![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Rynek konsumencki w Polsce
Może wreszcie postanowili że nie będą kraść paczek
![]() Albo zauważyli że pani listonosz nie udźwignie 200kg ulotek reklamowych ![]() ![]() Osobiście bardziej mnie jednak interesują poczynania public enemy #1 - TPSA. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 27.02.2009 o godz. 14:04 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Rynek konsumencki w Polsce
Już kilka razy chciałem założyć taki temat, ale zawsze stwierdzałem, że w sumie szkoda gadać w kółko o tym samym. Ale z drugiej strony - skoro takie rozmowy jednak regularnie się pojawiają, to czemu nie wydzielić ich z innych. Zwłaszcza, że w tym temacie naprawdę czasami jest sporo do powiedzenia.
Teraz pojawiła się okazja ze względu na dyskusję w innym temacie o żywności w Polsce. Temat rzeka, ale myślę, że warto go drążyć - zwłaszcza, że oszustwa na tym polu mają szczególne konsekwencje. Poproszę za chwilę o przeniesienie tej części dyskusji poniżej, od siebie natomiast dodam, że w temacie jest ciekawy artykuł (wywiad) w najnowszej Angorze. Warto przeczytać. Pomyślę zresztą o jakimś skanie, który można by tu wrzucić.
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez Reetou : 28.02.2009 o godz. 11:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie 140% a gram
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
100 gram powstało ze 140 gram, więc licząc najzwyczajniej w świecie, mamy 140%
![]() Jak kupiłem jakiś czas temu kiełbasę z Sokołowa, to miała w składzie białko sojowe...i już wolę nie pamiętać co. Fosforany pewnikiem, a to dopiero trucizna. Najlepsza wędlina, to sobie upiec kawałek schabu, tylko jeszcze, żeby nie był ze świni hodowanej na amerykańskiej fermie... A najlepiej to się zapoznać z www.wedlinydomowe.pl ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
@ed gdyby nie reszty fosforanowe to bys nie zyl
![]() ![]() W koncu ATP, DNA, RNA i kosci maja w swym skladzie reszty fosforanowe [dokladnie ortofosforanowe (V)] ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zalamka;(
@Ed zle rozczytalem, bo ja o cukrze myslalem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Nieważne, zjem se jednego!
![]() ![]() i ogórka kiszonego własnoręcznie do tego ![]() /// jeden to za mało, zjadłem drugiego, i zjadłem chrupiący! czosnek, i prawie zjadłem chrzan - straszne włókna. Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 28.02.2009 o godz. 23:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
![]() ![]() |
@ed nie kupiles chrzanu sprzed roku?
![]() Aaa bym zapomnial-lapis ktos wezmie do reki? Zycze milego stawania sie murzynem! ![]() Ostatnio zmieniany przez Banana Coctail : 01.03.2009 o godz. 00:02 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Jukebox Hero
oto obiecany link:
http://wyborcza.pl/1,76842,6279638,Bambus_w_szynce.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Warto przeczytać. --- Przy okazji, jak już dajemy linki: Niska półka http://otworz-oczy.org/?p=296#more-296 Ewentualnie jeszcze to: http://otworz-oczy.org/?p=288#more-288
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 02.03.2009 o godz. 15:52 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Banned
![]() ![]() |
I co z tego wszystkie wynika? Syf.
Wplyw konsumenta na producenta jest zerowy bo nie ma czegos takiego jak strajk kupujacych. Niskie place, czyli malo pieniedzy na jedzenie i powstaje bledne kolo-znajda sie tacy co wepchaja w siebie byle co, byle zoladek sam sie nie zjadl; producentom w to graj i nadal robia co robia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Jukebox Hero
Ale są tacy których stać na normalne żarcie (najwyżej nie poleci do Egiptu na wakacje
![]() Oczywiście moim zdaniem powinny być jakieś normy a nie każdy robi co mu sie podoba! Skoro unia tak dba o to co jest winem, wódką czy oscypkiem (zazwyczaj dba na naszą niekorzyść ale to inna historia), to czemu nie dba o to co jest szynką? Woda, papier, skóra, odpadki i tona chemii - mamy wyborową szyneczkę. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
the one
CDRinfo VIP
Dokładnie tak. Jest duża grupa ludzi, których stać jedynie na najtańsze produkty i kupując je mają świadomość, że związana jest z tym niska jakość. Ale nie mają oni wyboru. Wybór natomiast mają ci, którzy mogą sobie pozwolić na zapłacenie więcej i którzy decydując się na to chcą w zamian otrzymać produkt wysokiej jakości, który przede wszystkim nie będzie dla nich szkodliwy. Jeśli jest jasno powiedziane, że to kosztuje mniej kosztem czegoś, natomiast drugi produkt jest droższy, ale w zamian ma gwarancję jakości, wszystko jest w porządku. Gorzej jeżeli takiego rozróżnienia nie ma, a co gorsze producent dodatkowo stara się oszukiwać.
Ponieważ gra toczy się tu o najwyższą stawkę - zdrowie i życie (może nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, bo odświeżane mięso, czy 'wzbogacane' przetwory nie zabiją od razu, ale działając przez lata powodują poważne choroby i ogólne problemy ze zdrowiem) - takie sytuacje powinny być ścigane i karane z najwyższą uwagą. Niestety tak nie jest, a przykłady można wymieniać setkami. Przotoczony wcześniej link do wywiadu z osobą zajmującą się kontrolą, jest tego najlepszym przykładem.
![]() |
#14 |
Banned
![]() ![]() |
Chcieli ludzie wolny rynek to maja-wolna amerykanke.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Cóż, niby racja... Tylko nie bardzo.
Trzeba być świadomym tego, co się robi, bo jak słusznie zauważa Andrzej, to nie tylko o smak tego co jemy chodzi, ale też o skutki tego jedzenia dla naszego organizmu. Należy więc kupować te doższe produkty, które przecież również mamy jak na tacy... Nie stać nas. No nie bardzo stać, racja. Bo przez ponad 40 lat mieliśmy w Polsce... No przecież to nie chodzi o taki ustrój, prawie bym zapomniał, przecież to inaczej trzeba i wtedy na pewno ci, co teraz dodają wodę do szynki, zaczęliby z gruntu inaczej... Oj, ślepa naiwności... Wiesz co Ci powiem? Był sobie taki pan, nazywał się Radbruch. Przedstawiciel pozytywizmu prawniczego w okresie międzywojennym, znany koleś ogólnie wówczas. No i tak sobie głosił, głosił ten pozytywizm, nawet sobie był Ministrem Sprawiedliwości w Rzeszy (to jeszcze na początku), aż przyszła wojna. No i wojna była, była, aż się skończyła, a potem co Radbruch zrobił? Ano pomyślał, zastanowił się i, jako, że mądry był z niego człowiek, sformułował trochę inną myśl, odchodzącą już od pozytywizmu prawniczego. I pisze Radbruch: "mogą istnieć ustawy o takim stopniu niesprawiedliwości i szkodliwości, że należy odmówić im charakteru prawa". Dlaczego zmienił zdanie? Bo zobaczył, że w praktyce to nie wychodzi. Taki Marks, zgadzam się, mądrym człowiekiem był. Nie wiem, co by powiedział, jakby zobaczył skutki realizacji swoich koncepcji teoretycznych, ale mam pewne podejrzenia co do tego (choć mogę się mylić rzecz jasna). A co podejrzewam, to podejrzewam, że już podejrzewasz...
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
Internet DSL 15 Mbit/s już w Polsce! | kraluk | Off topic | 41 | 24.03.2006 21:07 |
DEPECHE MODE w Polsce, ale za jakie pieniądze!! | Air | Film i Muzyka | 60 | 04.10.2005 23:15 |
Najszybszy komputer w Polsce | para | Off topic | 4 | 21.08.2003 19:35 |
Kevin Mitnick w Polsce !!! | BD | Off topic | 37 | 12.03.2003 15:20 |