Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.04.2006, 10:51   #1
artoor
Forumator

Data rejestracji: 21.11.2001
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek
wczoraj na lekcji religii troche sobie z katechetka porozmawialem..
nie chce mi sie tu wszystkiego pisac (bo i o wszystko nie chcialem sie z nia klocic), ale stwierdzila, ze swieta Wielkanocy sa WAZNIEJSZE niz swieta Bozego Narodzenia..
pozdro
I miala racje... jesli jestes wierzacym, to chyba nie musze tlumaczyc

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.04.2006, 11:10   #2
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez artoor
I miala racje... jesli jestes wierzacym, to chyba nie musze tlumaczyc

w tym temacie sie nie klocilem!

ale od zawsze wydawalo mi sie, ze nie mozna jednoznacznie powiedziec, ktore z w/w swiat jest wazniejsze lub mniej wazne od drugiego..
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2006, 11:23   #3
artoor
Forumator

Ok, masz po czesci racje, bo kazde swieto mozna powiedziec ze jest jednakowo wazne. Niemniej jednak tutaj jest pewien wyjatek. Mozna by powiedziec, ze gdyby nie narodziny Pana Jezusa, to nie byloby swiat Wielkanocy. Wyzszosc swieta Zmartwychwstania jest taka, ze Jezus narodzil sie po to, aby umrzec dla zbawienia wszystkich ludzi Tak wiec, prostym jezykiem mowiac, celem Jego narodzenia bylo, aby umrzec za wszystkich Gdyby nie ten wlasnie cel, nie jest powiedziane ze by sie narodzil. I tu jest ta wyzszosc Wielkiej Nocy nad Narodzeniem. Ot taki byl Boży plan zbawienia. Gdyby zbawienie mialo sie dokonac nie przez smierc Jezusa, zapewne nie narodzilby sie ktos taki jak On.

Nie poczytaj mi tego za jakies pouczenie, czy cos w tym stylu, bo w sumie jestem prostym czlowiekiem i daleko mi do bycia jakims radca w tej dziedzinie... mozesz przyjac badz nie przyjmowac tego co tu powiedzialem Twoja osobista sprawa.

zdrowie

/ Konfucjusz /
Stary 13.04.2006, 18:02   #4
artoor
Forumator

Pozwole sobie cos powiedziec na ww spostrzezenia.

Cytat:
Napisany przez Wawelski
Jak to mo***380;liwe, ***380;e w ksi***261;***380;ce, w kt***243;rej (jak niekt***243;rzy twierdz***261;) nie ma ani s***322;owa nieprawdy, s***261; takie sprzeczno***347;ci?
Sprzecznoscia byloby raczej gdyby jeden mowil, ze Jezus sie urodzil, a drugi, ze tak nie bylo. Nie widze nieprawdy w tym co dopowiadasz. Mysle ze Apostolowie mieli ciekawsze tematy do podejmowania, niz dokladna data narodzin Jezusa.

Cytat:
Napisany przez Wawelski
Jak to mo***380;liwe, ***380;e uwa***380;asz, ***380;e w tamtych czasach ludzie "spokojnie" mogli ***380;y***263; 70-80 lat jak ***347;rednia by***322;a 2-3x ni***380;sza?
Tu ciekawi mnie skad te informacje (powaznie mowie), bo o tym nic nie slyszalem... zdawaloby sie nawet, ze owa srednia wieku powinna byc wyzsza... mysle ze owczesni zyli zdrowiej, bardziej aktywnie fizycznie itp. Ale moge sie mylic.

Cytat:
Napisany przez Wawelski
Jak to mo***380;liwe, ***380;e wiesz lepiej od badaczy i encyklopedii ***380;e ewangelie wysz***322;y spod r***281;ki aposto***322;***243;w? Mo***380;esz poda***263; ***378;r***243;d***322;a swoich danych?
Wstepy do Ewangelii. Oczywiscie nie sa kanoniczne, ale maja imprimatur, wiec osmielam sie sadzic, ze sa wiarygodne. Tak wiec autorstwo Ewangelii przypisuje sie Czterem

/ Konfucjusz /
Stary 13.04.2006, 22:58   #5
przemo_one
Gość

lol, czy nie macie czasem poczucia, ze jestescie caly czas ciagnieci za nos i oszukiwani? ja znow slyszalem plote jakoby mel gibson odpalil kosciolowi 300 mln dolcow z pasji, a u mnie w kosciele pasje sprzedawali
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2006, 23:15   #6
Prezesik
Człekokształtny

Data rejestracji: 27.12.2004
Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Widzę, że ta dyskusja się zaostrza. Ja ze swojej strony powiem tyle: Święta się zbliżają - czas pojednania i wybaczania. Apeluje do Was: pojednajcie się..
Już wcześniej padło zdanie, by nie kontynuować tej dyskusji. Po prostu, jeżeli ktoś się czuje oszukiwany niech pisze skargi do Kościoła i niech tam żąda wyjaśniej. Po co przekonywać się wzajemnie w tej kwestii. Wymienianie argumentów na prawdziwość, badź nieprawdziwość pewnych twierdzeń jest moim zdaniem bezcelowe, gdyż można ich dużo znaleźć po jednej stronie, jak i po drugiej. A to, które są bardziej wiarygodne oceniamy zazwyczaj zgodnie z tym, jak głęboka jest nasza wiara. Jeśli ktoś jest głęboko wierzący, potraktuje to jako prowokację albo ciekawostkę. Gdy ktoś jest nie wierzący, utwierdzi się w swoich przekonaniach. Wiadomo z góry, że nikogo się nie nawróci w ten sposób. A z drugiej strony po co starać się zachwiać czyjąś wiarą?? Takie kwestie każdy musi sam rozstrzygnąć w swoim sumieniu
Stary 14.04.2006, 01:42   #7
Desden
-=Advokat^Diabła=-

Data rejestracji: 14.02.2005
Desden zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak czytam i czytam,nurtuja mnie pewne kwestje...ale dochodze do wniosku jakby na to nie patrzec po co nam ta informacja?Ludzie nie praktykuj***261;cy pewnie obejd***261; to bokiem ci wierz***261;cy r***243;znie, a stare babcie no cuz...bez komentaza
Mi sie to nie podoba dla tego ze: robi zament niepotrzebnie na wrazliwym temacie wsr***243;d ludzi, kt***243;rzy zyja w takim systemie ca***322;e zycie-moze byc pewnym rodzajem szokiem(np. ze kosci***243;***322; sciemnia***322;). Ludzie dorosli wiedza dok***322;adnie, ze cz***322;owiek jest zdolny do klamstwa i niewarzne jaka ma pozycje moze to robic i napewno robi***322; - to jest w naturze jego. Wiec mozna sobie darowac te dodatkowe volty napiecia, bo nie ma to najmniejszego sensu,tylko po to, zeby ktos mial frajde jak sie ludziska kluca i jest zabawnie - bo tak jest
Wiec jak ktos ma ochote na dalsze spekulacje wtym watku - robi to na w***322;asne zyczenie, na moje oko nudzi mu sie i nie umie zajac sobie czasu czyms innym
Stary 14.04.2006, 02:05   #8
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Desden
Tak czytam i czytam,nurtuja mnie pewne kwestje...ale dochodze do wniosku jakby na to nie patrzec po co nam ta informacja?Ludzie nie praktykujący pewnie obejdą to bokiem ci wierzący róznie, a stare babcie no cuz...bez komentaza
Mi sie to nie podoba dla tego ze: robi zament niepotrzebnie na wrazliwym temacie wsród ludzi, którzy zyja w takim systemie całe zycie-moze byc pewnym rodzajem szokiem(np. ze kosciół sciemniał). Ludzie dorosli wiedza dokładnie, ze człowiek jest zdolny do klamstwa i niewarzne jaka ma pozycje moze to robic i napewno robił - to jest w naturze jego. Wiec mozna sobie darowac te dodatkowe volty napiecia, bo nie ma to najmniejszego sensu,tylko po to, zeby ktos mial frajde jak sie ludziska kluca i jest zabawnie - bo tak jest
Wiec jak ktos ma ochote na dalsze spekulacje wtym watku - robi to na własne zyczenie, na moje oko nudzi mu sie i nie umie zajac sobie czasu czyms innym
frajdę to ma gazeta wyborcza, po to to napisali.
a że kościół ściemniał i podawał różne ciekawe info łącznie z tym, że ziemia jest płaska to chyba każdy wie?

o hiszpańskiej inkwizycji nie wspomnę, bo jej się nikt nie spodziewa

ciekawe, że taka rewelacja wychodzi przed Wielkanocą, świętem upamiętniającym śmierć i zmartwychwstanie Jezusa...........................

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 14.04.2006 o godz. 02:10
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: