Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.09.2004, 17:35   #1
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Router / Przekierowanie portow / p2p

Wujek zaklada siec. Nie znam sie na router`ach , ale poczytalem troche i mysle ze taki styknie...chyba ze cos jeszcze polecicie do 300zl [ http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8108 ] no i sprawa ma sie tak. Nigdy tego nie robilem...polaczenie to Net24 w Netia czyli ta Neostrada Netii, wiec jak juz przydziele w routerze ip dla kazdego kompa...czyli wiecie komp1, komp2, komp3 to co mam zrobic zeby dzialalo dobrze p2p na kazdym z tych kompow? Przekierowac porty?tylko jak... np. port 4700 dla download i 92 dla upload dla komp1 i 4701 downlaod dla komp2 i 93 dla uploadCzy jak to poustawiac. I to samo czy nie ma problemu potem na logowania sie na inne serwery FTP...czy tez trzeba cos przekierowywac (nie chodzi o postawienie serwera, chociaz mozecie powiedizec tez jak to zrobic zeby serwer ftp postawic zeby wyjsc na swiat a nie tylko w lanie, ale to nie jest najwazniejsze)
Trzeba skonfigurowac neta zeby dzialalo tak jakby mial bezposredni dostep bez routera-tak ma chodzic.

Pomozecie?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.09.2004, 18:03   #2
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Kasprzak ale chaotycznie napisales.
Ten router powinien byc dobry bo obsluguje adsl.Ale nie znam sie na routerach wiec nie daje gwarancji.Najlepij zobaczyc na stronie neti jest sklep, ktory oni polecaja i tam mozna dostac routery a dla posiadaczy telefonu z tej firmy to nawet sa znizki.Tym bardziej, ze w komputroniku jest drogo i ja bym tam nie kupowal.
FTP to raczej nie postawisz bo jest IP dynamiczne.
Sam posiadam ta usluge czyli net24 router i polaczenie rozdzielone na 2 komputery.
Bez problemu bedzie chodzic ci emule bo do tego pewnie zmierzasz skoro sie pytasz o przekierowanie portow.Przekierujesz na routerze i bedzie high ID
Stary 07.09.2004, 18:33   #3
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Polecam router ADE-4000 firmy Planet. Bardzo dobry router, działa juz od pół roku non stop. Ja mam Neo ale na Netii tez pójdzie (przynajmniej tak mi pisali).

-edit-

Tutaj masz link do polskiego przedstawiciela. Na tej stronie są gdfzieś również opisy jak skonfigurować rouery planet oraz opisane jest przekierowanie portów.

Ostatnio zmieniany przez Air : 07.09.2004 o godz. 18:35
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.09.2004, 18:36   #4
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Też mam ADE-4000

Posiada przekierowania portu
Wystawienie jednego kompa na adres publiczny (można stawiać serwa )
Bardzo stabilny (teraz wyszło nowe oprogramowanie) Air możesz zauktualizować ...
Połączenie przez USB czyli jakbyś miał 5 wejść

Dla mnie fajny na domowe potrzeby

Cena 350-400 zł gwarancja 3 lata
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.09.2004, 19:18   #5
Kasprzak

sorka ze tak napisalem ale sie spieszylem.
Chodzi mi o to czy przekierowac na zasadzie ze są:
KOMP1 i KOMP2
No i dla IP KOMPA1 przekierwac port TCP np.4998 i UDP - 92 , a dla IP KOMPA2 np.4999 i udp 93 . Cos takiego?
Tak samo na FTP bedzie mozna wchodzic? Bez zadnych przekierowan?
Bo rozumiem ze jak chce FTP`a postawic na komp1 to musze port 21 przekierowac...tylko mam pytanie glownie z tymi portami eMule
I wogole jezeli jakies uwagi dot. chodzenia neta na routerach - bo chodzi o to zeby to wszystko dzialalo no-problem - tak jakby mial sam neta...bezproblemowo!
Stary 07.09.2004, 20:00   #6
houston
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 29.07.2004
houston w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
juz wiem oco Ci chodzi w routerze jest opcja tzw "Virtual Server" i to jest to co szukasz podajac "ip Twojego pct'a nr 1 i pct'a nr 2" i port lub pula portow ktore chcesz "przeforwardowac" zeby pewne uslugi Ci chodzily bez zgrzytu" co do tego na Dynamicznym IP nieda sie postawic Serwera FTP dostepnego "dla wszystkich" to jest blad bo sie da np: http://www.dyndns.org wiec da sie wszystko zrobic warunek ze Twoj router "to zrobi" ja wole routery "D-linka" no ale kazdy wedlug "mozliwosci finansowej" przekierowania chyba myslisz o "portach" porty mozesz kontrolowac na "regolach w sieci LAN i WAN kontrolujac porty TCP/ UDP/ ICMP ostatnia opcja ICMP to raczej w urzadzeniach "drozszych" jesli chcesz miec dobra obrone sieci z "zewnatrz" to musisz podjac decyzje o polityce bezpieczenstwa czy np najpierw wszystkie porty 'zablokowac a pozniej otwierac te ktore "sa Ci bezwzglednie potrzebne lub otworzyc i zamykac te ktore nie potrzebujesz ... 2-a "opcja zalecana jesli jestes w sieci firmowej jesli Ty jako 1-y idziesz "na ogien" to polecam 1-a opcje mam nadzieje ze znasz konkretne porty ktore "Ciebie interesuja" inf ze zakres portow to 1-65535 dolaczam plik "porty_lista.zip" na pewno dadza Ci informacje jakie otworzyc a jakie zamknac zycze milej "zabawy'
P.S. Na poczatku pewnie nie wycisniesz pelnych jego mozliwosci ale nie poddawaj sie

Ostatnio zmieniany przez houston : 26.09.2007 o godz. 15:58
houston jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.09.2004, 20:44   #7
Kasprzak

z serwerem ... no w sumie masz racje...bo router ustanawia polaczenie wiec on nie ma mozliwosci wyslania sygnalu o zmianie ip do no-ip.com albo dyndns.org , chyba ze idzie jakos? (w sumie daloby rade wpisywac recznie w no-ip.com, ale to bezsens - lepiej automatic)

Ale glownie mi chodzi czy sposob przekierowywania jest dobry?
komp1 i komp2:

komp1 udostepniam na jego ip porty dla eMule ktore wpisuje w programie TCP - 4992, UDP - 91

bo nie moge przeciez np. portu 4992 na 2 takie same ip przekierowac...kazde ip musi miec osobne porty...czy dobrze mysle?

komp2 udostepniam na jego ip porty dla eMule ktore wpisuje w programie TCP - 4993, UDP 92 czy tak?Dobrze mysle?

sorka ze zadaje takie glupie pytania, ale jestem laikiem w routerach...
W domu u siebie to pewnie bym PLD albo cos linux`owego i na tym walczył...wiecej sie nauczylbym ale to nie moj dom, a doradzic musze/chce, a wiem ze tutaj uzyskam rade 100% kompetentną.

ps.houston - dzieki za info i pliczek
Stary 07.09.2004, 20:54   #8
Piterniel
Cichy mod

Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Powiem tak

Osobiście posiadam ADE-4000 i jestem w sieci LAN za fireweilem sprzętowym. Co do stawiania serwera to jedna osoba może w sieci taki postawić jeżeli wyciagniesz jakiś komputer na adres zewnętrzny. Ja jestem wyciagnięty właśnie na publiczny i korzystać z No-ip i chodzi miodzo. Mam postawiony Tracker Torrenta XPLiNK i wszystko działa.

Co do przekierowania to przekierowujesz każdemu kompowi inny port

Mamy 2 kompy A i B

A : Przekierwujesz TCP 4662 i UDP 4672 (przykładowe)
B : Przekierwujesz TCP 4663 i UDP 4673 (przykładowe)

Później ładnie wpisujesz porty do eMule i chodzi miodzio. A jeżeli masz kompa na adresie publicznym to nie musisz nic przekierowywać ;] to poprostu samo działa ;]
Stary 07.09.2004, 20:59   #9
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Później ładnie wpisujesz porty do eMule i chodzi miodzio. A jeżeli masz kompa na adresie publicznym to nie musisz nic przekierowywać ;] to poprostu samo działa ;]
chodzi miodzio dopuki doputy te 2 kompy nie chca sie polaczyc do jednego servera.

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.09.2004, 21:01   #10
Kasprzak

dzieki za odp.
no czyli kumam...z tymi portami dla emule
a np. moj wujas(komp1) zrobi z siebie publicznym kompem czyli tym glownym z mozliwoscia postawienia do FTP`a -( co czyni kompa publicznym?, ze bedzie mial mozliwosc postawienia FTP`a i itp. uslug?)i wtedy przekierowac ip dla no-ip nie bedzie problemu...?
a komp2 nie bedzie mogl postawic sobie serwa

@Rei - czyli zasada kto pierwszy ten lepszy?No np. KaZaA bedzie bez problemu...Tracker`y tez chyba...

Ostatnio zmieniany przez Kasprzak : 07.09.2004 o godz. 21:03
Kasprzak jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.09.2004, 21:03   #11
Piterniel
Cichy mod

Cytat:
Napisany przez Kasprzak
dzieki za odp.
no czyli kumam...z tymi portami dla emule
a np. moj wujas(komp1) zrobi z siebie publicznym kompem czyli tym glownym z mozliwoscia postawienia do FTP`a -( co czyni kompa publicznym?, ze bedzie mial mozliwosc postawienia FTP`a i itp. uslug?)i wtedy przekierowac ip dla no-ip nie bedzie problemu...?
a komp2 nie bedzie mogl postawic sobie serwa
Będzie mógł ale będzie musiał wpisać adres

http://xx.xx.xx.xx:port

xx.xx.xx.xx - adres IP
Port - przekierowany port

Bo jak wpisze xx.xx.xx.xx to wskoczy mu inny komp ten numer 1 . Ale schody się zaczynaja jak chcesz stawiać serwery gier itp. które nie mają takiej rozległej konfiguracji co do zmiany portów połączenia.

Co do komp1 to będzie mógł stawiać serwery, FTP itp.

Co do jednego połączenia do serwera ed2k zawsze można użyć serwera PROXY Tego jeszcze nie próbowałem, ale chyba działa
Stary 07.09.2004, 21:08   #12
Kasprzak

Tylko jak zrobic zeby byl publiczny...ten jakby pierwszy...a dopiero komp2 jest za nim...wiesz o co mi chodzi nie?
Stary 07.09.2004, 21:10   #13
Piterniel
Cichy mod

Cytat:
Napisany przez Kasprzak
Tylko jak zrobic zeby byl publiczny...ten jakby pierwszy...a dopiero komp2 jest za nim...wiesz o co mi chodzi nie?
Wchodzisz do opcje

Misc Configuracion czy coś takiego i szukasz DMZ dajesz włączone wpisujesz adres ip WEWNĘTRZNY i automatycznie po restarcie komp jest na adresie publicznym. A ten drugi komp jest za NAT`em z możliwością przekierowania portu[ów].
Stary 07.09.2004, 21:22   #14
Kasprzak

aha ok. No i wszystko wiem.Pieknie.
W razie watpliwosci to zadzwonie na gg do Was
Stary 07.09.2004, 21:26   #15
Piterniel
Cichy mod

Cytat:
Napisany przez Kasprzak
aha ok. No i wszystko wiem.Pieknie.
W razie watpliwosci to zadzwonie na gg do Was
Podobno trwa akcja "Przygarnij reputka" coś słyszałem więc za pomoc możesz dać jednoego
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: