![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#121 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Masakra. Ja dlatego jestem podejrzliwy i jak widze coś ciekawego w sklepie to myk na allegro ile to naprawde kosztuje.
Pocieszający jest fakt że niektóre rzeczy mozna kupić (w Lublinie) niewiele drożej a czasem nawet taniej niż na allegro, i to w "drogich" sklepach (np komputronik czy MM). Są oczywiście też rzeczy za które przyjdzie nam słono przepłacić. Albo których w Lublinie w ogóle dostać nie można. Na allegro też są oszuści ukrywający cene w kosztach wysyłki. Na różne sposoby. Zauważyłem że duże sklepy zazwyczaj mają tańsze drogie rzeczy, natomiast ceny tych tanich są wzięte z kosmosu. Laptopa czy Telewizor w MM kupimy dość tanio, ale dysk twardy czy karta graficzna. To w sumie dobrze, drogie rzeczy kupuje w dużych sklepach na pewnej gwarancji a reszta w małych i jest OK
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 25.11.2009 o godz. 17:22 |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#122 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak nieco na marginesie - Komputronik z biegiem czasu stał się jednym z najtańszych sklepów w Lublinie... Kiedyś małe sklepy miały w cennikach punkt po punkcie wszystko tańsze niż w Komputroniku. Potem zauważyłem, że coraz częściej cennik był sobie a ceny po przyjściu do sklepu sobie, a ostatnio ze zdziwieniem zauważyłem, że cena głośników 5.1 Creative'a w Komputroniku była o ponad 50zł (!) niższa niż w większości lubelskich sklepów...
|
|
|
#123 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Komputronik jest drogi tylko, jeśli porównywać jego cennik z ofertami innych sklepów internetowych.
W starciu z miejscowymi sklepami, w realu, już jest tak, jak piszesz. ![]() Kupując w necie dochodzą koszty przesyłek, które często zrównują ceny. Poza tym wielu ludzi nie wie, albo boi się coś kupić w necie - mało to mają okazji nasłuchać się o internetowych oszustach? Jest jeszcze jeden szczegół na korzyść komputronika - z nimi nigdy nie ma problemów z reklamacjami. |
|
|
|
|
|
#124 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Ja w zasadzie kupuję tylko przez internet - oprócz fajek, kawy i żarcia.
Co do kosztów przesyłki - fakt, niektórzy pod tym względem przesadzają, ale jeśli ma się wybór, to się kupuje od uczciwych.
|
|
|
|
#125 |
|
Jukebox Hero
Najlepsze są przesyłki z hong kongu za free na ebayu
![]() Co do cen komputronika, to jest to zasługa tego że jest to sieć ogólnopolska. Lublin to takie miasto które udaje "premium". Tu wszystko jest drogie (a zarobki najgorsze w całym kraju). Więc jeżeli komputronik ma tą samą cene co w Warszawie czy Krakowie - w Lublinie to jest tanio. Jak pokazałem coś w komputroniku wujkowi z Wawy to zapytał czemu szukam w najdroższym sklepie
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 26.11.2009 o godz. 09:24 |
|
|
|
|
|
#126 |
|
Bo tak jest. Jak szukałem niedawno monitora, to w byle Saturnie był o ponad 100 zł tańszy niż w Komputroniku.
|
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Sytuacja z innego forum:
Forumowicz kupił na firmę radio samochodowe. Po kilku miesiącach radio się zepsuło. Gwarancja? Czyżby? Cytat:
Niby dlaczego nie udziela się gwarancji na sprzęt kupiony "na firmę"? A poza tym - jeśli nie prowadzi się działalności gospodarczej za pomocą radia samochodowego, to chyba ten zapis i tak nie obowiązuje?
|
|
|
|
|
#128 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Wydaje mi się, że gwarancja należy się ustawowo każdemu nabywcy. Nie wiem na podstawie czego, nie byle kto bo JVC Polska, udziela takiej odpowiedzi...może jednak jest jakaś furtka w prawie?
![]() Spotkałem sie jednak z sytuacjami np w przypadku elektronarzędzi (np Einchell, czy Black Decker), że dla normalnego nabywcy dają gwarancję na 2 lata, a jeśli kupujesz na fakturę (czyli na działalność) to gwarancja jest tylko na rok, czyli minimum wymagane ustawowo. |
|
|
|
|
|
#129 |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Gwarancja nie jest ustawowa - to umowa między kupującym a gwarantem i jej warunki muszą być w umowie. I w tej umowie mogą być DOWOLNE warunki (zgodne z aktami wyższego rzędu - więc dyskryminacja, że np. nie dotyczy gejów lub prawosławnych odpada. Ale dyskryminować firmy można).
Ustawowa jest tylko "odpowiedzialność za niezgodność towaru z umową" - w prawie konsumenckim uregulowana i dotyczy tylko konsumentów (a nie firm). Choć nie wiem, czy czegoś o rękojmi nie ma w KC - ale warunki są, delikatnie rzecz biorąc, nijakie dla kupującego, w porównaniu do niezgodności towaru z umową.
|
|
|
#130 |
|
Jukebox Hero
To jest minimum wymagane konsumencko. Nie wiem czy ktokolwiek kupiłby nowy towar mając na niego 6 miesięcy gwarancji
|
|
|
|
|
|
#131 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak nie dać się zwieść świątecznym promocjom?
http://prawo.money.pl/aktualnosci/wi...,0,561565.html W sumie banalny artykulik, ale przeczytać można.
|
|
|
#132 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Cytat:
![]() http://www.piekarniagrzybki.pl/chleby_zytnie.php |
|
|
|
|
|
|
#133 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wygląda nieźle.
Ceny..?
|
|
|
#134 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Kurpiowski kupowałem ostatnio, 10 zł za kilogram. Niektóre są droższe.
|
|
|
|
|
|
#135 |
|
Ja już od dłuższego czasu zajadam się pieczywem z Galerii Wypieków. Mają już kilkanaście punktów po całej Warszawie. Spory wybór niezłego pieczywa, ceny w porównaniu z innymi okolicznymi piekarniami konkurencyjne. Najbardziej podszedł nam chleb dukatowy, 6.40 zł/kg i świeżutkie kajzerki po 30 gr./szt., ale każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
| Internet DSL 15 Mbit/s już w Polsce! | kraluk | Off topic | 41 | 24.03.2006 22:07 |
| DEPECHE MODE w Polsce, ale za jakie pieniądze!! | Air | Film i Muzyka | 60 | 04.10.2005 23:15 |
| Najszybszy komputer w Polsce | para | Off topic | 4 | 21.08.2003 19:35 |
| Kevin Mitnick w Polsce !!! | BD | Off topic | 37 | 12.03.2003 16:20 |