![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.09.2004
![]() |
Celeron 310 MHz podkrecenie do 333
witam
![]() mam procesorek: Intel Celeron, 310 MHz (4.5 x 69) Nazwa kodowa Covington Seria dA1 Oryginalna częstotliwość taktowania 300 MHz Pamięć podręczna L1 kodu 16 KB Pamięć podręczna L1 danych 16 KB Pamięć podręczna L2 0 Informacje fizyczne procesora Typ obudowy 242 Contact SEP Cartridge Wymiary obudowy 12.70 cm x 5.78 cm x 0.50 cm Liczba tranzystorów 7.5 milion(ów) Technologia wykonania 5M, 0.25 um, CMOS Rozmiar procesora (Die Size) 131 / 118 mm2 Napięcie rdzenia 2.0 V Napięcie We /Wy 3.3 V Typowa moc 11 - 12 W (zależna od szybkości procesora) Maksymalna moc 15.6 - 18.4 W (zależna od szybkości procesora) i teraz pytanie dlugo dlugo byl ustawiony na 270MHz (w biosie) pare miesiecy temu przestawilem go na 310 a mozna maksymalnie przestawic do 333 MHz czy to niespowoduje jego przepalenia? czy takie stare procesorki wylaczaja sie same gdy sie przegrzewaja i czy wogole warto przestawiac go na 333MHz czy to duzo przyspieszy predkosc komputera (kupno nowego procka odpada bo plyta glowna czyta tylko do 333Mhz) |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Poczytaj mam takowy procesor PII 300 = 450 bez zajkniecia i przegrzewania
![]() Dokladnie z tej seri : .. Niektórzy szczęśliwcy mogli również trafić na procesor Pentium II 300 MHz z serii SL2W8, który z powodzeniem "znosi" zegar 500 MHz. ... cytat: W 1998 roku na rynek trafił procesor Intel Celeron 300A. Mnożnik 4,5, magistrala FSB 66 MHz. Nic specjalnego - ot, zwykły procesor, jakich wiele się w tamtym okresie ukazało na rynku. Jednak, jak się szybko okazało, wcale nie taki zwykły. Po odpowiednich zabiegach (sam pamiętam zaklejanie "gęsią skórką" odpowiednich nóżek procesora mojego kolegi) Celeron zamieniał się w istnego demona - procesor pracujący z zegarem 504 MHz (4,5 x 112 MHz), względnie 450 MHz (4,5 x 100 MHz), jeśli trafiło się na gorszy egzemplarz procesora. EDIT; w sumie do sprzedania ![]() ![]() SY-6BE http://www.soyo.com.tw/products/proddesc.php?id=218 Ostatnio zmieniany przez mensir67pl : 21.11.2005 o godz. 14:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Cytat:
Ale PII 300 to chyba nie to samo co Celeron ?? A według mnie różnica pomiędzy 310 a 333 będzie nieznaczna, może nawet trudna do zauważenia ro29 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
posiadam celerona (covingtona) 300Mhz. (co prawda lezy juz w pudelku bo zmienilem go na p3 , ale ...)
Rzeczywiscie nie posiada cache poziomu drugiego przez co jego wydajnosc w skomplikowanych zadaniach nie jest powalajaca ale dzieki temu wspaniale sie krecil (cache tez jest podkrecane i nie zawsze to wytrzymuje). Moj egzemplarz przez szesc lat dzialal super-stabilnie na 450Mhz (przestawilem FSB z 66 na 100), na standardowym boxowym chlodzeniu. Przy okazji - warto zmienic go na Pentium III Katmai (wydatek max rzedu 30-40zl) . Oprocz 512kb cache zyskasz SSE. Naprawde odczuwalny przyrost predkosci. Gram na nim czasem w gry sieciowe bo mi juz kompow brakuje (gram z bracmi ![]() aha moj celeronik nie dzialal ani na FSB 75 ani 83 (chyba takie mozna wybrac w biosie na wiekszosci plyt pod pII) ze wzgledu na dzielniki PCI i AGP. Albo 66 albo 100Mhz (wtedy PCI jest 33Mhz). Mysle ze jesli nie masz starych 66Mhz pamieci to bez problemu pofrunie na 450Mhz (FSB100). Kiedys w "chipie" byl test na overclocking - oni tez wykrecili 300Mhz covingtona na 450, wiec to nie jednostkowy przypadek. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 22.11.2005 o godz. 00:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Komandor
Cytat:
Katmai to juz historia (on mial cache level 2 dzialajaca z polowa wartosci rdzenia) ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Jukebox Hero
szesc-siedem lat temu celeron bez cache radzil sobie calkiem sprawnie, na pewno duzo lepiej od p200mmx (takiego tez mialem). aplikacje byly prymitywniejsze i brak cache go tak nie mulil. w kazdym razie stosunek jakosc/cena mial calkiem niezly (inaczej bym nie kupil) i mozna go potem bylo wymienic na p2/p3.
Celki A z 128kb cache to inna sprawa te robily niezla konkurencje dla hi-end p2-450. dlaczego wymieniac na katmai? bo wymienic trzeba tylko procesorek co w przypadku slot-1 jest banalne nawet dla laika. mozna znalezc nawet p3-550 na stare plytki z chipsetem bx. ale faktycznie ceny np takich duronow na rdzeniu morgan z sse (takiego tez mam ![]() zalezy ile kto ma kasy i ile chce wymieniac... Ostatnio zmieniany przez sobrus : 23.11.2005 o godz. 17:18 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
ja mam celeronka 333A czasami chodzi @fsb 75mhz i ma wtedy 375mhz i jakis wiekszych przyspieszen nie widze
![]() ogolnie fsb 75mhz nie jest zle bo pci idze wtedy tylko na 35mhz, unikac przede wszystkim nalezy 81mhz bo wtedy dyski szybko padaja nie mowiac o reszcie komonentow - mi przy takim fsb komputer sie nawet nie uruchamia ![]() ja np fabrycznie mialem ustawiony mnoznik na 3,5 ale ze te celerony mialy juz go blokowany to dzialal jako 333mhz ![]()
![]() |
#9 | |
Komandor
Cytat:
A tak swoja droga to byly tak stare czasy ze dzis to tylko wspomnienia pozostaly, ja mialem w tamtym czasie (lata 1998-2000) AMD K6-2 (modele od 300 MHz po 500 MHz co pare miesiecy wymiana) i sobie bardzo chwalilem te zestawy. Po jakims czasie przesiadlem na durona, potem na athlona i juz tak zostalo... teraz marzy mi sie jedynie jakis porzadny laptop
![]() |
![]() |
#10 |
Jukebox Hero
widac wszystkim teraz marzy sie to samo
![]() chociaz ja bym chcial jeszcze dwurdzeniowego athlona x2.. bo jak czasem obciaze porzadnie kompa i widze jak go multitasking muli ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Komandor
Cytat:
amiga miala zupelnie inaczej rozwiazana architekture procesora oraz system operacyjny, przykro mi ale za ten stan sprawy raczej trzeba podziekowac Panu B. Gatesowi i obsciskac windowsa
---------- pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 24.11.2005 o godz. 12:41 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|