Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Sens wypalarek... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/sens-wypalarek-91108/)

Kogoro 26.07.2012 07:29

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1216673)
W roli magazynu na razie korzystam z dysków HDD. Gdyby nie ta "powódź" na Dalekim Wschodzie i wzrost cen dysków. mozna by co 2 - 3 lata zmieniać dysk magazynowy na nowy z gwarancją i tyle. Problem jest taki,że dysk HDD zajmuje mało miejsca w szufladzie (dodatkowo w pudełeczku). Płyty DVD zajmują całe półki. Płyty BD również..

Mam całkiem podobne podejście. Kiedyś magazynowałem dane na CD. Staniało DVD to przeniosłem całość. Obecnie to HDD i nadal większość (te ceny!) na DVD.
Wszystko jest kwestią ceny i wchodzących nowych technologii.
Wiem, że niektórzy mogą mieć spore magazyny, ale pojemności także rosną, czyli czas kopiowania lub powielania maleje.

sobrus 26.07.2012 08:58

Andy ma rację co do budowy, ale niech weźmie płytę np Panasonica i spróbuje uszkodzić.
Powodzenia ;)
Tam jest coś cholernie twardego.

Kris 26.07.2012 19:52

Każdemu wedle potrzeb. Andy i Patrix potrzebują super-duper-hiper-ekstra laptopa, ja na przykład potrzebuję płyt do archiwizacji. I wygodniej mi coś nagrać na 1-2 płytach BD-R niż na 9 płytach DVD.

Jakby 1 TB HDD kosztował 200 zł, to by nie było o czym rozmawiać, chociaż i tak pewnie dodatkowo bym archiwizował materiał na płytach. Zawsze lepiej jest mieć więcej niż jedną kopię zapasową. :)

andrzejj9 26.07.2012 22:21

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 1216614)
karty pamięci tanieją w zastraszającym tempie...
może tutaj warto poszukać w niedalekiej przyszłości alternatywy?

Ale karty pamięci faktycznie spadły na pysk. Kupiłem kilka dni temu 8GB za ok 15 zł..:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2462887224

A i tak jeszcze szukając można było znaleźć podobne oferty z darmową przesyłką..

Właśnie testuję, co to w praktyce warte. Jak będzie znośnie to zamówię sobie jeszcze ze dwie sztuki.

Kris 26.07.2012 22:24

Jeśli koszt karty 16 GB spadnie do ok. 5 zł, to się zainteresuję. Na razie płyta BD-R 25 GB jest tańsza.

andy 26.07.2012 22:30

Cytat:

@andy miałeś płytę BD w reku? bo pomijając pięknie brzmiący książkowy tekst o dwu warstwach plastiku ,
https://www.dropbox.com/s/5ucxc17118...726_221330.jpg
https://www.dropbox.com/s/wzi3ur7k5o...726_221505.jpg

Cytat:

dodam tylko od siebie że płyt BD z w/w 3 płyta jest najgrubsza i posiada najwięcej lakieru w tym na krawędziach przez co jest najmniej elastyczna:taktak:
co może nie jest plusem ale świadczy o grubości zastosowanego lakieru i warstw

zresztą w weekenda kupie jakiś szajs blu i zrobię łopatologiczny test
Tak płyta jest grubsza ale jak już pisałem nośnik DVD ma więcej zabezpieczeń.

Co do samego tematu to uważam, że nośniki BD są idealne do archiwizacji. Za 60zł mam 230GB. Płytki schowane do etui i wrzucone do szafy wytrzymają dłużej, oraz są pewniejsze niż dyski HDD, cenowo też wypadają lepiej - zdecydowanie lepiej.

Jarson 26.07.2012 23:19

Tak jak na początku napisał Wawelski - przed powodzią na Tajlandii był okres w którym HDD kosztowały grosze i na nich najbardziej opłacało się archiwizować dane. Nawet wtedy jednak najważniejsze treści wręcz obowiązkowo należało trzymać na czymś innym - ot choćby na DVD-RAM (Pali słusznie pisze, ze to do dziś płyty których jakość pozostała na wysokim poziomie - a że cena pozostała przez lata stosunkowo wysoka, to nic dziwnego ani złego, widocznie taniej dobrej płyty wyprodukować się nie da).

Ceny już raczej nie wrócą do tych sprzed powodzi, gdyż w tamtym czasie konkurencja powodowała że te urządzenia były sprzedawane prawie bez marży. W międzyczasie doszło do dwóch ogromnych fuzji producentów, a jednocześnie korporacje zauważyły, że po podniesieniu cen popyt wcale aż tak bardzo nie zmalał - świadczą o tym choćby najnowsze doniesienia o rekordowych wynikach finansowych WD.

HDD staną się znów realną konkurencją dla nośników optycznych za rok-dwa, kiedy przy stałych cenach pojemność znów wzrośnie - a to jest raczej pewne.

Płytki są obecne na rynku dłużej, niż można się było spodziewać - i chyba jeszcze trochę na nim zostaną. Zapewne do momentu, kiedy wytwórnie nie zaczną masowo wydawać filmów i gier na PD lub nie przejdą (tak na poważnie, nie w ograniczonym jak dziś zakresie) na dystrybucję internetową - nie widać jednak szczególnego pośpiechu w tym kierunku.

sobrus 27.07.2012 10:40

Ja jako komputerowy człowiek "starej daty" lubie urządzenia, gdzie tani nośnik oddzielony jest od drogiego napędu.

Miałem taśmy, dyskietki, miałem DVD-RAM, mam BD-RE i pasuje mi takie rozwiązanie :taktak:

Jak mi pada płyta, co zdarza się niezwykle rzadko - to jedna a nie wszystkie. Do tego jest tania i łatwa do zastąpienia.
I nie tak łatwa do zniszczenia. Upadek z 10m, strzał pioruna, zalanie - im to nie szkodzi. Moge nagrać dwie i drugą trzymać daleko w sejfie.
Z uszkodzonej moge też próbować odzyskać dane w domowych warunkach, korzystając ze specjalnych programów i różnych napędów.
Jak mi pada nagrywarka - to nie muszę w popłochu ratować danych. Moge odnieść ją spokojnie do serwisu, kupić drugą, a dane zostają bezpieczne u mnie.

Natomiast jak pada dysk czy pendrive - to jest niestety albo problem albo spory koszt, chyba że to dysk w RAID i jego brak przez pare tygodni nam nie przeszkadza.
Odzyskanie danych z padnietego dysku czy pamięci flash to zadanie raczej dla OnTracka niż dla nas i można powiedzieć, że ze względu na koszt jest praktycznie niemożliwe.

Dla mnie BD na razie nie ma konkurencji. A na pewno nie są nią pamięci flash, które padają bez ostrzeżenia i na amen.

czary2mary 27.07.2012 14:14

Ja jako stary wypalacz|| - mogę stwierdzić praktycznie na kilka tysięcy płyt nagranych jakie mam w zasięgu -może z 20 do tej pory padło :)-fakt że staram się nagrywać na przyzwoitych płytach- ale oczywiście ważne dane są w kilku miejscach:)

ed hunter 27.07.2012 14:53

Opracowane są technologie nagrywania holograficznego (nie mam lepszej nazwy na to) gdzie można na malutkiej płytce w kasecie wypalić straszne gigabajty, ale nikt tego nie wprowadzi, bo nie może być za dużo na raz na rynku, pamiętają starsi jak było kupę standardów taśm wideo, ocalało niewiele, a najgorszy VHS zdominował rynek, bo był pierwszy i tani, reszta dołożyła.

sobrus 27.07.2012 16:34

Historia pokazuje, że najważniejszą rzeczą jest by coś było TANIE.
Reszta prędzej czy później musi sie dostosować.

Patrix 28.07.2012 17:36

Ja nie nagrałem żadnej płytki od 3 m-cy ...
coś w tym jest.

Jarson 28.07.2012 18:05

Ja również od kilku i też o tym miałem napisać. Z drugiej strony jednak uświadomiłem sobie, że przez cały ten czas po prostu nie robiłem żadnych porządków z danymi i niczego nie przenosiłem także na PD, karty pamięci, dysk twardy czy chmurę - może okazjonalnie zdjęcia z aparatu na HDD - więc nie mogę napisać, że płytki zastąpiło mi coś innego.

Swoją drogą od kiedy mam 8 GB kartę w aparacie zdjęcia przenoszę tylko po to, żeby je obejrzeć (jakby coś ważnego było, to bym je zarchiwizował, ale jakoś na razie nie mam potrzeby).

Kris 28.07.2012 20:28

O biedacy... zapomnieliście już jaki to piękny widok taki fotoalbum super zaprojektowany, w którym to zdjęcia wyglądają pińcet razy lepiej, tylko siedzicie przed tymi komputerami i oglądacie w tych wąskogamutowych monitorach 1/10 tego, co powinniście zobaczyć... :szczerb:

Jarson 28.07.2012 20:42

Ha! Na szczęście mam koleżankę z porządną drukarką i jeszcze zestawem CISS, więc kiedy chcę sobie trochę zdjęć wydrukować, to po prostu idę i drukuję ;)

Choć stary już jestem i często lepiej obejrzeć mi zdjęcia na ekranie monitora, czy TV niż na odbitkach 10x15...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:27.