Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Restartujacy sie Athlon (https://forum.cdrinfo.pl/f5/restartujacy-sie-athlon-37690/)

houston 02.08.2004 19:44

ja podejrzewam nastepujace rzeczy:
1. Zasilacz 300W ;/ na Twoja konfiguracje zalecalbym cos mocniejszego i markowego zaczynajac od zasialcza Codegen'a 350W a przechodzac na zasilacze typu High-end Modecom Chieftec; ....
2-a rzecz a na pewno dobrze Ci wskazuje temperature procesora plyta ?? ja mialem przypadek ze plyta nagle mi pokazywala 100 st C a faktycznie blaszka mierzaca temp dotykala procesora odleglosc blaszki od procesora powinna wynosic 2 mm jesli jest wiecej lub mniej mozliwe ze albo procesor juz "lekko sie przysmazyl" tak tez bylo w moim wypadku mimo ze plyta miala go wylaczyc (plyta byla w serwisie z zlym kontrolowaniem temperatury) w trybie natychmiastowym ale nie wylaczyla mimo ze temp przekroczyla poziom mojej konfiguracji
3-a rzecz z RAM'em roznie bywa szczegolnie gdy zasilacz niedomaga i sa skoki napiec wtedy moze albo dac wiekszym napieciem lub z mniejszym

epol 02.08.2004 19:54

Z tego co wiem to Chiefteci są bardzo dobre.
Zajrzyj na forum www.tweak.pl

Mr.Manson 02.08.2004 20:07

Cytat:

Napisany przez houston
ja podejrzewam nastepujace rzeczy:
1. Zasilacz 300W ;/ na Twoja konfiguracje zalecalbym cos mocniejszego i markowego zaczynajac od zasialcza Codegen'a 350W a przechodzac na zasilacze typu High-end Modecom Chieftec; ....
2-a rzecz a na pewno dobrze Ci wskazuje temperature procesora plyta ?? ja mialem przypadek ze plyta nagle mi pokazywala 100 st C a faktycznie blaszka mierzaca temp dotykala procesora odleglosc blaszki od procesora powinna wynosic 2 mm jesli jest wiecej lub mniej mozliwe ze albo procesor juz "lekko sie przysmazyl" tak tez bylo w moim wypadku mimo ze plyta miala go wylaczyc (plyta byla w serwisie z zlym kontrolowaniem temperatury) w trybie natychmiastowym ale nie wylaczyla mimo ze temp przekroczyla poziom mojej konfiguracji
3-a rzecz z RAM'em roznie bywa szczegolnie gdy zasilacz niedomaga i sa skoki napiec wtedy moze albo dac wiekszym napieciem lub z mniejszym

Witam
Ad1. Zgadam sie, zasilacz 300W jest dosc slaby do tej konfiguracji. Bardziej nie pokojace sa skoki napiecia, ktore na nim powstaja. Poprostu jest to zasilacz klasy low-end i te 300W, ktore podaje producent jest pewnie wartoscia zawyzona. Jakosc wykonania pozostawia rowniez wiele do zyczenia. Zasilacz jest bardzo lekki i ma malo elementow elektronicznych. Przewaznie czym zasilacz ciezszy tym lepszy bo wiecej elektroniki zawiera w sobie.
Ad2. Podejrzewam, ze wskazania temperatury sa prawidlowe. Procesor nie powinien sie grzac poniewaz nie podkrecalem go jeszcze (ale to kwestia czasu :> ), zastosowalem radiator z wentylatorem dobrej firmy (Cooler Master) + pasta chlodzaca wysokiej jakosci (ze srebrem). Radiator jest dobrze umocowany.
Na 99% jest to wina zasilacza.
Pozdrawiam

Mr.Manson 02.08.2004 20:14

Cytat:

Napisany przez epol
Z tego co wiem to Chiefteci są bardzo dobre.
Zajrzyj na forum www.tweak.pl

OK, dzieki. Zaraz przejrze to forum.

imola 03.08.2004 12:11

Cytat:

Napisany przez Mr.Manson
Witam
... jest bardzo lekki i ma malo elementow elektronicznych. Przewaznie czym zasilacz ciezszy tym lepszy bo wiecej elektroniki zawiera w sobie.....

Nie zawiera więcej elektorniki tylko lepsze radiatory, które są większe i nie są tylko z aluminium a np. z miedzi. Elektroniki zawiera raczej tyle samo, tylko lepszej jakości. 8-)

Mr.Manson 03.08.2004 12:57

Cytat:

Napisany przez imola
Nie zawiera więcej elektorniki tylko lepsze radiatory, które są większe i nie są tylko z aluminium a np. z miedzi. Elektroniki zawiera raczej tyle samo, tylko lepszej jakości. 8-)

Acha. Dzieki za wytlumaczenie, nie znam sie za bardzo na zasilaczach bo nigdy nie przywiazywalem wiekszej wagi do tej czesci komputera. :)

epol 03.08.2004 13:00

Cytat:

Napisany przez Mr.Manson
Acha. Dzieki za wytlumaczenie, nie znam sie za bardzo na zasilaczach bo nigdy nie przywiazywalem wiekszej wagi do tej czesci komputera. :)

I to własnie jest bład przeciętnego użytkownika PC. A potem się taki dziwi, że komp mu z dymem poszedl.

Mr.Manson 03.08.2004 13:06

Cytat:

Napisany przez epol
I to własnie jest bład przeciętnego użytkownika PC. A potem się taki dziwi, że komp mu z dymem poszedl.

Zgadzam sie. Od tej pory bede baczniej przygladal sie zasilaczom. Nie bede juz rozpatrywal klasy zasilacza pod katem Watow, ktore ma wypisane na tabliczce znamionowej. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:26.