![]() |
nie mowilem o oszczedzaniu - tylko o wyniku ekonomicznym przy przesiadce z gazu na prad - ze przy OC koszty moga spasc - ale przy gotowaniu raczej wzrosna - gaz jest mimo wszystko duzo tanszy (uwzgledniajac nawet te wahania w jakosci)
|
Cytat:
a prad ma jedna przewage 1 KW pradu nie moze byc oszukany jak gaz i zawsze ma taka sama wartosc energetyczna w przeciwienstwie do gazu ktorego raz do ogrzania wezmiesz 1 m3 a innym razem ten sam 1 m3 nie wystarczy go ogrzania takiej samej przestrzeniu jak poprzednio bo go zmieszaja z czyms ... |
Cytat:
|
Cytat:
|
BD - przeciez kosz grzania jedzenia gazem jest 5 razy nizszy niz pradem...
wiem ze na ogrzewaniu chalupy mozna oszczedzic - ale na gotowaniu - nie... sam mam w domu tylko prad (nowe osiedle - cegla, bez gazu, ochrona, garaze...) i rachunki za to medium przyprawiaja mnie o lekki bol glowy - a ogrzewanie zalatwia osobna kotlownia na osiedlu (na gaz) ktora jest BARDZO wydajna, tania a wezel cieplowniczy zapewnia mozliwosc wlaczenia ogrzewania w 4 godziny od wystapienia zapotrzebowania i przeslania go w konkretny pion grzewczy (przydatne przy malowaniu - czas schniecia farby spada...) inna sprawa ze takie luksusy to nie na pojedynczy dom - tylko na osiedle |
hmmmmm. no to faktycznie. wszystko zalezy jaki bedzie punkt odniesienia. u mnie byloby drozej. a tak przy okazji. jakie sa warunki zmiany pradu na 2 taryfe, bo wiem, ze sa jakies ograniczenia?
|
mam duze mieszkanie i jak mi naliczaja za CO od metra to wychodzi, ze spalam w skali roku ze 30 ton wegla ...
dlatego przerobilem wszystko na prad 2 taryfy i na niczym nie oszczedzam ma to swoje zalety - jak jest zimno to moge sobie zagrzac nawet w lipcu ;) po odcieciu kosztow ogrzewania od czynszu spadl on o 800 zl miesiecznie |
Cytat:
|
Cytat:
Generalnie ogrzewanie elektryczne jest w tej chwili dosyć drogim ogrzewaniem nawet przy wielotaryfowym zasilaniu. A może u Ciebie jest niski koszt 1 kWh? |
Cytat:
Gdyby pomnożyć te 216 kWhprzez koszt jednej kilowatogodziny (z mojego rachunku za prąd dla jednotaryfowego licznika trójfazowego wynika, że jest to : 0,1653 zł za moc czynną +0,2064 zł za przesył +0,0818 zł vat 22% =0,4535 zł brutto to całość wynosiłaby 97,95 zł. Czyli cholernie dużo. Prawda jest taka, że mimo 300 W zasilacza komp nie pobiera 300 W mocy z sieci. A i mam pytanie - do tych, którzy mają (płacą) za serwer chodzący non stop bez monitora - na ile oszacowaliście koszty energii, albo ile wyliczyliście i płacicie? Widzę 17 i 20 zł. Czy ktoś z Was może płąci inaczej? Chodzi mi o serwer z 250 W zasilaczem (1 dysk, 2 kości ram, cd-rom, flop, grafika, sieciówka itp..), swith, terminal. Może jakieś linki do wyliczeń? |
Cytat:
grzeje kiedy potrzeba i ogolnie to wychodzi taniej PS ja mam wszystko w domu przerobione na prad (kuchnia, woda, ogrzewanie, etc) i z racji samego ogrzewanie w porownaniu do centralnego jakie bylo poprzednio place o 50% mniej a mam cieplo kiedy ja tego chce a nie kiedy dyrektor PECu uzna, ze mozna grzac ... |
Mi komp ciągnie 17,5 zł miesięcznie...
A bojler 80zł na miesiąc... :P :) |
A jeśli masz drobną smykałkę do majsterkowania to kup sobie w sklepie lub hurtowni elektrycznej licznik za ok. 30PLN. Podłącz zgodnie z rysunkiem na jego osłonie (pomiędzy gniazdo zasilania i kompa) i masz czrno na białym ile masz zapłacić za prąd (zgodnie ze wskazaniami licznika). To powinno sprawę definitywnie rozwiązać. Powodzenia.
|
jesli masz bojler elektryczny - albo kuchnie elektryczna - to juz wiesz ile to ciagnie - podgrzanie wody to bardzo kosztowne zadanie - popatrz sobie jak wariuje licznik kiedy odpalasz czajnik elektryczny :)
u mnie chodza non stop dwa kompy i jakos znosze te koszty - zwlaszcza ze jak sie pobawilem ustawienieami 'oszczedzania energii' to jakby mniej zaczal jesc (monitor off, wszystkie dyski poza jednym - off) ps. drukarka laserowa tez ciagnie :) |
I wszystko jasne!!!!!!!!!!!!!!!!
Pieprzony bojler tyle ciagnie!!!!!! Jutro przedstwaiam dowody mojej niewinnosci starym.:jupi: :jupi: :jupi: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:07. |