie, niech powiedzmy co godzinę synchronizuje dane na dyskach. Włóż tam baraccudy będziesz miał małe prawdopodobieństwo, że coś się stanie. Generalnie gdzieś jest sterownik do tego kontrolera ale się nim nie bawiłem bo słyszałem, że niedziała, może jak kiedyś zrobie backup tego co mam na dysku(dyskach2xbIV80GB-raid0) to może powalcze z tym.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ramblings of a Madman
![]() |
Dzięki Bas za podpowiedzi, ale jednak spróbuje zmęczyć ten raid aby mi robił lustrzane odbicie sprzętowo...Dziś już nie dam rady, byłem na szkoleniu Microsoft i na przedpremierze nowego .net servera :-) ...Udało mi sie załatwić RedHata 8.0 i jutro siadam do roboty...
|
|
|
#6 |
|
Ramblings of a Madman
![]() |
Uffff.....
udało się. Serwer doskonale pracuje na platformie Red Hat 8.0 z dyskami na raidzie 1. Aczkolwiek było kilka problemów:-)
|
|
|
#7 | |
|
MAJSTER zlotowy
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ramblings of a Madman
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#9 | |
|
MAJSTER zlotowy
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ramblings of a Madman
![]() |
Raidzik 0 :-) wypas sprawa.Daj znać jak ci się uda:-)
|
![]() |
|
|