![]() |
[B]Po pierwsze - SB 4.1 a SB 5.1 to nie są te same karty, podział sygnału dźwiękowego jest zupełni inny w obu przypadkach, dlatego też napisano sterowniki inne do jednej i inne do drugiej. Czy to nie wydaje się być oczywiste, że skoro sterowniki są od innego modelu karty, będą inaczej(źle) współpracowały ze sprzętem ? A może w ogóle podaruj sobie wydajność i zainstaluj stery od SB 128 ???
A co masz SB 4.1 fajnie.. bo ja mam SB Live 5.1 wiec nie odwracaj kota ogonem i nie wmawiaj mi czegos czego nie mam i czego nie powiedzialem. Mam oryginalne sterowniki (najnowsze), tylko stary mixer.. co tak trudno zalapac ze mi sie wyglad nowego nie podoba? Nie moge urzywac starego pliku exe? Odraztu to oznacza ze sie nie znam, ze mam inna karte? Wychodzisz tylko na idiote z takimi tekstami. Najpierw naucz sie poprawnie czytac i interpretowac oraz nie dopasowuj sobie kazdego zdania bo tak akurat Ci pasuje. Mam prawidlowa karte i sterowniki.. ale ze masz cos z oczami, i akurat tak Ci to pasuje mowisz ze jest innaczej. Wyjaśniłeś już, że masz SB 5.1, nawet dałeś screen. Wszystko jest jasne, po prostu nie wiesz, co piszesz i wkręcasz ludziom jakieś głupoty, typu 4 to 4.1. Więc podaruj sobie takie teksty. Po drugie - 4 speakers to nie jest 4 speakers + 1 subwoofer. A to, że u Ciebie się tak pozakuje na obrazku jest spowodowane złym odczytem i konfiguracją - nie dziwne, przecież to nie są sterowniki od SD 5.1. To sa sterowniki os DB 5.1 i jestes w wielkim bledzie twerdzac innaczej. A przy ustawieniu 4 spekers dziala subfofer.. zarowno na nowym mikserze jak i na starym. Ale ja nie mówię, że nie będzie działał, tyle że podział sygnału dźwiękowego będzie zupełnie inny, nie porównywalny z prawdziwym "4.1" Wspomne tylko, że nazywając mnie "idiota" obażasz mnie, a tym samym narobisz sobie kłopotów. Ja jednak nie będę rzucał mięsem, ponieważ nic to nie da. Przecież to nie oznacza, że jest drugi system, co Ty wypisujesz ?!?! Twoja wiedza jest jeszcze mniejsza, niż myślałem. To dokladnie znaczy to ze sa do wyboru dwa systemy operacyjne w bootmenadzerze, co tez bylo tematem tamtej dyskusji. Czyli mam racje, Crazy Lukas tez to potwierdza ze jak najwyrazniej tam sa zapisane 2 systemy do wyboru, bo tak przeciez jest. No comment, wypowiedziałem się wcześniej, nie będę się powtarzał. A jeśli chodzi o Crazy Lukas'a, to nawet mnie nie rozśmieszaj, ten koleś widzi teksty, których w tym topic'u nigdy nie było. Nie muszę, ja to juz wiem, ale niektórzy jeszcze nie - Ty. Ja tez nie musze. Wiem ze jest prawidlowo i tyle. Skoro tego nie wiesz, nie moj problem. No więc ta kwestia została rozwiązana. Ja wiem, chociaż Ty uważasz, że nie wiem, Ty wiesz, chociaż ja uważam, że nie wiesz - wszystko jasne, nie ma co Się więcej rozwodzić. Zauważ, że to nie JA się wyśmiewam z Ciebie czy kogokolwiek innego, lecz Ty to robisz. Pokaż mi, w którym miejscu się z Ciebie wyśmiewałem? Może masz jakieś kłopoty z interpretacją tekstu - to co my tu mówimy o innych sprawach. BTW może i chcesz dobrze, ale zauważ różnicę pomiędzy "chcieć dobrze" a "przedobrzyć" i dodaj do tego, jak to nazwałeś, swoje ironiczne teksty. Bo udzielilem prawidlowej odpowiedzi... a koledzy zaczeli mi zarzucac: - ze moze mam SB Live... - mikser SB Live (zwracam uwage na to ze nowy mikser nie pokazuje na obrazkach obecnosci subfowera, choc on jest i dziala, ale tylko creativ go nie narysowal :) - wiec te zdjecia nie stawnowia zadnego dowodu. Wy mowicie ze nie ma, ja mowie ze jest.. poprostu w nowej wersji nie jest on narysowany, a dziala. Proste. - twiedzicie ze mowie o ustawieniu opcji 4.1 kiedy mowie zeby ustawic 4 glosniki a wtedy i tak 4.1 bedzie dzialac - ze mam inna karte (jakies sb 4.1.. ???) - stery od innej karty - Nawet przytoczyli sprawe z boot.ini - LFE... Facet, ale miałeś napisać mi, gdzie się z Ciebie wyśmiewałem, a nie jakieś teksty innych osób przytaczać. KAPUJESZ??? Czy jeszcze nie ??? BTW - NO I CO Z TYM SCREEN'em ??? |
Cytat:
Ty próbujesz pomóc? Komu??? Kiedy??? Jak narazie to się podpisujesz pod czyimiś słowami, a nie masz pojęcia, o czym jest dyskusja - zresztą sam to przyznałeś. Więc zwijaj się stąd, póki możesz. |
Hymm. dobra chyba wiem w czym problem. Piszesz:
"Wyjaśniłeś już, że masz SB 5.1, nawet dałeś screen. Wszystko jest jasne, po prostu nie wiesz, co piszesz i wkręcasz ludziom jakieś głupoty, typu 4 to 4.1. Więc podaruj sobie takie teksty. "Ale ja nie mówię, że nie będzie działał, tyle że podział sygnału dźwiękowego będzie zupełnie inny, nie porównywalny z prawdziwym "4.1"" Bo juz wszystko wiadomo, karte mam prawidlowe jak i reszte. Wiec sie tak na marginesie spytam po co byly te insynulacje i usilne proby podwarzenia tego? Jestesmy juz zgodni co do opcji jakie sa do wyboru w mikserze.. oraz tego ze przy wybranych "4 Spekeras" bedzie gral i subfowfer. I to nie sa zadne glupoty, tylko tak jest ze ustawiajac 4 bedzie grac caly zestaw 4.1. Przeciaz ta .1 to sa tylko i wylacznie bassy. To moze karta przekierowywac, lub sprzetowy apmlituner. 4.0 od 4.1 rozni sie tylko tym ze w tym drugim przypadku basy sa przekierowane do subowera i nie ma ich w satelitach. Pozatym nie ma czegos takiego formatu muzyki w trybie 4.1. To jest tylko oznaczenie konfiguracji glosnikow. Czyzbysmy sie klucili tylko o "prawdziwe 4.1". Bo jak dotej pory nigdzie nie napisales ze to ustawienie ktore od poczatku forsuje bedzie dzialac, dopiero teraz to potwierdasz. Wiec wyjasnij mi czym jest prawdziwe 4.1? Bo tylko tego nie rozumiem co przez to masz na mysli. I jak juz domniewam w reszcie kwesti jestesmy zgodni? |
Cytat:
Ale rozumiem to, przejąłeś się chyba tym za bardzo i dlatego tak wyszło. Napiszę Ci tylko - przeczytaj trzy pierwsze post'y w tym topic'u, albo może wszystko do początku. :) BTW może zrobimy jakiś skrót, bo jeszcze trochę i ja się pogubię :D |
Ja dokladnie wiem co i jak. Pytanie bylo o 4.1 mimo to ze w menu jest 4 i 5.1. Wiec powiedzialem ze trzeba wybrac 4 i ze wtedy 4.1 bedzie dzialac - moj pierwszy post. (tak nawet u Creativa pisze). Bo wtedy bedzie nam dzialac caly zestaw. Czyli udzielilem prawidlowej odpowiedzi.
A kolega sie pytal o 4.1.. to jest tylko oznaczenie konfiguracji glosnikow, a nie tryb dzwieku. On tego nie widzial, wiec dlatego mu samo 4 nie pasowalo skoro ma glosniki 4.1. Skoro sie sie na tym nie zna, to nie rozumie dlaczego kupil 4.1 a ma do wyboru tylko 4... wiec sie spytal. A wybierajac 4, bedzie tez i gral subofower czyli brakujace .1 bo to tylko o to tu chodzi. Czyli jego caly zestaw 4.1 bedzie dzialac a o to przeciez szlo. Wybierajac zas 2, mamy stereo.. zas 5.1 wpedzamy sie w klopoty z brakujacym glosnikiem. W kazdym zreszta z tych przypadkow i 2, 4, 5.1 i tak nasze .1 bedzie grac.. nawet uzyska sie 2.1. Proste. |
Re: SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
w oprogramowaniu do sb'ka natknolem sie na takie cos (rysunek)
wynika z tego ze (przynajmniej teoretycznie) dodatkowy glosniczek niebedzie obslugiwany :blee: (niewiem niesprawdzalem) robienie zestawu 4.1 poprzez kastracje 5.1 uwazam za blad - mozliwe iz pewne dzwieki niedotra wtedy do uszow usera :( a i moglibyscie sie przetac klocic jak baby na targu bo problemu podniesionego przez autora posta to nierozwiazuje :blee: :cisza: |
Chyba zmierzamy do jakiegoś konsensusu:
Nie można prawidłowo odtwarzać z karty 5+1 na zestawie głośnikowym 4+1. Ustawienie na 5.1 opcji 4+0 powoduje że karta ustawia dźwięk na 4 głośniki (satelity), subwoofer będzie coś odtwarzał, tylko niewiadomo co i dlaczego (może są to tylko przesłuchy z innych kanałów). Na tej zasadzie można spróbować co bedzie słychać na 6 kanale (głośniku) - pewnie też coś będzie słychać. Ustawienie na karcie 5+1 opcji 5+1=6 powoduje, że karta ustawia dźwięk na 6 głośników. Wiadomo co będzie odtwarzał subwoofer ale nie ma dźwięków z 6-go głośnika. Rozwiązanie: dołączyć 6 głośnik i po problemie. 8) |
Re: Re: SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400
Cytat:
|
Cytat:
|
Re: Re: Re: SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400
Cytat:
|
Ano.. dochodzimy do porozumienia. Hymm. no i pare uwag.
Wspolpraca karty 5.1 z glosnikami 4.1 jest jak najbardziej prawidlowa, jedyna roznica taka ze nie masz centralnego glosnika. W przypadku gier to nie przeszkadza bo one albo sa glownie na 4 glosniki robione.. gier 5.1 jest bardzo malo. W przypadku filmow dvd oraz gier 5.1 to w sumie tez nie problem. Glos lektora l(ub odglosy z gier), prawie zawsze obecny w centralnym glosniku, zostanie przekierowany i rowno rozdzielony na glosniki lewy przedni i prawy przedni. Aha.. i opcja 5.1 nie oznacza 6 glosnikow.. no chyba ze subofer zaliczasz jako tako do glosnikow, imho tak sie zasadnioczo nie robi. Oznaczenia te maja taki system X.Y X- liczba glosnikow Y-subwofer. Stad tez sa 5.1 (4 satelity + centralny glosnik . 1 subofwer) oraz mutacje tego typu Dolby Digtal EX 6.1 (4 satelity + 2 centralne (przedni i tylni) . subfower) Dolby Digtal EX 7.1 (4 satelity + 3 centralne ( 2przednie i 1 tylny) . subfower) A to co mowisz odnosnie 5.1.. to sie zgadza.. jak sie to ustawi dla systemu 4.1 bedzie brakowac jednego glosnika (centralneg).. o czym juz mowilem :) |
Cytat:
SB 4.1 poprostu nie obsluguje konfiguracji glosnikow 5.1 czy tez Dolby Digital 5.1. i za nic nie podlaczysz do niego zestawu 5.1. A po zatym co ma piernik do wiatrka? Twoja wypowiedz w tym poscie jest zupelnie bez sensu i nijak ma sie do reszty. |
widze ze wy w kolko swoje - co jest lepsze bulka czy chleb, a nie bo bagietka the best ;)
moze przy glosnikach 4.0/4.1 obowiazuje ta sama zasada co przy 2.0/2.1 ze glosniki jakby automatycznie korzystaja z glosniczka niskotonowego niepotrzebujac do tego zadnej zachety ze strony sterownikow ??? |
Re: Re: Re: Re: SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400
Cytat:
Wybierajac 2 glosniki tez bedzie dzilac subofer jesli go masz w takim zestawie (2.1 oczywiscie).. czyli masz wtedy to 2.1 jak masz tylko dwa glosniki to masz stereo czyli 2.0. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:35. |