Prezesik |
26.05.2006 23:02 |
Cytat:
Napisany przez pepperman
gdzie napisalem, ze to kraj trzeciego swiata? skoro za punkt odniesienia obierasz Minsk to gratuluje.
boli Cie, ze ktos wyjezdza po odebraniu dyplomu? mnie nie. wolny wybor kazdego. w sumie to bardzo dobrze robia, bo w wiekszosci przypadkow szukanie pracy w PL to strata czasu.
jak chcesz uciekac to uciekaj, a kraj gnije, moze malo widziales, a nie o wszystkim pisza w gazetach :P. koncowka jest juz zalosna i rozpaczliwa. pozwol, ze przemilcze.
|
Twój opis Polski był bardzo surowy, stąd taki wniosek..
poza tym kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem.. porównanie do Mińska miało wykazać, że wcale nie jest z nami tak źle jak to opisałeś.. oczywiście fajnie by było, porównywać się do innych miejsc, ale wiadomo, że nie możemy porównać się do Nowego Jorku czy Londynu.. do wszystkiego trzeba dochodzić stopniowo.. jesteśmy na tym etapie, że porównania z krajami byłego bloku wschodniego są jak najbardziej na miejscu..
jeżeli chodzi o wyjazd z kraju młodych absolwentów wyższych uczelni, to przyznam głośno, że masz rację, bo mnie to boli.. wybacz, ale to właśnie w Polsce za darmo się kształcili. zdobywali doświadczenie, praktyki, staże.. wszystko było opłacane z pieniędzy podatników. jakoś nie wydaje mi się, żebyśmy mogli sobie pozwolić na to by kształcić kadry Europy i reszty świata. mimo wszystko są coś winni Polsce. zrozumiałbym decyzję o wyjeździe, gdyby chociaż spróbowali poszukać tu pracy, gdyby podjęli jakąkolwiek próbę stworzenia czegoś... przykładem może być mój brat, który po skończeniu studiów szukał pracy 2 miesiące, ale w końcu znalazł w amerykańskim banku, po pewnym czasie (ok. 6 miesięcy) otrzymał propozycję z innego banku tym razem francuskiego na wyższym stanowisku za dwa razy większe pieniądze. dodam, że nie ukończył on żadnej ekskluzywnej szkoły, wręcz przeciwnie małoznaną prywatną uczelnię i śmiało może powiedzieć, że wszystko zawdzięcza ciężkiej pracy. podjął próbę i udało mu się.. zaś jego kolega, który od razu wyjechał do Anglii, ciągle zmienia pracę i żyje z dnia na dzień
Cytat:
Napisany przez pepperman
jak chcesz uciekac to uciekaj, a kraj gnije, moze malo widziales, a nie o wszystkim pisza w gazetach :P. koncowka jest juz zalosna i rozpaczliwa. pozwol, ze przemilcze.
|
jak byś umiał czytać ze zrozumieniem, to byś wydedukował, że jestem przeciwnikiem emigracji bez podjęcia próby znalezienia pracy w swoim kraju. moja żałosna końcówka jest odpowiedzią na Twoją żałosną postawę...
|