Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/sb-live-5-1-creative-inspire-4400-a-18156/)

esem 08.03.2003 17:38

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Z tego co wiem nie da się...
Ale przecież mogę się mylić. ;)

Czyli ta odpowiedź jest jak najbardziej prawidłowa.
Za pomocą karty 5.1 na zestawie 4.1 nie da się prawidłowo odtworzyć WSZYSTKICH dźwięków.
Zastępczo można używać sposobu Matina_TP ale najpewniejsze rozwiązanie to dołączyć do zestawu 6 źródło dźwięku (głośnik centralny).
Pozostało wymienić przeprosiny - to dobry obyczaj. 8)

Martin_TP 08.03.2003 17:39

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
widze ze wy w kolko swoje - co jest lepsze bulka czy chleb, a nie bo bagietka the best ;)

moze przy glosnikach 4.0/4.1 obowiazuje ta sama zasada co przy 2.0/2.0 ze glosniki jakby automatycznie korzystaja z glosniczka niskotonowego niepotrzebujac do tego zadnej zachety ze strony sterownikow ???

Dokladnie! Chwytasz sendo sprawy :) Dokladnie o tym caly czas mowie. Niom.. i jak najbardziej wybierajac "4 glosniki" bedzie to jak najbardziej i prwidlowo dzialac jako 4.1

Martin_TP 08.03.2003 17:42

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Czyli ta odpowiedź jest jak najbardziej prawidłowa.
Za pomocą karty 5.1 na zestawie 4.1 nie da się prawidłowo odtworzyć WSZYSTKICH dźwięków.
Zastępczo można używać sposobu Matina_TP ale najpewniejsze rozwiązanie to dołączyć do zestawu 6 źródło dźwięku (głośnik centralny).
Pozostało wymienić przeprosiny - to dobry obyczaj. 8)

Ale przeciez nie bylo mowy o uzyskaniu 5.1 na glosnikach 4.1.. bo to oczywiste ze karta 5.1 dac moze wiecej niz glosniki 4.1 moga odtowrzyc :) Pytanie szlo o to jak na karcie 5.1 poprawie odpalic zestaw 4.1 tak by dzialal i mial wszystkie dzwieki. Przykladowo.. zestaw 5.1 czesto pracuje jako zwykly 4.1 bo muzyka z winampa, gier.. itp.. idzie jako 4.1 czyli centralny glosnik jest bezczynny (chyba ze sie zalaczy CMSS lub CMSS2 w sterownikach). Wiec posiadajac zestaw 4.1 nie wiele sie traci. A jak potrzebne jest 5.1 karta (w ustawieni 4 glosniki) przekierowuje dziwek z centralnego na dwie satelity przednie... innaczej by w pusteke ten sygnal lecial.

esem 08.03.2003 17:44

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
widze ze wy w kolko swoje - co jest lepsze bulka czy chleb, a nie bo bagietka the best ;)

moze przy glosnikach 4.0/4.1 obowiazuje ta sama zasada co przy 2.0/2.0 ze glosniki jakby automatycznie korzystaja z glosniczka niskotonowego niepotrzebujac do tego zadnej zachety ze strony sterownikow ???

Zgadza się, szczególnie jak zastosujesz tzw. inteligentne sterowniki - które same rozpoznają ile głośników i w które gniazda są podłączone.
Jak nie masz takowych sterowników - to musisz sam to ustawiać w opcjach.
P.S. Jak jesteś w posiadaniu takich sterowników to na maila please. 8)

esem 08.03.2003 17:48

Re: SB Live 5.1 i Creative Inspire 4400

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Moj znajomy kupil sobie te glosniczki bo nei bylo go stac na 5.1 glosniki. Kupil wiec 4400 ktore sa w systemie 4.1, niestety w opcjach sb sa tylko 4 i 5.1. Jak zrobic zeby bylo 4.1 ?? Bo jak bierze na 5.1 to nei ma strzalow w max paynie np.
Taki jest pierwszy post w tym topiku.
Martin_TP, nie kombinuj jak koń pod górę: bo jakbyś kota nie obracał i tak z tego lew nie wyjdzie. 8)

Martin_TP 08.03.2003 17:49

Gdzie niby kombinuje? NApisalem.. ze znajomy nie widzial ze ustawiajac 4 glosniki zadziala mu wpelni 4.1. Proste.. wszystko dziala. Ustawienie 4 glosniki w mikserze jest adekwatne dla konfiguracji 4.0 jak i 4.1

Martin_TP 08.03.2003 17:53

Ilość załączników: 1
Zwroc tez uwage na opcje zaawansowane mixera. A co tam mamy? Ano "Bass Redirection" o ktorym mowilem. A oto cytacik z manuala:

(Applicable only for audio cards that support 5.1 speaker output.)
This feature lets you redirect the low frequencies, which make up the bass, of an audio signal from your smaller satellite speakers to the subwoofer. The result is an enhanced bass level.
This is useful if:

your speaker system does not have its own bass management system which results in poor or no bass level.
you want to enhance the existing bass level.
your existing games only provide discrete sound for the satellite speakers.

Copyright © 1999-2000 Creative Technology, Ltd.
-------------------------------------------------------------
I o to chodzilo. Reasumujac. Co nam bylo trzeba i mamy? Mamy: Glosniki 4.1 i karte 5.1. ustawiamy 4 glosniki i bass redirection. = gra nam 4 glosniki + subofwer = mamy 4.1 bo tym to tez walsnie jest.

esem 08.03.2003 17:54

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Gdzie niby kombinuje? NApisalem.. ze znajomy nie widzial ze ustawiajac 4 glosniki zadziala mu wpelni 4.1. Proste.. wszystko dziala. Ustawienie 4 glosniki w mikserze jest adekwatne dla konfiguracji 4.0 jak i 4.1
Przegiąłeś. Powiem co by mój śp dziadek powiedział: szczyj mu w oczy a on i tak powie, że deszcz pada.
Znikam z tego topica. 8)

Martin_TP 08.03.2003 17:56

Heh.. sam przegioles, a Twoja ostatnia wypowiedz najdobitniej swiadczy o Twoim poziomie. Dobra.. trace tu tylko moj czas. Rob jak chcesz... ja z czystym spokojem moge tez stad zniknac bo wiem ze wyjasnilem kazde zagadnienie prawidlowo fachowo i ze szczegolami. Jak ta wiedze wykorzystasz to juz nie moj problem. Moj zestaw glosnikow dziala.. i to mnie teraz juz tylko obchodzi. Bawcie sie dalej tymi plastykowymi kolumienkami...
Ja ide posluchac muzyki.

Pawel_k 08.03.2003 18:27

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Zgadza się, szczególnie jak zastosujesz tzw. inteligentne sterowniki - które same rozpoznają ile głośników i w które gniazda są podłączone.
dlugoletnie badania prowadzone przez Pawla_k potwierdzily taka o to hipoteze:
jak masz zestaw 2.1 to gdy ustawisz w winszajsowych opcjach na system 2.0 to niskotonowy bedzie dzialal automatycznie :)
w przypadku glosnikow 4.0/4.1 powinna obowiazywac ta sama zasada (statystycznie rzecz biorac moze a nie musi ;) )
odnosnie automatycznego wykrywania ilosci glosnikow prosze sie skontatkowac z firma Micro$oft i Creative ew z wlasnym psychoterapeuta :P
Cytat:

esem napisa***322;(a)
Jak nie masz takowych sterowników - to musisz sam to ustawiać w opcjach.
P.S. Jak jesteś w posiadaniu takich sterowników to na maila please. 8)

niestety zajmuja 2kb i mozna je sciagnac tylko w piatek 13 z glownego serwera Pentagonu (login: Bush haslo: George W.) ;p

ThanatoS 08.03.2003 20:38

Dopiero teraz weszlem na forum. Przeczytalem caly topic. Nie wyzywajcie sie nawzajem. Gdybym wczesniej tutaj wpadl to by byla kloda lub topic by wylecial.:cisza: :cisza:

Druss 08.03.2003 22:24

Walnij klude bo mi sie nie chce sluchac tego pana biore go na ignora bo nie kuma czaczy.

GOLOMB 08.03.2003 23:16

Ile masz lat martin ?? pozatym druss wiesz że mi chodzi 768Ram (3x256DDR) w trybie pc 333 na GA-7VA ! a powinno w PC266 max ... Ale top performance niedział .. ale JE*** to będzie epox będzie lepiej :)

Druss 09.03.2003 00:22

A ja jeszcze nie dostalem moich samsungow !!! Beda dopiero w czwartek. Wtedy sobie popodkrecam bo te moje chodza tylko na 140 stabilnie.

Martin_TP 09.03.2003 00:49

Cytat:

GOLOMB napisa***322;(a)
Ile masz lat martin ?? pozatym druss wiesz że mi chodzi 768Ram (3x256DDR) w trybie pc 333 na GA-7VA ! a powinno w PC266 max ... Ale top performance niedział .. ale JE*** to będzie epox będzie lepiej :)
Ja przepraszam bardzo co to ma do rzeczy ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:52.