Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.09.2004, 22:49   #16
Zelea
I have got my own WORLD..

Data rejestracji: 03.11.2002
Zelea zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
to jak Tutaj takie glowy co do przekierowywania portow... to ja mam pytanie...

ja mam tez roouter d-link'a i spoko dziala zrobilem wszystko sam na 4 komputery...

moje pytanie tylko brzmi... (raczej w sumie co do emule... chyba...)

po co ten port UDP ? ja mam od poczatku przekierowany tzn wolny port na osiolka tylko ten TCP po co ten UDP... skoro osiolek mi i tak dobrze hula z max laczem...

pozdro
Zelea jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.09.2004, 22:57   #17
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
@Rei - czyli zasada kto pierwszy ten lepszy?No np. KaZaA bedzie bez problemu...Tracker`y tez chyba...
moje stwierdzenie odnosilo sie do eMule - server przyjmnie tylko jedno polaczenie z tego samego IP

Cytat:
po co ten port UDP ? ja mam od poczatku przekierowany tzn wolny port na osiolka tylko ten TCP po co ten UDP... skoro osiolek mi i tak dobrze hula z max laczem...
port UDP sluzy mulowi do komunikacji z serverem badz ewentualnie do Kad'a.

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.09.2004, 00:12   #18
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kasprzak
Wujek zaklada siec. Nie znam sie na router`ach , ale poczytalem troche i mysle ze taki styknie...chyba ze cos jeszcze polecicie do 300zl [ http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8108 ] no i sprawa ma sie tak. Nigdy tego nie robilem...polaczenie to Net24 w Netia czyli ta Neostrada Netii, wiec jak juz przydziele w routerze ip dla kazdego kompa...czyli wiecie komp1, komp2, komp3 to co mam zrobic zeby dzialalo dobrze p2p na kazdym z tych kompow? Przekierowac porty?tylko jak... np. port 4700 dla download i 92 dla upload dla komp1 i 4701 downlaod dla komp2 i 93 dla uploadCzy jak to poustawiac. I to samo czy nie ma problemu potem na logowania sie na inne serwery FTP...czy tez trzeba cos przekierowywac (nie chodzi o postawienie serwera, chociaz mozecie powiedizec tez jak to zrobic zeby serwer ftp postawic zeby wyjsc na swiat a nie tylko w lanie, ale to nie jest najwazniejsze)
Trzeba skonfigurowac neta zeby dzialalo tak jakby mial bezposredni dostep bez routera-tak ma chodzic.

Pomozecie?
pomozemy
tani jak wino i dobry - router z modemem
mozesz sobie kupic planeta ADE-4000 lub Jaht AR41/2X

z samych router bez modemu jakiegos compex'a NetPassage

Cytat:
Napisany przez Zelea
port UDP 4665 potrzebny jest w komunikacji miedzy serwerami udostępniajacymi informacje o zasobach ...
Stary 08.09.2004, 09:07   #19
houston
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 29.07.2004
houston w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
nie koniecznie ze musisz kazdemu pc'towi dac inne porty mozesz np jak wczesniej wspominalem np tylko te ktore sa Ci niezbedne reszte "zamykam" w routerze z 65535 portow mam otwartych 40-i reszta "zabita deskami" domyslnie po WAN'ie ale i po LANIE tez zeby cos "nie "wychodzilo" bez mojej kontroli a jesli potrzebuje "Virtual Server to pisze sobie "porty" te ktore chce pewnie jest inna zasada w systemach pelniacych to zadanie dlatego troszke jest to odmienne a na pewno nie jest to zle co do "publicznych pc-tow" jak wspominales to jesli otworzysz np port 20 - 21 (FTP) to wtedy Twoj pc-t ktoremu chcesz przydzielic ta funkcje wpisujesz jego LAN-owe IP a zeby miec pewnosc ze pc-t 2 nie przejmie dlatego routery maja tzw funkcje DHCP serwer po adresach MAC karty (adres sprzetowy karty) jesli uzywasz windowsa z serii NT to wpisujesz ipconfig i tam sa Twoje adresy MAC i IP a co do rejestracji pod tym adresem co podalem to ta uslyga Dyn DNS po prostu "rezerwujesz nazwe XXXX" sprzwdzajac przed tym jaki ostatni IP (aktualnie dzialajacy) i od tego momentu zaczyna "Ciebie poszukiwac czasem moze namierzanie trwac nawet 30 min ale znajdzie Ciebie bo jak sobie "ustalisz nazwe na routerze taka bedzie Ciebie "szukal". Moj znajomy juz uzywa tego sam niewiedzial ze to istnieje ftp juz mu od dawna "dziala" bo do tej uslugi musisz sobie przypisac "login i haslo" do innych serwerow odradzam ktore 'wymagaja stalych IP" WWW moze tez byc serwer poczty .. w skrocie uslugi serwerowe "podstawowe"
co do ilosci otwartych portow im mniej jest otwartych tym bezpieczniej dla Ciebie wiekszosc nawet 'glupich wirusow i tak mogla mi najwyzesz "czekac" na polaczenie ktore w "zycu by nie uzyskaly"
houston jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.09.2004, 00:40   #20
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no wiec...dziala wszystko elegancko. Kupilem Asmaxa, bo byl tani i naprawde cena/jakosc i latwosc konfigu jest ok!
Ale mam problemy:
wlaczylem DMZ(ustawilem ip na mojego kompa)...przekierowalem port 21 i 20 jako TCP i tak samo jako UDP (na mojego kompa) i nie nie moge ftp`a postawic...jak wpisuje IP polaczenia - to co router sie polaczyl - to albo konfig routera sie laczy, albo blad lub logowanie ktore nie przebiega pomyslnie.
nie moge tez polaczyc sie z zadnym serwerem Mohaa przez Eye co nie bylo problemem jezeli mialem modem Sagem`a.
To samo z VNC - tez nie chce sie laczyc zdalnie, mimo ze port 5900 (defaultowy w progsie - przekierowalem na mojego kompa)
eMule nibyna poczatku 3kb/s ale potem 40kb/s szedl - potem 30kb/s ale teraz bardzo spadlo...nie wiem, moze znowu sie musi rozbujac

moze cos zle robie!

ps.narazie testuje to u siebie bo chce wiedziec co u wujasa zrobic z tym ftp`em
Stary 10.09.2004, 06:53   #21
Kasprzak

odkrylem jeszcze jedno...ze sie zawiesza eMule...a porty mam przekierowane tak:

i w procesach zajmuje 99% procesora...

a w emulu wpisalem jako udp - 4662 a jako udp 90.
Co zle przekierowalem?

ps.ip routera 10.0.0.2
ip moje 10.0.0.4

ps.przekieroanie portow wydaje mi sie ze jest dobrze bo od razu jak klikne na Razorback to momentalnie sie laczy i jest HighID tylko to zawieszanie

Ostatnio zmieniany przez Kasprzak : 10.09.2004 o godz. 06:58
Kasprzak jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.09.2004, 08:18   #22
houston
Stały bywalec ;)

po 1-e strefa DMZ to strefa ktora Ciebie wogole nie chroni wylacz ja bo poco wtedy kupowals router ?? DMZ Ciebie nie chroni (jestes wystawiony na wszystkie ataki jakie mozliwe) miales wstawic w Virtual Server tylko konkretne porty pod strefa DMZ 20-21 FTP wpisujac koncowke Twojego IP widze ze Twoje IP.10.0.0.4 to w Witual Server wpisujesz "4" i port lub porty "zakres" (tylko z zakresami nie przesadzaj) rowniez korzystaj jesli Ten asmax posiada regoly "filtracji portow" po LAN'ie i WAN'ie" ciekawi mnie jakiej serii Asmaxa zakupiles czy z Serii AR czy BR o ER-903v nie bede mowic bo to najwyzsza polka AR to ver najslabsze BR to seria optymalna co do jakosci moze Asmax dobry jak i latwosc ale ja wole d-linka wieksze mozliwosci kontroli wlacznie z pakietami ICMP Asmax jedynie TCP/UDP ....
Stary 10.09.2004, 10:44   #23
Kasprzak

mam wersje AR-a ja tam nie widze opcji Virtual Server. Moze jasniej troche
Stary 10.09.2004, 12:35   #24
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
DMZ i Fireweil tak jakbyś miał sam modem

Dalej UDP ustal 4-cyfrowy
Zresetuj router
Wieszanie eMule to raczej nie ma nic do przekierowanych portów
Wyłącz systemowego Fireweila w Windows XP
A co do FTP to musisz wyłączyć dostęp do routera przez WAN (www) i wtedy działa

Pozdro
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2004, 08:33   #25
Kasprzak

nie mam wlaczonego Firewall`a.
Przkierowalem port 4242 dla tcp, 90 dla udp
Ale ja rozumiem ze nie bedzie to bezpieczne. Tylko chodzi mi o to zeby mnie wyciagnac na zewnatrz a reszta zeby byla za NAT`em juz. Zebym mogl uslugi odpalac tak jakbym mial sam tego neta - bez zadnych przekierowan
Stary 11.09.2004, 23:59   #26
Kasprzak

wiecie jak wylaczyc dostep do router`a przez WWW? Zeby tylko w lokalnej dzialal?

@piterniel : dlaczego udp 4cyfrowy?
Stary 12.09.2004, 12:23   #27
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kasprzak
wiecie jak wylaczyc dostep do router`a przez WWW? Zeby tylko w lokalnej dzialal?

@piterniel : dlaczego udp 4cyfrowy?
Taki jest zalecany

W ade-4000 jest to w sekcji LAN i wam się zaznaczy Wan i LAN wtedy zaznaczasz tylko LAN i masz dostęp przez LAN
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.09.2004, 07:41   #28
houston
Stały bywalec ;)

w moim routerze br serii virtual server jest w opcjach zaawansowanych wraz ze strefa DMZ podejrzewam ze u Ciebie musza byc razem ze strefa DMZ bo tak jest w moim przypadku jesli nie zezwoliles na administration external to nikt Ci nie wlezie z zewnatrz do Ciebie po porcie 80-m (www) a ftp to port 20-21 to ten router z gniazdem uSB pod neo+ ?? czy ar-701 kazdy model ma swoje inne "mozliwosci" jak kazdy asmax troche dziwne ze ar seria tego wogole nie ma no ale coz ... tanie nie zawsze dobre ;( router to takie urzadzenie ktore najpierw "zamyka" a pozniej raczej otwiera .... o ile otworzysz ...
Stary 13.09.2004, 17:39   #29
Kasprzak

no wiec...uruchomilem DMZ , przekierowalem porty FTP,przekierowalem porty eMule, na poczatku byly problemy z VNC - teraz tez jest ok, inne tez dzialaja Torrent i wogole...ale po ciezkich bojach teraz jest idealnie.

ps.nawet jak u mnie na kompie zainstaluje klienta no-ip to mi domene przekierowywuje - mysallem ze nie da rady ze bedzie chcial wysylac lokalny adres

Takze wielkie piwo dla kazdego kto uczestniczyl w tym watku. Pomogliscie bardzo!

Twoje uprawnienia: