Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pobór prądu przez kompa (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pobor-pradu-przez-kompa-19779/)

-Sid-The-Rat=> 13.04.2003 09:15

nie mowilem o oszczedzaniu - tylko o wyniku ekonomicznym przy przesiadce z gazu na prad - ze przy OC koszty moga spasc - ale przy gotowaniu raczej wzrosna - gaz jest mimo wszystko duzo tanszy (uwzgledniajac nawet te wahania w jakosci)

BD 12.04.2003 22:23

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
BD - przeciez kosz grzania jedzenia gazem jest 5 razy nizszy niz pradem...

wiesz ja nie oszczedzam na grzaniu i gotowaniu - ogolnie na niczym
a prad ma jedna przewage 1 KW pradu nie moze byc oszukany jak gaz i zawsze ma taka sama wartosc energetyczna w przeciwienstwie do gazu
ktorego raz do ogrzania wezmiesz 1 m3 a innym razem ten sam 1 m3 nie wystarczy go ogrzania takiej samej przestrzeniu jak poprzednio bo go zmieszaja z czyms ...

BD 12.04.2003 22:20

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
hmmmmm. no to faktycznie. wszystko zalezy jaki bedzie punkt odniesienia. u mnie byloby drozej. a tak przy okazji. jakie sa warunki zmiany pradu na 2 taryfe, bo wiem, ze sa jakies ograniczenia?
wiesz co szczerze mowiac nie wiem - wzialem firme i oni wszystko zalatwili i ja tylko podpisalem nowa umowe

grzeniu 12.04.2003 21:37

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
hmmmmm. no to faktycznie. wszystko zalezy jaki bedzie punkt odniesienia. u mnie byloby drozej. a tak przy okazji. jakie sa warunki zmiany pradu na 2 taryfe, bo wiem, ze sa jakies ograniczenia?
Ja mam u siebie ogrzewanie elektryczne i bede z niego uciekal na gaz, nawet przy liczniku dwytaryfowym znacznie to przedraza, a godziny taniej taryfy wcale ciekawe nie sa. Ogrzewanie w godzinach drogiej taryfy w ogole nie wchodzi finansowo w gre. Co do mozliwosci zalozenia licznika dwutaryfowego to przejdz sie do energetyki i powiedza ci co i jak, daja warunki do spelnienia i sobie przemyslisz. Generalnie oplaca sie go miec np do bojlera, ustawiasz sobie na swoim zegarku godziny jego zalaczenia (zgodne z tania taryfa) i spokojnie to wystarcza, pralke automatyczna tez mozesz wlaczac w godzinach taniego pradu - a to sa najwieksze pozeracze pradu. W taryfie weekendowej masz caly weekend tania taryfe, no ale o szczegoly to popytaj w swojej energetyce.

-Sid-The-Rat=> 12.04.2003 21:37

BD - przeciez kosz grzania jedzenia gazem jest 5 razy nizszy niz pradem...

wiem ze na ogrzewaniu chalupy mozna oszczedzic - ale na gotowaniu - nie... sam mam w domu tylko prad (nowe osiedle - cegla, bez gazu, ochrona, garaze...) i rachunki za to medium przyprawiaja mnie o lekki bol glowy - a ogrzewanie zalatwia osobna kotlownia na osiedlu (na gaz) ktora jest BARDZO wydajna, tania a wezel cieplowniczy zapewnia mozliwosc wlaczenia ogrzewania w 4 godziny od wystapienia zapotrzebowania i przeslania go w konkretny pion grzewczy (przydatne przy malowaniu - czas schniecia farby spada...)

inna sprawa ze takie luksusy to nie na pojedynczy dom - tylko na osiedle

pepperman 12.04.2003 21:02

BD 12.04.2003 20:54

mam duze mieszkanie i jak mi naliczaja za CO od metra to wychodzi, ze spalam w skali roku ze 30 ton wegla ...
dlatego przerobilem wszystko na prad 2 taryfy i na niczym nie oszczedzam

ma to swoje zalety - jak jest zimno to moge sobie zagrzac nawet w lipcu ;)

po odcieciu kosztow ogrzewania od czynszu spadl on o 800 zl miesiecznie

pepperman 12.04.2003 19:51

Cytat:

BD napisa***322;(a)
ja mam wszystko w domu przerobione na prad (kuchnia, woda, ogrzewanie, etc) i z racji samego ogrzewanie w porownaniu do centralnego jakie bylo poprzednio place o 50% mniej a mam cieplo kiedy ja tego chce a nie kiedy dyrektor PECu uzna, ze mozna grzac ...
to koszty ogrzewania musza byc u Ciebie bardzo wysokie, bo sama taka kuchnia na prad ciagnie prad jak smok i nie wiem, zeby jak kombinowac to wyjdzie znacznie drozej, a u Ciebie 50% mniej? przynajmniej u mnie to tak wyglada.

Pedros 12.04.2003 19:33

Cytat:

BD napisa***322;(a)
wymien bojler na przeplywowy ogrzewacz wody na prad III fazowy
grzeje kiedy potrzeba i ogolnie to wychodzi taniej

PS
ja mam wszystko w domu przerobione na prad (kuchnia, woda, ogrzewanie, etc) i z racji samego ogrzewanie w porownaniu do centralnego jakie bylo poprzednio place o 50% mniej a mam cieplo kiedy ja tego chce a nie kiedy dyrektor PECu uzna, ze mozna grzac ...

To musi to wynikać z jakichś wysokich kosztów ogrzewania u Ciebie.
Generalnie ogrzewanie elektryczne jest w tej chwili dosyć drogim ogrzewaniem nawet przy wielotaryfowym zasilaniu. A może u Ciebie jest niski koszt 1 kWh?

Pedros 12.04.2003 19:18

Cytat:

lipek16 napisa***322;(a)
No to liczymy:
Załóżmy że komp pobiera jakię 300WAT i chodzi 24h/dobe przez 30 dni.
30 dni i nocy = 720 godzin
300Wx720h=216kWh kilowatogodziny mnożymy razy koszt jednej (aktulnie go nieznam) i mamy koszt energii pobranej przez komputer.

Podobnie postępujemy z monitorem. Mnożymy jego moc razy liczbe godzin, a otrzymane kilowatogodziny razy koszt jednej.
1kW=1000W

Wiesz - to nie jest do końca tak jak piszesz
Gdyby pomnożyć te 216 kWhprzez koszt jednej kilowatogodziny (z mojego rachunku za prąd dla jednotaryfowego licznika trójfazowego wynika, że jest to :
0,1653 zł za moc czynną
+0,2064 zł za przesył
+0,0818 zł vat 22%
=0,4535 zł brutto
to całość wynosiłaby 97,95 zł.
Czyli cholernie dużo.
Prawda jest taka, że mimo 300 W zasilacza komp nie pobiera 300 W mocy z sieci.

A i mam pytanie - do tych, którzy mają (płacą) za serwer chodzący non stop bez monitora - na ile oszacowaliście koszty energii, albo ile wyliczyliście i płacicie? Widzę 17 i 20 zł. Czy ktoś z Was może płąci inaczej?
Chodzi mi o serwer z 250 W zasilaczem (1 dysk, 2 kości ram, cd-rom, flop, grafika, sieciówka itp..), swith, terminal.
Może jakieś linki do wyliczeń?

BD 12.04.2003 13:50

Cytat:

Sorty napisa***322;(a)
Pieprzony bojler tyle ciagnie!!!!!!

wymien bojler na przeplywowy ogrzewacz wody na prad III fazowy
grzeje kiedy potrzeba i ogolnie to wychodzi taniej

PS

kraluk 12.04.2003 13:06

Mi komp ciągnie 17,5 zł miesięcznie...
A bojler 80zł na miesiąc... :P :)

Niuniek 12.04.2003 13:04

A jeśli masz drobną smykałkę do majsterkowania to kup sobie w sklepie lub hurtowni elektrycznej licznik za ok. 30PLN. Podłącz zgodnie z rysunkiem na jego osłonie (pomiędzy gniazdo zasilania i kompa) i masz czrno na białym ile masz zapłacić za prąd (zgodnie ze wskazaniami licznika). To powinno sprawę definitywnie rozwiązać. Powodzenia.

-Sid-The-Rat=> 12.04.2003 07:03

jesli masz bojler elektryczny - albo kuchnie elektryczna - to juz wiesz ile to ciagnie - podgrzanie wody to bardzo kosztowne zadanie - popatrz sobie jak wariuje licznik kiedy odpalasz czajnik elektryczny :)

u mnie chodza non stop dwa kompy i jakos znosze te koszty - zwlaszcza ze jak sie pobawilem ustawienieami 'oszczedzania energii' to jakby mniej zaczal jesc (monitor off, wszystkie dyski poza jednym - off)

ps. drukarka laserowa tez ciagnie :)

Sorty 12.04.2003 01:03

I wszystko jasne!!!!!!!!!!!!!!!!
Pieprzony bojler tyle ciagnie!!!!!!
Jutro przedstwaiam dowody mojej niewinnosci starym.:jupi: :jupi: :jupi:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:07.