Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.08.2002, 18:27   #1
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z ATHLON'em 1,33GHz i płytą główną SOLTEK 75KAV

Właśnie wymieniłem Durona 800MHz na Athlona 1,33GHz. Problem polega na tym, że procesor jest rozpoznawany przez płytę główną Soltek 75KAV nie jako 1,33GHz a jako 1,2GHz. Co może być tego przyczyną Co zrobić, aby procesor pracował z nominalną częstotliwością 1,33GHz Dodam, że płyta ma najnowszy BIOS w wersji Q10, który potrafi według producenta obsługiwać nawet Athlon'y XP. Magistrala płyty jest ustawiona zworkami na 133MHz, a mnożnik ustawiony jest na "auto".
Bardzo proszę o wszelkie wskazówki i porady.
Pozdrawiam
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.08.2002, 19:07   #2
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Problem z ATHLON'em 1,33GHz i płytą główną SOLTEK 75KAV

Cytat:
Proton napisa***322;(a)
Właśnie wymieniłem Durona 800MHz na Athlona 1,33GHz. Problem polega na tym, że procesor jest rozpoznawany przez płytę główną Soltek 75KAV nie jako 1,33GHz a jako 1,2GHz. Co może być tego przyczyną Co zrobić, aby procesor pracował z nominalną częstotliwością 1,33GHz Dodam, że płyta ma najnowszy BIOS w wersji Q10, który potrafi według producenta obsługiwać nawet Athlon'y XP. Magistrala płyty jest ustawiona zworkami na 133MHz, a mnożnik ustawiony jest na "auto".
Bardzo proszę o wszelkie wskazówki i porady.
Pozdrawiam

Witam !

Może trzeba ręcznie ustawić częstotliwość ja w BIOSE AWARDA mam opcje która służy o ręcznego ustawiania jaki procek mam zainstalowany i po każdym resecie BIOSU / BIOS prosi mnie o zweryfikowanie tego czy dobrze wykrył procesor !
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.08.2002, 20:27   #3
murt
Rejestrowany

Data rejestracji: 07.07.2002
murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Przyczyna jest bardzo prosta, otoz twoja plyta glowna obsluguje tylko procki Athlon/Duron do czestotliwosc 1200MHZ. Musisz zmienic plyte glowna8)
murt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2002, 13:19   #4
darsoon
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 16.08.2002
darsoon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pytanie i odpowiedź z działu FAQ Soltek-a:(http://www1.soltek.com.tw/English/faq/index.htm)

Nie wiem czy to wymaga tłumaczenia ale w skrócie chodzi o to że tylko wersja PCB F1 lub późniejsze obsługują poprawnie AMD XP. W starszych wersjach Ax do Ex będą problemy. Oznaczenie wersji PCB jest w lewym górnym rogu płyty głównej.

Więc musisz sprawdzić jaką masz wersję płyty.

Ostatnio zmieniany przez darsoon : 26.08.2002 o godz. 13:23
darsoon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2002, 14:42   #5
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
murt napisa***322;(a)
Przyczyna jest bardzo prosta, otoz twoja plyta glowna obsluguje tylko procki Athlon/Duron do czestotliwosc 1200MHZ. Musisz zmienic plyte glowna8)
Witam !

Chyba nie odp z działu FAQ Soltek:

What maximum speed of AMD Socket A CPU can SL-75KAV support ?

According to our test team, SL-75KAV supports AMD Soket A CPU up to 1.4GHz (for Athlon) and 1.3GHz (for Duron).
Stary 26.08.2002, 17:12   #6
murt
Rejestrowany

murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mozliwe:cool: ale moja Soltek SL-75JV obsuguje tylko do 1200MHz
Stary 26.08.2002, 18:04   #7
Proton
Wymiatacz

Dzięki za rady :)

Moja wersja płyty, to F5 (ostatnia wersja płyt). Z najnowszym BIOS'em Q10 powinna obsłużyć nawet Athlona XP 2200+, więc tym bardziej nie powinna mieć problemu z Athlonem 1,33GHz. A może jednak warto spróbować cofnąć BIOS do rev.9.1
Dodam jeszcze, że płyta ta miesiąc temu była w serwisie w naprawie, ponieważ całkiem umarła (nie chciała się w ogóle załączać). Ponoć jakieś kondensatory wymieniali i coś jeszcze. Może "dzięki" tej naprawie mam obecne problemy
Radzono mi też przejście z ustawienia mnożnika "auto" na ręczne i ustawienie "x10". Niestety to odpada, ponieważ procek ma zablokowany mnożnik. Oczywiście można by się ołówkiem zabawić w mostkowanie, ale......
Pozdrawiam i dzięki za wszelkie rady
Stary 26.08.2002, 20:11   #8
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
murt napisa***322;(a)
Mozliwe:cool: ale moja Soltek SL-75JV obsuguje tylko do 1200MHz
Murt to jest kav a nie jv, jezeli produzent dal taka nazwe to czyms sie musi ona roznic. Ja mam kav i mysle kolego ale nie wiem czy to jest to ze zapomniales ustawic taktowanie na 133mhz sprawdz zworkologie w instrukcji. Mozesz tam ustawic wszustko recznie, tylko musisz wylaczyc auto wykrywanie.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2002, 20:14   #9
Laser
Guru
Zlotowicz

Re: Dzięki za rady :)

Cytat:
Proton napisa***322;(a)
Ponoć jakieś kondensatory wymieniali i coś jeszcze. Pozdrawiam i dzięki za wszelkie rady

Witam !

Trzeba było sprawdzić zle coś mi się nie wydaję żeby to było możliwe ... z regóły nikt w to się nie bawi !
Stary 26.08.2002, 20:19   #10
Druss
Costam

Re: Dzięki za rady :)

Cytat:
Proton napisa***322;(a)
Radzono mi też przejście z ustawienia mnożnika "auto" na ręczne i ustawienie "x10". Niestety to odpada, ponieważ procek ma zablokowany mnożnik. Oczywiście można by się ołówkiem zabawić w mostkowanie, ale......
Pozdrawiam i dzięki za wszelkie rady
Co ty gadasz jaka blokada?? Ja swojego 1.33 krecilem bez problemu do 1.4 na epoxie 8kha, era blokad sie skonczyla juz troche temu a na kav-ie yez da sie to zrobic. Zadnych olówkow
Stary 26.08.2002, 20:31   #11
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Dzięki za rady :)

Cytat:
Druss napisa***322;(a)

Co ty gadasz jaka blokada?? Ja swojego 1.33 krecilem bez problemu do 1.4 na epoxie 8kha, era blokad sie skonczyla juz troche temu a na kav-ie yez da sie to zrobic. Zadnych olówkow
sorki, ale się mylisz bo On ma axp a nie atb / tb były i odblokowane od 1.2GHz do 1.4/ a xp są zablokowane i to w inny sposób niż stare tb/ ale wracając do rzeczy moze rzeczywiscie ustawić z manuala wszystko
pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2002, 20:43   #12
murt
Rejestrowany

Cytat:
Druss napisa***322;(a)

Murt to jest kav a nie jv, jezeli produzent dal taka nazwe to czyms sie musi ona roznic.
Rzeczywiscie, sory nie zauwazylem.Chyba troche za dlugo przed kompem siedze
Stary 27.08.2002, 08:57   #13
Druss
Costam

Re: Re: Re: Dzięki za rady :)

Cytat:
cana napisa***322;(a)

sorki, ale się mylisz bo On ma axp a nie atb / tb były i odblokowane od 1.2GHz do 1.4/ a xp są zablokowane i to w inny sposób niż stare tb/ ale wracając do rzeczy moze rzeczywiscie ustawić z manuala wszystko
pozdro
Wez mi zaznacz gdzie on napisal ze ma xp, bo chyba cos przeoczylem, z tego co napisal ma on 1,33 co wskazuje na thunderbirda nic nie bylo wzmianki o xp.
Stary 27.08.2002, 09:06   #14
Laser
Guru
Zlotowicz

Re: Re: Re: Dzięki za rady :)

Cytat:
cana napisa***322;(a)

sorki, ale się mylisz bo On ma axp a nie ...

Cana chyba Ci w tym Wrocku coś zaszkodziło:-D

Kolega napisał że kupił Athlona 1.33 i nie chce mu go poprawnie wykryć.

Napisał potem że ma najnowszy BIOS i według producenta teraz ta płyta moze obsługiwać nawet Athlony XP a nie ze on ma A XP !:-D
Stary 27.08.2002, 09:31   #15
Proton
Wymiatacz

Chyba już wiem, co jest "grane"

Tak w ogóle, to jeszcze raz dzięki za okazaną pomoc
Chciałbym od razu wytłumaczyć, że kupiłem Athlona 1,33GHz Thunderbird (to nie jest XP).
Ale do rzeczy. Na początku stwierdziłem, że procek ma zablokowany mnożnik. Otóż poniekąd sam wprowadziłem się w błąd, ponieważ sprawdzałem go na dwóch ustawieniach mnożnika, a procek nie reagował na te zmiany, więc stąd pomyślałem, że ma zablokowany mnożnik. Okazuje się jednak, że nie ma zablokowanego. Płyta na paru mnożnikach w ogóle nie reaguje i uparcie twierdzi, że jest to Athlon 1,2GHz, na dwóch, czy trzech w ogóle nie rusza. Najogólniej mówiąc płyta ma popieprzony mnożnik (dla niej 133 x 10 = 1200). Próbowałem różnych kombinacji zworek i niestety wartością najbliższą znamionowej, którą idzie ustawić jest 1266MHz. Kolejną jest już 1466MHz (ale winXP już się nie ładuje).
Magistrala płyty na pewno wynosi 133MHz, bo sprawdzałem w Sisoft Sandrze.
Zachowanie takie płyty jest chyba spowodowane tym, iż była naprawiana. Coś w serwisie chyba pochrzanili Ktoś na forum stwierdził, że płyt się nie naprawia. Owszem, gdy są na gwarancji. Natomiast moja zepsuła się 2 tygodnie po gwarancji i była naprawiana na moją prośbę (lepiej za naprawę dać 50zł niż kupić nową płytę).
BIOS chyba raczej nie powinien powodować takiego zamętu z mnożnikiem ??
Pozdrawiam serdecznie i wielkie dzięki
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: