Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 30.09.2004, 08:39   #22
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Y@nkee_PL
Sempron pracuje na szynie 333MHz i stąd wyższa wydajność
i dlatego 2Ghz nie równa się 2GHz
Kopiuje za serwisem benchmark.pl z dzialu mini recenzje czytelnikow... jedyna bardzo dobra recenzje, z ktorej wynika:

Z wielkim zdziwieniem zaobserowałem pojawienie na różnych stronkach internetowych recenzji najnowszego dziecka AMD - Semprona. Co ciekawe wiekszość z portali opisywała i wychwalała to cudo przygotowane pod podstawke socket 754.
Nikt jednak tak naprawdę nie pokusił się o faktyczne porównanie mozliwości tego procesora w zestawieniu ze starym "Duronem" - Na moje szczęscie przed zakupem tego typu sprzętu miałem mozliwość przetestowania go na moim sprzęcie. Do tej pory w moim "gnieździe" osadzony był Duron 1.6 @2.0ghz - wiecej go nie podkrecałem bo mam naprawde słaby cooler - Igloo 2450 , który kręci się z predkością 2200 obrotów na minutke (sic!!).

No ale do rzeczy. A więc po osadzeniu semprona w gnieździe i załozeniu na niego cooper shima oraz silniejszego wentylatora - pierwsze rozczarowanie- procesor zgłasza się jako Athlon 900 - hmm - mówie no dobrze bios nie zaktualizowany - a więc poszukamy takowego na stronie producenta - Niestety Epox - jeszcze nie ma biosu który by rozpoznał tego typu procesor. Myśle sobie więc jeśli go rozpoznaje jako Athlona to niech tak juz zostanie. I dalej kręcimy magistralką na nominalna czestotliwość dla tego procesora czyli 166 mhz - i tutaj rozczarowanie bios albo nie wstaje albo rozpoznaje go tradycyjnie jako Athlona 900. Po kilku nieudanych próbach dobrego ustawienia udało mi się go puścić na 200 mhz magistrali -9x 200 +1800 Mhz, co dało ustawienia jak jak Athlon 2200+. No stwierdzam całkiem nieźle. Niestety, po zmianie napięcia rdzenia procesora i otwarciu obudowy maksymalnie udało mi się go podkrecić na magistrali 210 Mhz co dało realną wartość1890 Mhz=Athlon 2300+.
I teraz dylemat: a o ile to cudo jest szybsze od mojego "Starego" również podkręconego Durona - i co się okazało pomimo szybszej magistrali i wiekszej pamieci cache Duron 2Ghz pobił o srednio 10-15 % nowego podkręconego Semprona. Jedynie gdzie procesor ten wygrał z Duronem to w teście przepustowości pamięci o ok 10 %.
Aby, było ciekawiej po pozostawieniu sobie coper shima na starym coolerku (tym sic) bez trudu wyciągnąłem na Duronie 2200 Mhz co w testach sandry odpowiadało Athlonowi 3000+ . A mam jeszcze nie odblokowany cache.

Jaka może wiec być konkluzja z po takim teście. Sempron nie jest złym procesorem, ale nie oszukujmy się nie jest on napewno udanym zakupem dla Oc. Mówie tutaj oczywiście o modelu 2200+ , który chodzi nominalnie z częstotliwością 1500 Mhz. Również ta nieszczęsna specyfikacja 2200+ w rzeczywistości jest zawyżona. Odpowiada ona tak naprawde Athlonowi 1900+.
Nie potrafię powiedzieć jak przedstawia się sprawa wydajności w innych sempronach pod socket A. Zdecydowanie jednak odradzam ten zakup posiadaczom Duronów 1.4, 1.6. Ghz - bo te raz że, się świetnie kręcą, dwa są poprawnie rozpoznawane przez bios no i co ważniejsze mozna z nich zrobić bez problemu Athlony, a ich wydajnośc po podkręceniu bije mimo wszystko nowe Dziecko AMD.
A więc pozostałem przy moim "starym"- dwu miesięcznym duronie, którego za nic nie zmienie - ale coolerka napewno w najblizszym czasie a wtedy drżyj sempronie 28......

no i co? starsze durony sa lepsze?

Twoje uprawnienia: