Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Rozruchy we Francji (https://forum.cdrinfo.pl/f5/rozruchy-we-francji-58504/)

woitas 07.11.2005 17:33

Polski autokar spalony podczas zamieszek w Paryżu.

Polski autokar należący do Biura Podróży Rumat w Zamościu został spalony w nocy z niedzieli na poniedziałek podczas rozruchów w Paryżu. Nikomu nic się nie stało - poinformował prezes Rumatu Tomasz Ruczajewski.
"Autokar stał pusty w nocy na parkingu w pobliżu służbowego mieszkania naszej firmy w Paryżu. Gdy o godz. 9 rano nasi kierowcy poszli na parking, zobaczyli, że został z niego tylko wypalony wrak. Spłonął całkowicie. Nie wiem, co tam się działo w nocy" - powiedział Ruczajewski.

"To przykry akt bezsensownego wandalizmu. To stało się w spokojnej okolicy, w normalnej dzielnicy mieszkaniowej Paryża" - dodał. Jak wyjaśnił, autokar spłonął w południowej części Paryża w dzielnicy Alfortville.

Rzeczniczka komisariatu policji w Creteil pod Paryżem potwierdziła, że "w nocy całkowitemu spaleniu uległ zarejestrowany w Polsce autokar turystyczny". Pojazd stał zaparkowany prawidłowo w sąsiedniej miejscowości Maisons Alfort, przy moście Ameddee Chenal.

Według rzeczniczki, nie wiadomo, kto jest sprawcą podpalenia, ani o której godzinie to się zdarzyło. Trwa śledztwo, które prowadzi komisariat w Maisons Alfort.

Ruczajewski powiedział, że był to jeden z rejsowych autobusów Rumatu regularnie kursujących między Zamościem a Paryżem. Do stolicy Francji przyjechał w niedzielę w południe. Opuścili go wszyscy pasażerowie wraz ze swoimi bagażami. Kierowcy udali się na nocleg do służbowego mieszkania. W poniedziałek ten autobus miał zaplanowany kurs do Polski.

Wartość spalonego autokaru Ruczajewski ocenił na milion zł. Był to najnowszy model Solaris Vacanza. Został kupiony przed trzema miesiącami. Był ubezpieczony.

Jak zapewnił Ruczajewski, pasażerowie, którzy w poniedziałek mieli jechać spalonym Solarisem do Polski, nie ponieśli żadnej straty. "Już jadą do kraju innym autokarem" - powiedział. Rumat od 15 lat prowadzi połączenia z Paryżem. Jego autobusy kursują tam z Zamościa trzy razy w tygodniu. Nie zamierza rezygnować z tego połączenia.

Podczas kolejnej, jedenastej nocy rozruchów we Francji, z niedzieli na poniedziałek spalono 1408 samochodów. Rozruchy wybuchły pod koniec października w zamieszkanych przez imigrantów ubogich podparyskich dzielnicach. Ich bezpośrednią przyczyną była śmierć dwóch nastolatków, którzy ukryli się przed policją w stacji transformatorowej. Zamieszki rozlały się na cały kraj; objęły też zamożniejsze dzielnice.

http://wiadomosci.onet.pl/1190950,12,item.html

demek 07.11.2005 18:24

Cytat:

Napisany przez shuma02
a jak turcy zrobia dym to kto ich wpusci do UE?

i to jest olejny powod dlaczego turcy nie beda "zamieszkowac" :)

ro29 07.11.2005 18:49

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ja właśnie powiem szczerze nie rozumiem powodu tak łagodnego traktowania tych osób.. Na początku rozumiem, kilku huliganów, którzy w nocy biegają po ulicach to można przymknąć oko i starać się zaradzić łagodnymi środkami. Ale w momencie, kiedy bandyci zaczynają strzelać do policjantów z ostrej amunicji, rozwalać co tylko stanie im na drodze, zagrażać zdrowiu i życiu normalnych obywateli, trzeba powiedzieć stop. I dziwię się, że nie zostało to jeszcze powiedziane. Ale widać do tego trzeba silnego przywódcy, który nie będzie się bał tego zrobić.

A dla mnie sprawa jest prosta, przynajmniej na tyle, na ile może w czymś takim być - dzisiaj zostaje ogłoszone w telewizji, że w związku ze zwiększającą się skalą zamieszek, brutalnością bandytów, w wyniku której cierpią zarówno służby cywilne, jak i zwykli ludzie, nie można dłużej tolerować takiej sytuacji i wzywa się do zaprzestania zamieszek. Jeżeli to się nie stanie, zostaną one stłumione siłą, z całą siłą, jakiej będzie to wymagać. Jednocześnie prosi się osoby "normalne" o pozostanie w domach i niewychodzenie kolejnej nocy na ulicę ze względu na możliwą konieczność użycia przez policję ostrej amunicji.

I jeżeli kolejnej nocy zamieszki miałyby miejsce - to trzeba tej obietnicy dotrzymać! Nie jestem zwolennikiem strzelania do ludzi, ale na litość - nie może być tak, że bandyci strzelają do policjantów ostrą amunicją, a ci nie mogą tym samym im odpowiedzieć. 11 dni to chyba wystarczający okres czasu, żeby przekonać się, że potrzebne są radykalne środki. Zwłaszcza wobec osób, którym jak widać takie sposoby nie są obce.

Natomiast jeżeli mimo wszystko policja nie poradziłaby sobie, to pozostaje sprowadzenie w określone miejsce wojska, chociaż to uznałbym już za ostateczność i to mało prawdopodobną.

Witam !
@andrzejj9 - zgadzam się z Twoją powyższą wypowiedzią - chyba trudno coś więcej dodać...jak się na to patrzy to aż niedobrze się robi .... tylko nie rozumie, czy Ci ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że takim postępowaniem mogą spowodować, że opinia o nich będzie zdecydowanie gorsza niż przedtem ? Rozumiem rozgoryczeniu i bezmoc - ale żeby uciekać się do zachowania jak w Ameryce Łacińskiej ?? W środku Europy ? To po prostu smutne. A może komuś tak trochę zależy na tym, żeby jeszcze spalono z kilkaset samochodów itd. - bo może na tym zarobi ?

ro29

joujoujou 07.11.2005 19:01

Cytat:

Napisany przez ro29
[...] czy Ci ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że takim postępowaniem mogą spowodować, że opinia o nich będzie zdecydowanie gorsza niż przedtem ? Rozumiem rozgoryczeniu i bezmoc - ale żeby uciekać się do zachowania jak w Ameryce Łacińskiej ?? W środku Europy ? To po prostu smutne.[...]

Obawiam się, że ci ludzie nie myślą, jest zadyma, to rozrabiają. Swoją drogą, dziwi mnie łagodność służb odpowiedzialnych za porządek. :|

Banana Coctail 07.11.2005 19:07

Dla mnie proste ultimatum: albo spokoj albo obcinamy socjal, wprowadzamy godzine policyjna (kazdy kto sie pojawi na ulicy po tej godzinie, bedzie zwijany do aresztu i ew palowany) i gwardia narodowa wkracza na ulice. Proste, nie kijem go to palkom.

adbok 07.11.2005 19:18

dziwne rzeczy sie tam dzieja... mam rodzinke we francji i wielokrotnie do nich jezdzielm (rowniez firma Rumat)Myslalem ze to spokojny kraj:( no moze nie wliczajac korsyki(jak bylem na wakacjach to byly jakies mafijne porachunki):( to co sie teraz dzieje chyba przerasta wszystkich. Dzis przeczytalem ze tam gdzie mieszka rodzinka od strony wuja zaczely sie jakies burdy.. Osobisie szanuje wszystkich ludzi a tym bardziej morzynow bo mam ich w rodzinie i uwazam ze calkiem dobrze ich poznalem:) sa pracowici zabawni opiekunczy i mozna by wymieniac i wymieniac.....ale taki co podpalaja samochody nie poznalem - "druga strona medalu"

andrzejj9 07.11.2005 20:36

tak OT a propo tego polskiego autokaru, który spłonął - ten milion złotych to nie jest przesadzona wartość? Rzeczywiście nowe autokaru są tyle warte?

demek 07.11.2005 20:42

jesli to byl nowy autokar to moze byc to prawda

adbok 07.11.2005 21:22

Cytat:

Napisany przez demek
jesli to byl nowy autokar to moze byc to prawda

mi sie zdaje ze nie byl nowy... a nawet jesli rok produkcji byl mlody to i tak mial duzo km nabite wiec raczej cena duzo mniejsza

pepperman 07.11.2005 21:28

Cytat:

Napisany przez adbok
mi sie zdaje ze nie byl nowy... a nawet jesli rok produkcji byl mlody to i tak mial duzo km nabite wiec raczej cena duzo mniejsza

jedz i wyceniaj

adbok 07.11.2005 21:54

Cytat:

Napisany przez pepperman
jedz i wyceniaj

a moze Ty pojedziesz?? ||

pepperman 07.11.2005 21:57

Cytat:

Napisany przez adbok
a moze Ty pojedziesz?? ||

po co. mnie nie nudzi sie.

NeoFighter 07.11.2005 22:44

Cytat:

Napisany przez adbok

dzis w RMF FM wypowiadal sie kierowca spalonego autokaru, ponoc byl to roczny autokar z przebiegiem 75 000, o ile dobrze pamietam

Lukash 07.11.2005 23:42

z odszkodowania mu oddadza:)...moim zdaniem powinni wprowadzic godzine policyjna i wojsko..i moze problem by sie szybciej rozwiazal, z drugiej strony niezly brecht mam z nich takie to wszytko super mocarstwa zachodnie a nie umieja sobie poradzic..gdyby to sie zdazylo w Polsce caly swiat by sie smial jakie to u nas zacofanie i burdel w panstwie a tu prosze Francja taka cywilizacja a tak ciala daja..plan robia jak zwalczyc rebelie bedzie gotowy pod koniec miesiaca jak paryz splonie:D

demek 07.11.2005 23:44

w polsce by to zaraz stlumili

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:07.