![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
Problem z ATHLON'em 1,33GHz i płytą główną SOLTEK 75KAV
Właśnie wymieniłem Durona 800MHz na Athlona 1,33GHz. Problem polega na tym, że procesor jest rozpoznawany przez płytę główną Soltek 75KAV nie jako 1,33GHz a jako 1,2GHz. Co może być tego przyczyną
Co zrobić, aby procesor pracował z nominalną częstotliwością 1,33GHz Dodam, że płyta ma najnowszy BIOS w wersji Q10, który potrafi według producenta obsługiwać nawet Athlon'y XP. Magistrala płyty jest ustawiona zworkami na 133MHz, a mnożnik ustawiony jest na "auto".Bardzo proszę o wszelkie wskazówki i porady. Pozdrawiam |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Re: Problem z ATHLON'em 1,33GHz i płytą główną SOLTEK 75KAV
Cytat:
Witam ! Może trzeba ręcznie ustawić częstotliwość ja w BIOSE AWARDA mam opcje która służy o ręcznego ustawiania jaki procek mam zainstalowany i po każdym resecie BIOSU / BIOS prosi mnie o zweryfikowanie tego czy dobrze wykrył procesor ! |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
Przyczyna jest bardzo prosta, otoz twoja plyta glowna obsluguje tylko procki Athlon/Duron do czestotliwosc 1200MHZ. Musisz zmienic plyte glowna8)
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.08.2002
![]() |
Pytanie i odpowiedź z działu FAQ Soltek-a:(http://www1.soltek.com.tw/English/faq/index.htm)
Nie wiem czy to wymaga tłumaczenia ale w skrócie chodzi o to że tylko wersja PCB F1 lub późniejsze obsługują poprawnie AMD XP. W starszych wersjach Ax do Ex będą problemy. Oznaczenie wersji PCB jest w lewym górnym rogu płyty głównej. Więc musisz sprawdzić jaką masz wersję płyty. Ostatnio zmieniany przez darsoon : 26.08.2002 o godz. 13:23 |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
Chyba nie odp z działu FAQ Soltek: What maximum speed of AMD Socket A CPU can SL-75KAV support ? According to our test team, SL-75KAV supports AMD Soket A CPU up to 1.4GHz (for Athlon) and 1.3GHz (for Duron). |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rejestrowany
![]() ![]() |
Mozliwe:cool: ale moja Soltek SL-75JV obsuguje tylko do 1200MHz
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wymiatacz
![]() |
Dzięki za rady :)
Moja wersja płyty, to F5 (ostatnia wersja płyt). Z najnowszym BIOS'em Q10 powinna obsłużyć nawet Athlona XP 2200+, więc tym bardziej nie powinna mieć problemu z Athlonem 1,33GHz. A może jednak warto spróbować cofnąć BIOS do rev.9.1
![]() Dodam jeszcze, że płyta ta miesiąc temu była w serwisie w naprawie, ponieważ całkiem umarła (nie chciała się w ogóle załączać). Ponoć jakieś kondensatory wymieniali i coś jeszcze. Może "dzięki" tej naprawie mam obecne problemy ![]() Radzono mi też przejście z ustawienia mnożnika "auto" na ręczne i ustawienie "x10". Niestety to odpada, ponieważ procek ma zablokowany mnożnik. Oczywiście można by się ołówkiem zabawić w mostkowanie, ale...... Pozdrawiam i dzięki za wszelkie rady
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#9 | |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Re: Dzięki za rady :)
Cytat:
Witam ! Trzeba było sprawdzić zle coś mi się nie wydaję żeby to było możliwe ... z regóły nikt w to się nie bawi ! |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Costam
![]() |
Re: Dzięki za rady :)
Cytat:
|
|
|
|
#11 | |
|
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Re: Re: Dzięki za rady :)
Cytat:
pozdro
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Rejestrowany
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Costam
![]() |
Re: Re: Re: Dzięki za rady :)
Cytat:
|
|
|
|
#14 | |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Re: Re: Re: Dzięki za rady :)
Cytat:
Cana chyba Ci w tym Wrocku coś zaszkodziło:-D Kolega napisał że kupił Athlona 1.33 i nie chce mu go poprawnie wykryć. Napisał potem że ma najnowszy BIOS i według producenta teraz ta płyta moze obsługiwać nawet Athlony XP a nie ze on ma A XP !:-D |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wymiatacz
![]() |
Chyba już wiem, co jest "grane"
Tak w ogóle, to jeszcze raz dzięki za okazaną pomoc
![]() Chciałbym od razu wytłumaczyć, że kupiłem Athlona 1,33GHz Thunderbird (to nie jest XP). Ale do rzeczy. Na początku stwierdziłem, że procek ma zablokowany mnożnik. Otóż poniekąd sam wprowadziłem się w błąd, ponieważ sprawdzałem go na dwóch ustawieniach mnożnika, a procek nie reagował na te zmiany, więc stąd pomyślałem, że ma zablokowany mnożnik. Okazuje się jednak, że nie ma zablokowanego. Płyta na paru mnożnikach w ogóle nie reaguje i uparcie twierdzi, że jest to Athlon 1,2GHz, na dwóch, czy trzech w ogóle nie rusza. Najogólniej mówiąc płyta ma popieprzony mnożnik (dla niej 133 x 10 = 1200). Próbowałem różnych kombinacji zworek i niestety wartością najbliższą znamionowej, którą idzie ustawić jest 1266MHz. Kolejną jest już 1466MHz (ale winXP już się nie ładuje). Magistrala płyty na pewno wynosi 133MHz, bo sprawdzałem w Sisoft Sandrze. Zachowanie takie płyty jest chyba spowodowane tym, iż była naprawiana. Coś w serwisie chyba pochrzanili Ktoś na forum stwierdził, że płyt się nie naprawia. Owszem, gdy są na gwarancji. Natomiast moja zepsuła się 2 tygodnie po gwarancji i była naprawiana na moją prośbę (lepiej za naprawę dać 50zł niż kupić nową płytę).BIOS chyba raczej nie powinien powodować takiego zamętu z mnożnikiem ?? Pozdrawiam serdecznie i wielkie dzięki |
|
|
|
![]() |
|
|