Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.12.2010, 22:18   #106
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
To nie jest cytat, to jest esencja z wynurzeń tego gostka z drugiego linka.
Raczej TWOJA interpretacja tego co tam jest napisane
Nigdzie nie napisał, że spędza tam 24/7;
Nigdzie też nie napisał, że: "piszę, piszę, piszę... Żeby wszyscy znajomi wiedzieli, co w tej chwili robię";
No i takiego czegoś: "że akurat podrapałem się po jajach. Tak dużo piszę, że na czytanie mam coraz mniej czasu, tak mnie te ludzie interesują..." też nie napisał

Świetnie mi pasuje ten dowcip:
Cytat:
Czy to prawda, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają samochody? - Oczywiście, prawda. Tylko nie w Moskwie, a w Leningradzie, nie na Placu Czerwonym tylko na ulicy Rewolucji, nie samochody tylko rowery i nie rozdają tylko kradną.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.12.2010, 22:50   #107
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Każde narzędzie może być używane do dobrych jak i do złych celów, to my decydujemy jak je wykorzystamy - Każdy kij ma dwa końce.
Np. e-mail, może być świetną formą komunikacji, albo świętnym narzędziem do spamowania.
Tak, tylko gdyby serwer e-mailowy miał więcej opcji przeznaczonych stricte dla spamerów, niż dla przeciętnych użytkowników, to by już o czymś świadczyło. FB ma to samo - głowy odpowiedzialne za jego rozwój celowo dodają pewne narzędzia i naciskają na działalność użytkowników w pewnym, określonym kierunku, dążąc do wytworzenia w użytkownikach określonego habitusu. Zajmuje się technikami perswazji i manipulacji (w tym socjomanipulacji) od wielu lat i zapewniam Cię, że to nie jest czcze gadanie.

I nie chodzi tu o spiskową teorię dziejów, albo coś w tym guście, jeszcze raz powtarzam, że serwisy społecznościowe mają też sporo dobrych stron, choć tacy "geecy" (jakby bycie geekiem miało jakiś związek z uzależnieniem od komputera) jak pan M. G. są najlepszym przykładem na to, że o wypaczenie nietrudno...

Ostatnio zmieniany przez Jarson : 16.12.2010 o godz. 23:35
Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2010, 23:36   #108
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Raczej TWOJA interpretacja tego co tam jest napisane
Oczywiście, że moja...

Cytat:
Nigdzie nie napisał, że spędza tam 24/7;
Ale napisał "A więc czy ja spędzam cały dzień online? Czy mam normalne życie? Dlaczego prawie zawsze jestem online? Czy mam czas na inne rzeczy?" Nie uważam, że popełniłem duży błąd.

Cytat:
Nigdzie też nie napisał, że: "piszę, piszę, piszę... Żeby wszyscy znajomi wiedzieli, co w tej chwili robię";
Czyżby? "jak to możliwe że spędzam przy Facebooku tyle czasu, a później na to że spędzając bardziej piszę niż czytam"

Cytat:
No i takiego czegoś: "że akurat podrapałem się po jajach. Tak dużo piszę, że na czytanie mam coraz mniej czasu, tak mnie te ludzie interesują..." też nie napisał
Fakt, pisze że nie pisze , że chodzi do kibla, ale jeśli ktoś popełnia 10+ wpisów dziennie, to tak sobie pomyślałem
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2010, 15:51   #109
andy
logged out
CDRinfo VIP

andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou
Ale napisał "A więc czy ja spędzam cały dzień online? Czy mam normalne życie? Dlaczego prawie zawsze jestem online? Czy mam czas na inne rzeczy?" Nie uważam, że popełniłem duży błąd.
Po pierwsze to są pytania, po drugie dlaczego nie wkleiłeś odpowiedzi?

Cytat:
A więc czy ja spędzam cały dzień online? Czy mam normalne życie? Dlaczego prawie zawsze jestem online? Czy mam czas na inne rzeczy?
Spędzam przy komputerze dużo czasu. To fakt. Po pierwsze ***8211; jestem geekiem. Komputerem interesuję się od kiedy pojawił się on w moim domu, a to wczesne lata 80te. I ***8211; rodzice i siostra mi świadkiem ***8211; wszelkie sposoby odciągnięcia mnie od niego na dłuższa metę nie działały. I nie działają.
Cytat:
[...]
Kolejna sprawa to czas. No cóż ***8211; jak duża część osób pracuję przy komputerze. Non stop. Jako account wyjeżdżałem częściej do klientów, teraz jestem prawie cały czas online. Co więcej, moje stanowisko przewiduje zagłębianie się w sprawy internetowych społeczności, szczególnie Facebooka. Więc bycie tam jest dla mnie zupełnie naturalne***8230;
Co więcej, mój komunikator obsługuje Facebook Chat, więc nawet gdy mam zamkniętą przeglądarkę pokazuję się online. A gdy jest ona otwarta? Może dla niektórych z Was to niespodzianka, ale uwaga ***8211; przeglądarki mają teraz KARTY! Można spokojnie mieć otwartego Facebooka w innej karcie i raz na jakiś czas na niego się przełączać Mam też podpięte pod Facebooka inne serwisy ***8211; więc gdy ***8220;polubię***8221; jakiś film na Youtube, ten automatycznie pojawia się na Facebooku.
Ale KIEDY? No cóż. Jedni wychodzą na papierosa, inni spędzają ponad godzinę na firmowym lunchu. Ja co jakiś czas zaglądam na Facebooka. Wolę chyba ten nałóg Więcej o tym napiszę w drugiej części.
[...]
Cytat:
Czyżby? "jak to możliwe że spędzam przy Facebooku tyle czasu, a później na to że spędzając bardziej piszę niż czytam"
To, że dużo pisze nie znaczy, że pisze co robi itp. W dalszej części tekstu wyjaśnia co konkretnie wrzuca na FB.

Cytat:
Fakt, pisze że nie pisze , że chodzi do kibla, ale jeśli ktoś popełnia 10+ wpisów dziennie, to tak sobie pomyślałem
Co to jest 10 rzeczy? Zauważ, że on nie wkleja tekstów co robi a po prostu dzieli się ciekawymi znaleziskami.
U nas na forum też jest taka "tablica" - zwie się "Wyczytane usłyszane obejrzane wiadomości"

Cytat:
Napisany przez Jarson
FB ma to samo - głowy odpowiedzialne za jego rozwój celowo dodają pewne narzędzia i naciskają na działalność użytkowników w pewnym, określonym kierunku, dążąc do wytworzenia w użytkownikach określonego habitusu. Zajmuje się technikami perswazji i manipulacji (w tym socjomanipulacji) od wielu lat i zapewniam Cię, że to nie jest czcze gadanie.
Ale ja to wiem Wszystkie gry, strony o produktach mają na celu budowanie marki, wyciąganie informacji o nas itp itd. To jest druga strona medalu.

Cytat:
że serwisy społecznościowe mają też sporo dobrych stron, choć tacy "geecy" (jakby bycie geekiem miało jakiś związek z uzależnieniem od komputera) jak pan M. G. są najlepszym przykładem na to, że o wypaczenie nietrudno...
"Geek (z ang. dziwak/świr), gik - człowiek, który dąży do pogłębiania swojej wiedzy i umiejętności w jakiejś dziedzinie w stopniu daleko wykraczającym poza zwykłe hobby."
Stary 17.12.2010, 17:32   #110
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Ale ja to wiem Wszystkie gry, strony o produktach mają na celu budowanie marki, wyciąganie informacji o nas itp itd. To jest druga strona medalu.
A nade wszystko sama forma korzystania z Facebooka w określony sposób ma wejść w krew. Już dawno badacze ostrzegają, że sposób komunikowania się i ekspresji ludzi na portalach społecznościowych jest odmienny od sposobów komunikowania i ekspresji w szkole/sąsiedztwie itp.

Zauważmy, że NK w Polsce powstała nie po to, żeby komunikowali się między sobą sąsiedzi, a raczej osoby, które nie widziały się od lat szkolnych. Dziś to jest sposób komunikacji gimnazjalistów ze sobą, chociaż widzą się codziennie w szkole i po niej też mogą się spotykać.

Ten problem nie jest szeroko opisywany w polskiej literaturze przedmiotu, ale książek anglojęzycznych jest coraz więcej, bo tam zjawisko trwa przynajmniej dwa-trzy lata dłużej.

Akurat Ciebie nie podejrzewam o brak świadomości tego, co robisz w sieci, ale autora przytaczanych przez Ciebie wpisów - jak najbardziej. Nie chodzi mi o to, że nie dostrzega on np. reklam na FB, ale o to, że człowiek ten jakoś tak podejrzanie idealnie wpasowuje się w taki obraz użytkownika sieci, jaki marzy się wręcz twórcom serwisów społecznościowych. Ale jeśli go spytasz - a gdzież, on podatny na manipulację?

Cytat:
"Geek (z ang. dziwak/świr), gik - człowiek, który dąży do pogłębiania swojej wiedzy i umiejętności w jakiejś dziedzinie w stopniu daleko wykraczającym poza zwykłe hobby."
Szczerze mówiąc, zawsze skłaniałem się ku definicji geeka jako maniaka hardware (tacy znacznie częściej zdarzają się na zachodzie a nie u nas, z oczywistych, ekonomicznych przyczyn). W tym rozumieniu jest to dla mnie termin raczej neutralny - ot, osoba, która kupuje dwa najnowsze karty Nvidii do trybu SLI w dzień po premierze, tylko po to, żeby dwa tygodnie później kupić dwa Radeony HD6xxx, bo oferują wydajność o 1,5% wyższą.

Jeśli jednak przyjmiemy nieco inną definicję, to ja się zgadzam, że pan Górecki jak najbardziej się kwalifikuje:

Cytat:
Geek is a bright young man turned inward, poorly socialized, who felt so little kinship with his own planet that he routinely traveled to the ones invented by his favorite authors, who thought of that secret, dreamy place his computer took him to as cyberspace***8212;somewhere exciting, a place more real than his own life, a land he could conquer, not a drab teenager's room in his parents' house.

Stary 19.01.2011, 13:13   #111
andy
logged out
CDRinfo VIP

Szkoda, ze to fake bo idealnie oddaje obraz

***8220;What are the differences between Mark Zuckerberg and me? I give private information on corporations to you for free, and I'm a villain.

Zuckerberg gives your private information to corporations for money and he***8217;s Man of the Year.***8221;
...
Julian Assange
Stary 20.01.2011, 16:20   #112
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Julek to pewnie agent CIA.
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2011, 14:32   #113
andy
logged out
CDRinfo VIP

Jeżeli ktoś dalej nie rozumie idei tych serwisów niech spojrzy na ten rysunek
Serwisy typu twitter, flaker, pinger, blip itp. - jaki sens?-6693_1fdc.jpeg
Stary 28.01.2011, 14:43   #114
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zrozumiałem, dlaczego nie rozumiałem idei tych serwisów - nie uważam, żeby z oddawania moczu robić jakiekolwiek zagadnienie. Teraz wiem, że są ludzie, którzy czują taką potrzebę i te serwisy są dla nich stworzone. Ale jeśli uważasz, że to zachęci mnie do korzystania, to zapewniam, że wręcz przeciwnie.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2011, 19:32   #115
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
To tak trafne, że.. aż się znowu poważnie zastanawiam nad feonmenem niektórych z tych serwisów... (nie żeby chciał zaczynać nową dyskusję)

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2011, 23:07   #116
andy
logged out
CDRinfo VIP

Do tego rysunku należy podchodzić z dużym dystansem ot tak wrzuciłem bo mnie rozśmieszył. Pokazuje to jak płasko można postrzegać pewne sprawy.
Stary 28.01.2011, 23:48   #117
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Do tego rysunku należy podchodzić z dużym dystansem ot tak wrzuciłem bo mnie rozśmieszył. Pokazuje to jak płasko można postrzegać pewne sprawy.
Jednak niedosłownie, lecz w przenośni sensownie oddaje istniejący stan rzeczy i charakterystykę wykorzystania tych serwisów.
idę spać, zbyt mądrze gadam.
Stary 29.01.2011, 11:08   #118
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
zjadłem dzisiaj na śniadanie jajecznicę.. zaraz jadę na siłownię.. potem...

zaraz.. powinienem był zrobić zdjęcie jajecznicy..?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2011, 17:50   #119
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Powinieneś. Inaczej nici z kliknięć Twoich znajomych w "jadłem to".

Stary 29.01.2011, 17:59   #120
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Eee tam, czasem fajnie jest zobaczyć na 'Fejsie' jak osoba poważana, jakiś szef w firmie klika "Lubię to":

"nie nawidze kiedy wiatr rozpierdala mi grzywke!"*

Można się bardzo wiele rzeczy, po takich zainteresowaniach, dowiedzieć o ludziach.

*Pisownia zachowana.
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
blip, twitter

Twoje uprawnienia: