Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.04.2004, 14:35   #1
Dinx
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 14.03.2003
Dinx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Prawnika - Gwarancja

Panie , panowie potrzebuję pomocy.
Od ponad miesiąca jestem bez komputera. Powodem jest fakt iż spaliła się płyta główna i procesor
Komputer ma 1,5 roku . Zarówno płyta główna (ABIT) jak i procesor (INTEL) wersja box mają 2-u letnią gwarancję. W związku z tym oddałem sprzęt do naprawy gwarancyjnej. Miało to miejsce 11 marca br. 16 marca płyta wraz z procesorem została odesłana do dostawcy zaopatrującego w sprzęt firmę w której kupiłem zestaw. Od tego czasu cisza.
Dzisiaj dowiedziałem się , że jeżeli nawet ABIT uzna gwarancję to procesor będzie czekała ta sama droga i czas. Teoretycznie drugi miesiąc. Mało tego nie mam gwarancji , że wogóle uznana zostanie gwarancja na cokolwiek !?
Zaznaczam , że nie wkładałem w to ustrojstwo paluszków. Nie podkręcałem procka ( PIV 1.6GHz ) . Nie wiem co było powodem awari. Wiem tylko tyle ,że wywaliłem dość sporo pieniędzy na ten zestaw a na dzień dzisiejszy nie mam sprzętu i być może nie uznana zostanie gwarancja.
Co o tym sądzicie , jak wygląda to od prawnej strony , co możecie poradzić.
Bedę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich
Dinx jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.04.2004, 15:19   #2
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Dinx
Panie , panowie potrzebuję pomocy.
Od ponad miesiąca jestem bez komputera. Powodem jest fakt iż spaliła się płyta główna i procesor
Komputer ma 1,5 roku . Zarówno płyta główna (ABIT) jak i procesor (INTEL) wersja box mają 2-u letnią gwarancję. W związku z tym oddałem sprzęt do naprawy gwarancyjnej. Miało to miejsce 11 marca br. 16 marca płyta wraz z procesorem została odesłana do dostawcy zaopatrującego w sprzęt firmę w której kupiłem zestaw. Od tego czasu cisza.
Dzisiaj dowiedziałem się , że jeżeli nawet ABIT uzna gwarancję to procesor będzie czekała ta sama droga i czas. Teoretycznie drugi miesiąc. Mało tego nie mam gwarancji , że wogóle uznana zostanie gwarancja na cokolwiek !?
Zaznaczam , że nie wkładałem w to ustrojstwo paluszków. Nie podkręcałem procka ( PIV 1.6GHz ) . Nie wiem co było powodem awari. Wiem tylko tyle ,że wywaliłem dość sporo pieniędzy na ten zestaw a na dzień dzisiejszy nie mam sprzętu i być może nie uznana zostanie gwarancja.
Co o tym sądzicie , jak wygląda to od prawnej strony , co możecie poradzić.
Bedę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich

Najlepiej, gdy z tym problemem udasz się do Miejskiego Rzecznika Konsumentów (w każdym mieście musi być taka komórka w Urzędzie Miejskim). Osoba ta na pewno jest prawnikiem i doskonale orientuje się w temacie gwarancji, praw i obowiązków z niej wynikających. Na pewno Ci pomoże, powie co robić w sytuacji, w której sie znalazłeś.
Możesz jeszcze skontaktować się z Sądem Konsumenckim, choć powiem szczerze, że do nich nie mam jakoś przekonania.

Pozdrawiam i powodzenia w egzekwowaniu swoich praw! Nie dajmy się ładować w balona, jak to ma często miejsce.
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2004, 17:16   #3
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Lightbulb

Jeśli oddałeś sprzęt na gwarancje to masz po prostu pecha. W karcie gwarancyjnej na pewno pisze, że naprawa może trwac 4 tygodnie lub dłużej jeśli...ble,ble,ble.

1. Takie rzeczy oddaje się na tzw. odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową. Wystarczy mieć paragon, fakture, rachunek itp. Sprzedawca ma wtedy 14 dni na naprawe, a gdy się nie wywiąże z tego to musi Ci oddać gotówke lub dać nowy sprzęt.
2. Zadzwoń do Rzecznika Spraw Konsumenta
http://www.konsument.net4.pl/adresy3.htm#SLAS
3. Odwiedź stronki:
http://www.cdrinfo.pl/software/artyk...505&nrstrony=1
http://polityka.onet.pl/artykul.asp?...M=1107255&MP=1
http://www.benchmark.pl/porady.html
www.tweak.pl -> jest tam na forum gdzieś przyklejony taki temat
Stary 13.04.2004, 21:12   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Rzeczywiscie mozesz sie skontaktowac z Rzecznikiem Spraw Konsumenta. Wbrew temu, co moznaby podejrzewac, ta osoba naprawde jest bardzo pomocna dla klientow indywidualnych.

Natomiast jesli chodzi o przepisy prawne, to jeszcze niedawno moglbys skorzystac z rekojmii i wtedy wszystko byloby proste. Teraz jest to troche bardziej zagmatwane, ale nawet jesli skorzystales z gwarancji, to ciagle jej (firmy) wewnetrzne przepisy nie moga rozszerzac przepisow ogolnych. A w tym okreslone terminy na pewno sa ustalone.

Ktos kiedys podawal link do bardzo fajnej strony - federacja konsumentow - czy jakos tak. Poszukaj w wyszukiwarce, to powinno cos Ci znalezc. Tam sa wszystkie najnowsze przepisy plus ich interpretacja. Mysle, ze rozwieje to wiekszosc Twoich watpliwosci

Ja w kazdym razie sprawilbym, ze ludzie w tym sklepie przestaliby mowic mi dzien dobry na ulicy Juz tak raz zrobilem z AGE, jak mnie chcieli wyrolowac, a dzisiaj wlasnie zalozylem do drukarki nowy tusz za 150 zlotych, ktory wraz z drugim dostalem w ramach przeprosin

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2004, 21:42   #5
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Aha, jesli ów procek sam zakładałeś to nici. Uznają, że był on źle założony. Natomiast jesli masz plomby lub oni ci zakladali w sklepie to już inna sprawa.
Stary 14.04.2004, 07:21   #6
Dinx
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 14.03.2003
Dinx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez epol
Aha, jesli ów procek sam zakładałeś to nici. Uznają, że był on źle założony. Natomiast jesli masz plomby lub oni ci zakladali w sklepie to już inna sprawa.
Nie zakładałem sam procka. Wziąłem od nich cały kompletny zestaw z drukarką , monitorem , głośnikami , klawiszami etc.
Plomb nie było.
Dinx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: