![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.03.2003
![]() |
Pobór prądu przez kompa
Niestety nie zaliczam sie do osób które są na przysłowiowym "swoim". Mieszkam z rodzicami. A jak wiecie z doświadczenia nie jest to łatwe. Ostatnio stoczyłem bite z moimi rodzicielami na temat ostatniego rachunku za prąd. Oskarżenia w stylu: "to wszystko przez komputer, siedzisz całymi dniami i nocami" powoli zaczęły mnie irytować (delikatnie powiedziawszy).
Tak więc zwracam sie do Was drodzy forumowicze o pomoc. Chciałbym wykombinować jakis sposób na obliczenie faktycznego poboru pradu przez mojego kompa. Chciałbym w końcu udowodnić że komp nie jest wielkim pożeraczem. Tylko jak to zrobić?? Ma ktoś jakis pomysł??
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 15.03.2002
![]() ![]() |
ostatnio miałem ten sam problem.
Wpisałem w SZUKAJ prąd albo coś takiego znalazłem odpowiedz ze komp chodzący 24/dobe 7dni/tygodniu przez miesiąc zabiera prądu na 17zł BEZ MONITORA ! wiec mi nie było potrzebne poszukaj a znajdziesz
|
|
|
#3 |
|
Dobry Człowiek
Data rejestracji: 30.07.2002
![]() |
z tymi 17 zł na miesiąc to serio?
bo kolesiowi co ma serwer w chacie wiecej chyba płacimy |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 06.02.2003
![]() |
No to liczymy:
Załóżmy że komp pobiera jakię 300WAT i chodzi 24h/dobe przez 30 dni. 30 dni i nocy = 720 godzin 300Wx720h=216kWh kilowatogodziny mnożymy razy koszt jednej (aktulnie go nieznam) i mamy koszt energii pobranej przez komputer. Podobnie postępujemy z monitorem. Mnożymy jego moc razy liczbe godzin, a otrzymane kilowatogodziny razy koszt jednej. 1kW=1000W Ostatnio zmieniany przez lipek16 : 11.04.2003 o godz. 22:45 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
Dokłądnie robilismy pomiary bo nasz serwer siedzi u qmpla generalnie 20zł działajacy 24/7/31/ - komp+ups+sdi+switch 16port bez monita
|
|
|
#6 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.03.2003
![]() |
I wszystko jasne!!!!!!!!!!!!!!!!
Pieprzony bojler tyle ciagnie!!!!!! Jutro przedstwaiam dowody mojej niewinnosci starym.
|
|
|
#7 |
|
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
jesli masz bojler elektryczny - albo kuchnie elektryczna - to juz wiesz ile to ciagnie - podgrzanie wody to bardzo kosztowne zadanie - popatrz sobie jak wariuje licznik kiedy odpalasz czajnik elektryczny
![]() u mnie chodza non stop dwa kompy i jakos znosze te koszty - zwlaszcza ze jak sie pobawilem ustawienieami 'oszczedzania energii' to jakby mniej zaczal jesc (monitor off, wszystkie dyski poza jednym - off) ps. drukarka laserowa tez ciagnie
|
|
|
|
#8 |
|
Powalacz
Data rejestracji: 22.07.2002
![]() |
A jeśli masz drobną smykałkę do majsterkowania to kup sobie w sklepie lub hurtowni elektrycznej licznik za ok. 30PLN. Podłącz zgodnie z rysunkiem na jego osłonie (pomiędzy gniazdo zasilania i kompa) i masz czrno na białym ile masz zapłacić za prąd (zgodnie ze wskazaniami licznika). To powinno sprawę definitywnie rozwiązać. Powodzenia.
|
|
|
#9 |
|
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Mi komp ciągnie 17,5 zł miesięcznie...
A bojler 80zł na miesiąc...
|
|
|
|
#10 | |
|
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Cytat:
grzeje kiedy potrzeba i ogolnie to wychodzi taniej PS ja mam wszystko w domu przerobione na prad (kuchnia, woda, ogrzewanie, etc) i z racji samego ogrzewanie w porownaniu do centralnego jakie bylo poprzednio place o 50% mniej a mam cieplo kiedy ja tego chce a nie kiedy dyrektor PECu uzna, ze mozna grzac ...
|
|
|
|
#11 | |
|
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Cytat:
Gdyby pomnożyć te 216 kWhprzez koszt jednej kilowatogodziny (z mojego rachunku za prąd dla jednotaryfowego licznika trójfazowego wynika, że jest to : 0,1653 zł za moc czynną +0,2064 zł za przesył +0,0818 zł vat 22% =0,4535 zł brutto to całość wynosiłaby 97,95 zł. Czyli cholernie dużo. Prawda jest taka, że mimo 300 W zasilacza komp nie pobiera 300 W mocy z sieci. A i mam pytanie - do tych, którzy mają (płacą) za serwer chodzący non stop bez monitora - na ile oszacowaliście koszty energii, albo ile wyliczyliście i płacicie? Widzę 17 i 20 zł. Czy ktoś z Was może płąci inaczej? Chodzi mi o serwer z 250 W zasilaczem (1 dysk, 2 kości ram, cd-rom, flop, grafika, sieciówka itp..), swith, terminal. Może jakieś linki do wyliczeń?
|
|
|
|
#12 | |
|
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Cytat:
Generalnie ogrzewanie elektryczne jest w tej chwili dosyć drogim ogrzewaniem nawet przy wielotaryfowym zasilaniu. A może u Ciebie jest niski koszt 1 kWh?
|
|
|
|
#13 | |
|
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez pepperman : 12.04.2003 o godz. 19:53 |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
mam duze mieszkanie i jak mi naliczaja za CO od metra to wychodzi, ze spalam w skali roku ze 30 ton wegla ...
dlatego przerobilem wszystko na prad 2 taryfy i na niczym nie oszczedzam ma to swoje zalety - jak jest zimno to moge sobie zagrzac nawet w lipcu po odcieciu kosztow ogrzewania od czynszu spadl on o 800 zl miesiecznie
|
|
|
#15 |
|
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
hmmmmm. no to faktycznie. wszystko zalezy jaki bedzie punkt odniesienia. u mnie byloby drozej. a tak przy okazji. jakie sa warunki zmiany pradu na 2 taryfe, bo wiem, ze sa jakies ograniczenia?
|
|
|
|
![]() |
|
|