![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
athlon64 - kilka pytań
Otóż już udało mi się zmienić kompa na a64 3000+ na s754. Wiem, że ten socket nie ma przyszłości, ale niestety nie stać mnie było na coś droższego. Jednak mam kilka pytań odnośnie technologii zawartych w a64, a dokładniej o cool'n'quiet. Otóż mam płytę MSI K8N NEO PLATINUM i w biosie włączyłem tą funkcję, ale tak do końca nie wiem jak sprawdzić czy ona działa. Jak tylko odpalam kompa to wiatraczek chodzi sobie powolutku że go nie słychać, lecz po odpaleniu jakiejś giery to zaczyna chłodzić jak szalony, bo przecież potrzebna jest tam moc obliczeniowa proca. Rozumiem to. Jednak po wyłączeniu gierki do końca dnia wentyl chodzi pełną parą. Dlaczego !? Przecież nie grając w gierke i pracując w windzie moc obliczeniowa proca powinna spaść, czyż nie !? Albo ja już tego nie rozumiem...
Druga sprawa to taka że pod TYM ADRESEM dostępne są stery do procka. Czy jak je zainstaluje to wtedy c'n'q będzie działać !? Na koniec tylko wspomnę o temperaturze procka. Wszedłem na dzień dobry po odpaleniu kompa do biosu i zdziwiłem się że pokazuje on 50 stopni procka ![]()
KarolluZ ruleZ ![]() Ostatnio zmieniany przez KarolluZ : 31.12.2004 o godz. 00:50 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
jak w biosie aktywowałeś C'n'Q to:
w windowskie zmień ustawienia w <opcje zasilania> na minimalne zarządzanie energią, i zassaj oczywiście za strony AMD nowe drivery do procesora mój a64 zwykle jest zasilany 1.1V i ma zegar 1GHz a temperatura to case 31 cpu 26 w sumie to na procku wacha się od 24 do 42 (to najwyższa jaką znalazłem w logach MBM uzyskana podczas grania w pierwszego baldura bo doom3 nawet nie rozgrzał proca do 40C ![]() inna sprawa to to że może potrzebny jest upgrade biosu ( jeśli jest dostępny to nalezy go wykonać) a i jeszcze jedno regulacja wentów to juz działka innego elementu systemu CORE z płyt MSI (nie uruchamiałem tego u siebie bo mam cu-92 skreconego na minimum i wspomaganego 120mm odciągiem z budy a tem mam IMO niskie przy pełnym obciązeniu ,więc co mi to da)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez cana : 31.12.2004 o godz. 10:58 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
![]() |
@Cana dzięki za odpowiedź... jednak ostatnio zauważyłem dziwne rzeczy dotyczące procka albo samego systemu. Otóż na poniższych screenach widać że winda pokazuje mi że realną prędkość zegara mam 1.00 ghz
![]() ![]() edit: a czy robiłeś sobie jakiegoś live update biosu przez neta z poziomu windowsa ? Bo ja się obawiam, żeby mi tylko winda wstała po takim update ![]()
![]() |
#4 |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
a bios jak ci pokazuje
![]() Edit: to zassaj bios na HDD a potem zrob update ![]()
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
ja juz nie raz robilem upgrade biosu fakt inna plyta - gigabyte z dual biosem wiec jak cos nie tak zawsze moge stary wgrac.
zawsze robie tylko nowy sie pokaze ![]()
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
^_^ czekam na bana ;)
Data rejestracji: 05.03.2004
![]() |
@KaroluZ
A może pokazuje Ci się 1000 Mhz bo procek przełączył się w tryb cool'n'quite czy jakoś tak... spróbuj go obciążyć tak na 80% albo więcej i wtedy włącz właściwości mojego komputera ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() edit: Nie wiem tylko dlaczego na moim profilu pokazuje teraz 1ghz a na profilu brejdaka 2ghz ![]() ![]()
KarolluZ ruleZ ![]() Ostatnio zmieniany przez KarolluZ : 09.01.2005 o godz. 13:28 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
to wyłącz to całe cool'n'quite i zobacz zo bedzie. może winzgroza nie radzi sobie całkiem dobrzez odczytami jak to działa
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
1. winda bardzo dobrze sobie radzi na tych ustawieniach co je wcześniej podałem
2. nie wszystkie gry dobrze się czują jak procek ma takie luzy w ustawieniach (opcje autodetekcji cpu czasem działają dobrze inaczej) 3.@Turboni to jest cpu o zmiennym z poziomu systemu operacyjnego mnożniku i napięciu zasilania (amd testowało coś bardziej prymitywnego w mobilnych prockach ), w biosie zawsze pokazuje to co powinien 4. jak alles działa dobrze to nie ma co kombinować ![]()
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.12.2003
![]() |
kurna tez mam amd64 i nie wiem dlaczego u mnie nie ma "Wyprodukowany i obslugiwany przez" i logo AMD64
![]() ![]() PS. caly czas mam 2.01Ghz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
![]() |
@Kasztan... To że ja mam znaczek A64 we właściwościach systemu to ja tak sobie zrobiłem. JUż piszę co musisz zrobić...
Tworzysz sobie plik o nazwie oeminfo.ini o treści: [General] Manufacturer=KarolluZ Model= [OEMSpecific] SubModel= SerialNo= OEM1= OEM2= [Support Information] Line1=Pomoc Techniczna: Drugi krok to stworzenie bitmapy o nazwie oemlogo.bmp i o maxymalnych wymiarach 180x114. Potem wrzucasz te dwa pliczki do katalogu c: \windows\system32 i gotowe ![]() ------------------------------------------- A tak w ogóle...to Tobie pokazuje ciągle 2.01, bo może nie masz włączonego c'n'q !? edit: nie mogę dodawać plików jako załączników do postów, też tak macie ?
KarolluZ ruleZ ![]() Ostatnio zmieniany przez KarolluZ : 15.01.2005 o godz. 20:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.12.2003
![]() |
hehe niezle to wykombinowales
![]() co do c'n'q to pogrzebie w biosie |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guru
![]() |
Otóż pogrzeb w biosie i włącz c'n'q, zasyśnij drivery do procka AMD [Utilites & Drivers] na przykład z tej lokalizacji oraz ustaw w Windzie zarzązanie energią na minimalne. Powodzenia
![]()
![]() |
|
|